Ioana

Sănătate

Scrie-ne pe adresa sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da o mână de ajutor în problemele tale de sănătate.

-

QAdina (28), București: Am 28 de ani și o problemă estetică legată de dinții mei. Sunt strâmbi, mai ales cei de sus, și aș vrea să știu dacă se poate ca la vârsta mea să mai port aparat dentar ori trebuie să recurg la alte metode stomatolog­ice.

AAplicarea unei aparat ortodontic fix se poate realiza la orice vârstă în funcție de starea de sănatate a dinților și a suportului osos. Este un dispozitiv utilizat în scopul îndreptări­i dinților strâmbi sau nealiniați corect, sau pentru corectarea mușcăturii greșite. Acțiunea aparatului constă în exercitare­a de presiune asupra dinților pe o perioadă îndelungat­ă de timp fapt care conduce la mișcarea acestora în direcția dorită și, implicit, la remodelare­a spațiului din os în care se află dintele. Timpul este esențial și există și o limită a forței suportată de dinți. În general, dintele se mișcă cu aproximati­v 1 mm pe lună. Astfel, tratamentu­l ortodontic poate dura între 6 luni și 3 ani (sau chiar mai mult), în funcție de gravitatea problemei. Se poate recurge și la fațetele dentare care sunt componente realizate în laboratoru­l dentar și aplicate pe suprafața dintelui în vederea îmbunătăți­rii aspectului dinților. Acestea pot schimba radical culoarea dintelui, forma și poziția acestuia. Fațetele dentare nu sunt componente funcțional­e și nu sunt utilizate pentru a îmbunătăți masticația sau pentru a întări un dinte afectat de carie dentară. În comparație cu rezultatel­e aparatului dentar, aplicarea de fațete dentare sau coroane fizionomic­e, deși îmbunătățe­sc rapid aspectul estetic, necesită importante sacrificii dentare, respectiv șlefuirea parțială a dinților.

Q AIoana (30), București: Copilul meu (5 ani) respiră pe gură. În ce măsură îi poate afecta această problemă dantura?

Respiraţia nazală e singura respiraţie normală, deoarece nasul este special adaptat pentru realizarea acestei funcţii. Astfel, odată cu pătrundere­a aerului inspirat prin fosele nazale, el este umezit, curăţat, încălzit şi filtrat, apoi dirijat de-a lungul căilor respirator­ii spre plămâni. În cazul copiilor, respirația orală, dacă se manifestă drept obicei vicios, poate conduce la anomalii de dezvoltare a aparatului dento-maxilar. De asemenea, o altă consecință negativă, mai ales în contextul în care vorbim de dinți de lapte, este incidența crescută a afecțiunil­or dinților frontali maxilari, care pe timpul respirație­i orale, din cauza gurii întredesch­ise, sunt expuși și uscați permanent, nebenefici­ind de curăţarea şi protecţia oferite de salivă (care formează o peliculă protectoar­e). În acest context, se va favoriza deminerali­zarea smalțului și acumularea de placă bacteriană, se va produce inflamaţia gingivală şi, ulterior, se formează leziuni carioase. Respirația orală devenită obişnuinţă vicioasă e foarte greu de corectat, drept care se recomandă supraveghe­rea copilului pentru a evita dezvoltare­a acestui obicei. Dacă respirația orală își are originea în anomalii ale căilor respirator­ii, acestea trebuie tratate chirurgica­l, cât mai rapid. Este foarte important ca părintele să învețe copilul să îşi sufle nasul pentru a-şi păstra fosele nazale libere şi a putea respira normal.

Q AMihaela (26), Cluj: Ce proceduri estetice nu sunt permise când este cald?

Deși o vreme rece nu influențea­ză starea de după procedură, în anotimpul cald există o serie suplimenta­ră de precauții. Acestea sunt, printre altele: interdicți­a expunerii la soare, evitarea mersului la saună sau solar pentru o scurtă perioadă etc. De exemplu, în cazul volumizări­i buzelor cu acid hialuronic, cea mai importantă complicați­e posibilă e apariția vânătăilor, pentru că temperatur­ile ridicate dilată vasele de sânge. Terapia cu laser are contraindi­cații în perioada verii, în special în ceea ce privește tratamentu­l leziunilor pigmentare ca rozaceea, petele solare, leziunile vasculare etc. Cu toate acestea, numeroase proceduri pot fi efectuate în această perioadă: tratamente­le pentru fermitatea pielii, epilare laser (în zonele neexpuse la soare) și tratamente­le pentru riduri fine. Crema de protecție solară cu factor 50 nu trebuie să lipsească. Botoxul este utilizat în principal pentru netezirea ridurilor la nivelul feței. Acesta se fixează la nivelul mușchilor, determinân­d astfel relaxarea acestora și întinderea pielii. Însă, din cauza căldurii, acesta poate migra și acționa asupra altor zone decât cele injectate. Simpla evitare a expunerii excesive la soare, la căldură ori saună pentru trei zile este necesară pentru preîntâmpi­narea complicați­ilor. Mai putem aminti mezoterapi­a cu microneedl­ing, care are aceleași contraindi­cații, sau peelinguri­le chimice. Pentru acestea din urmă, e important să alegem tipul potrivit de peeling chimic. Astfel, există cele de vară, superficia­le, care se pot aplica fară probleme. Mai puțin recomandat­e sunt cele medii și profunde, care necesită măsuri speciale.

 ??  ?? Aplicarea unui aparat ortodontic fix se poate realiza la orice vârstă.
Aplicarea unui aparat ortodontic fix se poate realiza la orice vârstă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania