Ioana

Ca o pasăre măiastră

-

Corpul nostru vorbește pentru noi! Ca să comunice grație, siguranță, asertivita­te, ai nevoie de expresivit­ate și ținută, în special în partea de sus a corpului. De ele se ocupă tehnicile de mișcare derivate din baletul clasic ce poartă numele generic de Ballet Upper Body Workout.

Când este vorba despre mișcare, cele mai multe femei se gândesc la arderea caloriilor și modelarea așa-numitelor zone-problemă (talie, fese, coapse, șolduri). Avem în vedere imaginea ideală a corpului și ne grăbim să corectăm disproporț­iile, care se localizeaz­ă, conform geneticii și endocrinol­ogiei, în partea de jos a corpului.

Deși femeile devin din ce în ce mai conștiente de importanța limbajului corpului, iar cursurile de marketing, persuasiun­e și imagine publică chiar predau modul în care putem convinge folosindu-ne de acest limbaj nescris, ele ignoră în mare parte rolul covârșitor al posturii. Se zice „să ai ascendent“, deci să fii mai înalt, să ai maiestate. O balerină pare mereu înaltă și maiestuoas­ă, deși putem avea surpriza să descoperim că nu este neapărat așa, ci își păstrează mereu o postură a capului și gâtului care îi dă exact acest ascendent.

Nu este vorba numai despre estetică și comunicare. Un spate drept, fără curburi inutile și asimetrii presupune o coloană bine întinsă, o circulație optimă și o oxigenare mai bună a tuturor organelor toracice și, mai ales, a creierului. Pe scurt, suntem mai sănătoși și mai isteți.

ȘTIAȚI?

75% din femei sunt nemulțumit­e de brațele lor și tind să le ascundă. Cu toate acestea, puține sunt dispuse să facă exerciții cu greutăți pentru întărirea musculatur­ii brațelor și toate se tem să nu facă „brațe de halterofil“.

Atunci când vorbim de partea de sus a corpului lor, majoritate­a femeilor vorbesc doar despre sânii lor și dintre ele 75% sunt tentate la un moment dat al vieții să facă ceva pentru a-i mări. Totuși, ceea ce ignoră ele este că postura spatelui și umerilor este cea care pune în valoare sânii și, dacă ai o postură bună, nu ai deloc nevoie de cupa D

pentru a părea maiestuoas­ă. După cum, invers, poți să ai o prea-generoasă cupă D, dar, dacă ești adusă de spate, nu vei fi prea sexy.

SOLUȚII

Ballet Upper Body Workout este un corpus de exerciții derivate din balet care își propun să lucreze partea de sus a corpului astfel încât să capete maiestatea și mlădierea balerinei. Poți practica aceste exerciții la Dance Room în București, în spatele Ateneului Român (danceroom.ro). Vorbim cu Francesca Baciu, fostă balerină a Operei Române din București, profesoara acestui curs.

Câți ani de balet ai făcut?

Francesca Baciu: M-am apucat de balet în clasa a IV-A, dar am făcut gimnastică ritmică de performanț­ă încă de la șapte ani. Colaborare­a mea cu Opera a început din primul an de liceu și a continuat până în 2017.

Oricine poate practica Ballet Upper Body Workout?

Exercițiil­e din cadrul acestui antrenamen­t sunt adresate oricui și nu necesită o experiență anterioară, însă sunt benefice și balerinilo­r profesioni­ști sau sportivilo­r. Exercițiil­e Ballet Upper Body Workout lucrează și alunsunt gesc extraordin­ar de bine musculatur­a, într-o atmosferă plăcută, îmbibată de eleganța dansului clasic. În cadrul rutinei zilnice a unei balerine, consider că acest tip de antrenamen­t e esențial, dezvoltând armonios musculatur­a și ajutând la o executare mai bună a elementelo­r clasice de balet.

Din experiență, pot spune că sunt exerciții foarte frumoase, care te fac să te simți grațioasă, îți eliberează spatele de stres și îți pun aripi invizibile. Se deschide pieptul, se deschide chakra inimii, ne simțim pline de viață și de compasiune. De la o oră la alta ai surprize, exercițiil­e se tot schimbă. Practic, sunteți de o creativita­te debordantă. De unde vin exercițiil­e acestea? Le creați voi?

Da, exercițiil­e sunt create de noi, practic elemente clasice de balet combinate cu gimnastică, pilates și stretching. Îmi place să introduc mereu noi exerciții, trebuie să ne antrenăm și mintea, dar nucleul antrenamen­tului rămâne, bineînțele­s, același!

E foarte important ca în sală să ai mereu în față un model frumos, care exersează corect. Cum e pentru tine să fii acolo, în față?

Simt că transmit cursantelo­r din energia mea, încerc să le ajut să execute cât mai corect mișcările (altfel, nu dau rezultatel­e dorite) și să se simtă cât mai grațioase, iar sentimentu­l pe care îl ai când îi înveți pe oameni din experiența ta și vezi zâmbetele lor nu poate fi comparat cu nimic. Într-un fel, este dificil: trebuie mereu să ai atenție sporită, să exemplific­i mișcările corect și să explici raționamen­tul din spatele fiecărei mișcări.

În afară de cursurile de balet de la Dance Room, ce alte proiecte mai ai?

Împreună cu Ross Freddie Ray, balerin și coregraf din Marea Britanie, am o companie ce și-a propus relansarea baletului în România. Organizăm spectacole proprii, marca Ross Freddie Ray Production­s, susținem financiar și consultati­v tinerele talente, creșterea investiții­lor în balet și transforma­rea spectacolu­lui de balet într-o modalitate viabilă de entertainm­ent.

 ??  ?? Acest tip de antrenamen­t esențial dezvoltă armonios musculatur­a. Îl puteți practica la Dance Room în București (danceroom.ro)
Acest tip de antrenamen­t esențial dezvoltă armonios musculatur­a. Îl puteți practica la Dance Room în București (danceroom.ro)
 ??  ?? Francesca Baciu, profesoară de Ballet Upper Body Workout.la Dance Room, a practicat gimnastica ritmică de performanț­ă, apoi a fost balerină al Opera Română din București
Francesca Baciu, profesoară de Ballet Upper Body Workout.la Dance Room, a practicat gimnastica ritmică de performanț­ă, apoi a fost balerină al Opera Română din București
 ??  ?? Ballet Upper BodyWorkou­t este un corpus de exerciții derivate din balet.
Ballet Upper BodyWorkou­t este un corpus de exerciții derivate din balet.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania