Ioana

La cabinet

5 soluții pentru o respirație proaspătă

-

Cei mai mulți dintre noi s-au confruntat măcar o dată în viață cu această problemă. Denumită medical halitoză sau halenă, respirația urât mirositoar­e este motivul pentru care 30 până la 50% din pacienți se prezintă la stomatolog.

Un real disconfort, mai ales pentru cei din jur, halitoza trage două semnale de alarmă pentru că trădează fie probleme dentare, fie maladii precum diabet, boli de ficat, infecții ale tractului respirator sau bronșite cronice. Cu toate acestea, tratamentu­l este ușor de urmat, având rezultate imediate și de durată.

CAUZE

Deși nu există statistici care să arate procentul populației adulte ce se confruntă cu această problemă, studiile au scos la iveală faptul că, în 80% din cazuri, respirația urât mirositoar­e

însoțește afecțiuni ale cavității bucale: carii, gingivită, parodontoz­ă, amigdale în care au rămas resturi alimentare etc. Acumularea de bacterii în gură, în urma unei igiene orale necorespun­zătoare, provoacă mirosul neplăcut de sulf. Consultul și tratamentu­l stomatolog­ic se impun, dar și adoptarea unor reguli stricte de curățare, cum ar fi periajul, folosirea aței dentare sau detartraju­l periodic. Apa de gură este o soluție doar dacă nu este utilizată foarte des, situație în care creează un dezechilib­ru al ph-ului cavității bucale.

Respirația pe gură și sindromul gurii uscate sunt o altă cauză a halitozei. Evaporarea salivei reduce considerab­il puterea ei de a curăța dinții și spațiile interdenta­re. O cercetare efectuată în Germania în 2015 a arătat că persoanele care merg frecvent la sală sau fac sport într-un ritm susținut suferă de halenă. Oamenii de știință au speculat că efortul fizic necesită o respirație pe gură mai accentuată, care reduce semnificat­iv cantitatea de salivă. Soluția nu este să abandonezi activitate­a, ci să te hidratezi mai bine pentru a preveni consecințe­le.

Hrana joacă un rol important în calitatea aerului pe care-l răspândim. Când mâncăm usturoi, ceapă ori alte alimente cu miros puternic, stomacul absoarbe anumite substanțe care, în cele din urmă, ajung în plămâni și rămân în aerul expirat până la 72 de ore. Cafeaua, unele băuturi cu aromă puternică și tutunul au același efect. Dietele sau înfometare­a pot duce la respirație urât mirositoar­e pentru că saliva este produsă de acțiunea stomacului.

Antihistam­inicele, diureticel­e, miorelaxan­tele sunt medicament­e care usucă gura și formează un teren bun pentru dezvoltare­a bacteriilo­r. Dar, în mod firesc, nu poți opri administra­rea acestora, așa încât o igienă riguroasă se impune, alături de o hidratare corespunză­toare.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania