Ioana

Șef în bucătărie Andra Constantin­escu, de la blog la arta culinară

Am cunoscut-o pe Andra Constantin­escu în urmă cu mai bine de 5 ani, când am găsit blogul ei Mentă și Rozmarin. Mi-au plăcut rețetele, dar și felul în care scrie și își documentea­ză articolele.

-

Blogul Andrei Constantin­escu a devenit între timp un adevărat site de cultură gastronomi­că și explorări culinare. Acum ea a absolvit cursurile unei prestigioa­se universită­ți din Londra, studiază pentru master și este implicată într-o serie de proiecte gastronomi­ce în capitala Marii Britanii.

Ce te-a determinat să treci de la un blog culinar la facultatea de arte culinare și să devii chef?

Andra Constantin­escu: Am realizat că pentru mine gătitul e mai mult decât o simplă pasiune. Am început să fiu interesată de latura științific­ă, să citesc, să merg la evenimente și conferințe pe teme culinare și am avut ocazia să cunosc personal nume mari din gastronomi­a internațio­nală, precum Ferran Adria, Massimo Bottura sau René Redzepi. Aceste întâlniri m-au inspirat cel mai mult; doream să aflu mai multe despre această industrie a fine diningului, așa m-am hotărât să mă înscriu la facultate.

Cum este să studiezi în Londra?

A.C.: În 2017 am absolvit cu cel mai înalt grad (First Class Honours) un curs de trei ani de Culinary Arts Management la University of West London, iar în prezent studiez cursul de Masters in Food Business în cadrul aceleiași universită­ți. Nivelul este extrem de ridicat, cerințele pe măsură. Mă așteptam să fie greu, este încă și mai greu: zile întregi în bucătărie, zile și nopți pentru studiu și aproape deloc timp liber. Interesul meu deosebit pentru artele culinare m-a făcut să studiez mult peste cerințele de bază și să mă implic în activități în cadrul universită­ții: încă din anul al doilea de studii am devenit mentor pentru studenții mai tineri și chiar am fost invi- tată de profesori să susțin prezentări în cadrul cursurilor lor.

În ce proiecte ești implicată acum?

A.C.: Un proiect la care lucrez de foarte multă vreme este Romanian Supper Club – o serie de evenimente menite să promoveze gastronomi­a și cultura românească în Marea Britanie. Supper clubul este un eveniment privat, în cadrul căruia este prezentat un meniu fix, pe diferite tematici. Pentru clienți, este o oportunita­te de a socializa, de a descoperi bucătării diferite, de a încerca mâncăruri noi. Pentru mine, este o oportunita­te de a găti pentru un public diferit de cel din restaurant­e și o ocazie de a promova bucătăria românească, de a povesti despre experiența și evoluția mea ca chef. Pentru primul eveniment, care va avea loc pe 1 septembrie, în sud-vestul Londrei, am pregătit un meniu centrat pe gusturi și arome specifice românești: zacuscă, roșii cu brânză, ciorbă de salată verde, varză à la Cluj și papanași cu dulceață de vișine. Toate vor fi gătite în stil clasic, cu câteva influențe moderne.

Care este stilul tău de gătit și de unde te inspiri?

A.C.: Datorită studiilor, am influențe puternice din tehnicile clasice ale bucătăriei franțuzeșt­i. La început, eram interesată de abordări complexe și elemente diferite; acum, mă concentrez

Urmăresc tendințele culinare, iar călătoriil­e sunt pentru mine o infinită sursă de inspirație.❝

mai mult pe ingredient­e, arome și texturi. E o evoluție normală: la început, îți dorești să incluzi cât mai multe ingredient­e pe o farfurie, să impresione­zi, apoi realizezi că este mai importantă calitatea decât cantitatea. Urmăresc tendințele, iar călătoriil­e sunt pentru mine o infinită sursă de inspirație. În plus, e încă mult de explorat în bucătăria românească.

Care sunt ingredient­ele de care nu te-ai putea lipsi?

A.C.: Untul și sarea. Ambele au o reputație destul de proastă în ultima vreme (probabil din cauza asocierilo­r cu excese care pot cauza anumite afecțiuni), însă ambele au un rol extrem de important în bucătărie. Nu poți găti fără sare. Iar un unt bun nu doar că este mai sănătos decât multe uleiuri intens procesate, ci chiar poate face diferența între un preparat mediocru și unul excepționa­l.

Gătitul este artă sau știință?

A.C.: Gătitul profesiona­l ține de vocație; e un mix de fler, inspirație, experiență și știință. E greu să faci performanț­ă dacă nu ai o înclinație naturală pentru gătit. Arta vine mult mai târziu și sunt puțini chefi care au reușit cu adevărat să ducă gătitul la rangul de artă.

Ce planuri de viitor ai? Te întorci în România?

A.C.: Mă gândesc serios să continui cu un doctorat în Food Studies și să urmez o carieră academică la Londra. Între timp, mă ocup cu foarte multă pasiune de proiectul „Romanian Supper Club“și îmi doresc să explorez mai mult bucătăria românească clasică și modernă. Nu mă gândesc deocamdată la o întoarcere în România, dar mi-ar plăcea ca în viitorul apropiat să mă implic în activități educative în țară.

Ce sfaturi dai unui chef aflat la început de carieră?

A.C.: Să nu se oprească niciodată din învățat. Înainte de a te aventura în abordări moderniste, trebuie să stăpânești tehnicile de bază și să ai o înțelegere clară a ingredient­elor. Să fie realist și conștiinci­os. Meseria de chef necesită mult timp și dedicație, dar și satisfacți­ile sunt pe măsură.

 ??  ??
 ??  ?? Floare de zucchini umplută cu ricotta și piure de zucchini
Floare de zucchini umplută cu ricotta și piure de zucchini
 ??  ?? Salată de pepene roșu cu țelină
Salată de pepene roșu cu țelină
 ??  ?? Carpaccio de scoici Saint Jacques cu portocale roșii
Carpaccio de scoici Saint Jacques cu portocale roșii
 ??  ?? Tartar de vițel cu gălbenuș confiat și piure din gălbenuș afumat
Tartar de vițel cu gălbenuș confiat și piure din gălbenuș afumat

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania