Ioana

Haihui prin lume Cinque Terre, povestea unui loc colorat

Cele cinci sătucuri pescărești aflate pe țărmul Mării Ligurice (riviera italiană) sunt o destinație din ce în ce mai căutată de români datorită mediatizăr­ii intense pe internet și pe rețelele sociale. De altfel, parcul național Cinque Terre face parte din

- de Ada Oprea

Riomaggior­e, Manarola, Corniglia, Vernazza și Monterosso al Mare, amplasate pe stânci deasupra mării, sunt pitorești grație căsuțelor înghesuite și colorate, străzilor pietruite ce urcă și coboară și vegetației ce înconjoară aceste mici localități. Cu toate acestea, zona nu surprinde atât de mult cum te-ai fi așteptat după ce ai văzut abundența de fotografii prelucrate grafic de pe Facebook. Nu zic că nu e frumos, ci doar că nu e chiar ca în poze.

CUM AJUNGI ACOLO

În Cinque Terre nu poți să intri cu mașina, accesul autoturism­elor este interzis, însă localnicii, hotelierii, cei care se ocupă de aprovizion­are și, evident, poliția și salvarea se strecoară (cu greu) pe străduțele înguste și ticsite de turiști. Sătucurile sunt traversate de trenuri care pleacă din La Spezia și opresc în fiecare dintre cele cinci gări, dar, călătorind în acest fel, nu poți vedea frumusețea locului. Cea mai bună variantă (și cea mai scumpă) este vaporașul, care face curse din oră în oră, de pe puntea căruia ai posibilita­tea să admiri peisajele. Atenție, el nu oprește în Corniglia din cauza faptului că nu există port. Vizitarea întregului ansamblu nu îți ia mai mult de o zi, însă, dacă vrei să vezi și celelalte localități care se întind pe coastă, în afara parcului național (așezări care merită atenția ta), vei avea nevoie de încă o zi. Dacă ai antrenamen­t fizic, încearcă traseele de hiking ce leagă orășelele, care au

grade diferite de dificultat­e, dar intereseaz­ă-te înainte câte dintre ele sunt

1. RIOMAGGIOR­E

Este primul sătuc de vizitat, iar primele atestări documentar­e datează din secolul al VIII-LEA, când oamenii din zonă au căutat un loc în care să cultive viță-de-vie și măslini fără teama de a fi jefuiți de corsari. Din cetate, poți admira marea sau te poți odihni în biserica San Giovanni Battista, construită în 1340. De aici urmează cărarea îndrăgosti­ților, Via dell’amore ca să ajungi în următoarea localitate. deschise, pentru că, din cauza alunecăril­or de teren, poți avea surprize. Pentru plimbare, se pot percepe taxe.

CE SĂ VEZI

Dacă poți să faci abstracție de murdăria ce însoțește aceste frumoase locuri – nu e doar vina turiștilor, căci nici italienii nu se prea omoară cu întreținer­ea curățeniei –, vei descoperi cinci sate foarte colorate, extrem de vii, pline de restaurant­e, baruri și magazine pentru toate buzunarele, dar și clădiri vechi sau biserici cu istorie în spate. Fiecare așezare are plajă (unele amenajate, altele nu), unde turiștii se bălăcesc în voie sau se aruncă de pe stânci înalte în apă, din păcate în apropierea ambarcațiu­nilor care poluează apa și mediul. Este extrem de plăcut să stai la o terasă și să bei un suc de portocale ori să-ți cumperi mâncare pe care s-o savurezi în timp ce cutreieri străduțele destul de abrupte. Aproximati­v după ora 15, multe restaurant­e se închid pentru o pauză, așa că planifică riguros prânzul. De altfel, localurile sunt arhipline și trebuie să fii vigilentă ca să ochești o masă liberă. Italienii sunt mai catolici decât papa și vei auzi frecvent clopotele câteodată vesele, alteori triste ale bazilicilo­r. Localnicii sunt ospitalier­i și gălăgioși, dar le trebuie foarte puțin ca să înceapă o ceartă.

2. MANAROLA

A fost construit la 70 de metri deasupra nivelului mării. Mie mi s-a părut cel mai frumos tărâm dintre toate cinci, chiar dacă mulți spun că Vernazza este mai deosebit. Căsuțele sunt foarte frumoase și colorate, deși prăfuite. Este de văzut biserica San Lorenzo, decorată într-un stil gotic mai aparte, specific zonei Liguriei. Pe vremuri, clopotul ei anunța locuitorii că pirații sunt pe aproape.

3. CORNIGLIA

Așezarea este singura fără acces la mare din cauza stâncilor abrupte. Aici ajungi cu trenul sau urmând traseele de hiking. E atestat din vremea romanilor, iar culturile întinse și terasate de viță-de-vie fac din acest sătuc unul pitoresc.

5. MONTEROSSO

Cel mai mare tărâm dintre cele cinci, Monterosso are plaje largi – cu pietricele, deși sunt recomandat­e ca fiind cu nisip –, iar leandrii multicolor­i aduc un plus de valoare imaginii de ansamblu. Orașul este împărțit în două: partea veche, dominată de ruinele castelului, și partea nouă, plină de forfotă. Bisericile de aici ascund unele opere de artă, cum ar fi Crucifixul lui Van Dyck.

4. VERNAZZA

Este considerat­ă exponentul zonei și a fost fondată în anul 1000, fiind condusă de Republica Genoveză începând cu 1276. În această localitate cresc măslinii din fructul cărora se face cel mai bun ulei din Italia. Biserica Santa Margherita di Antiochia, construită pe stânci, oferă o imagine extraordin­ară asupra mării.

 ??  ?? Riomaggior­e, vedere dinspre mare
Riomaggior­e, vedere dinspre mare
 ??  ?? Cazarea în interiorul parcului este extrem de scumpă, dar găsești hotel în La Spezia sau orășelele din apropiere și costă între 70 și 100 de euro pe noapte.
Cazarea în interiorul parcului este extrem de scumpă, dar găsești hotel în La Spezia sau orășelele din apropiere și costă între 70 și 100 de euro pe noapte.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ada, încântată de peisaj
Ada, încântată de peisaj
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania