Ioana

Psihologie

Scrie-ne pe adresa revista_ioana@burda.ro sau într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook și specialișt­ii noștri îți vor da primul ajutor în problemele tale psihologic­e.

- Dana Verescu psiholog

QAdina (42), e-mail: Mi-e și rușine să spun asta, sunt o femeie cu educație universita­ră, am masterat și doctorat, lucrez într-o instituție de stat, dar de un an și ceva trăiesc o senzație îngrozitoa­re la serviciu. Printre dosarele de la birou găsesc aproape în fiecare dimineață un bilet, cu text printat, pe care scrie cât de urâtă și cât de incapabilă sunt.

Cineva de acolo mă hărțuiește, dar nu pot vorbi despre asta. Nici să caut un alt loc de muncă nu pot, m-am gândit și mi se pare o lașitate. Este o lașitate? Ce pot face?.

ACeea ce descrii se numește bullying și înseamnă exact asta: o hărțuire dramatică și agresivă la locul de muncă. Nu pot să cred că înduri asta de un an și nu ai vorbit cu nimeni. E imperativ să vorbești cu șeful tău direct, iar dacă el nu ia nicio măsură, cu superiorul acestuia. De asemenea, cei de la Resurse Umane trebuie informați neapărat despre ce ți se întâmplă. E obligatori­u să treci peste acest „nu pot vorbi despre asta“. Exact atitudinea asta de ascundere și mascare hrănește comportame­ntele agresive. Vorbește despre ce ți se întâmplă, pentru că ai dreptul la un loc de muncă liniștit, unde să nu fii agresată. Anormal e ce face autorul acestor bilete. El trebuie demascat și pedepsit pentru comportame­ntul greșit.

QSorana (30), e-mail: Nu mă pot decide între doi bărbați. M. mă iubește, e la picioarele mele, m-a cerut în căsătorie, va avea un job în Anglia și nu vrea să plece fără mine. Însă eu îl iubesc pe S., i-am și spus, dar S. mi-a spus că pentru el viața amoroasă nu e o prioritate acum. M. nu mă atrage prea mult, dar poate am avea o viață bună. E ca în filme, mă trezesc în fiecare dimineață și nu știu ce să fac. Să-l aștept oare pe S.? Să plec cu M.?

ADragă Sorana, te afli, într-adevăr, într-o situație ca în filme, din fericire e o situație fericită, aș zice eu. Trebuie să alegi între doi bărbați: față de unul simți atracție, chiar iubire, celălalt îți oferă o viață prosperă într-o țară civilizată. Nimeni nu poate să-ți răspundă ce să faci, dar ar fi bine să cântărești foarte bine fiecare opțiune. Pe de altă parte, Sigmund Freud spunea că, în ce privește viața sentimenta­lă și cea profesiona­lă, oamenii ar trebui să aleagă bazându-se pe instinct și intuiție, iar celelalte alegeri, mai mici (cumpărarea unei case, mutarea în alt oraș etc.), trebuie făcute bazându-se pe rațiune. Cred că acesta este cel mai bun sfat pe care ți-l poate da oricine: liniștește-te câteva zile, detașează-te și ascultă-ți intuiția. În acest fel, orice alegere ai face, n-o vei regreta niciodată, pentru că a fost cea mai bună pentru tine la momentul respectiv.

 ??  ?? Fenomenul de bullying poate fi prezent și la locul de muncă.
Fenomenul de bullying poate fi prezent și la locul de muncă.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania