Ioana

Cel mai bun prieten Îngrijire corectă, igienă impecabilă

-

Cățelul tău are nevoie de toată atenția, mai ales când vine vorba de igienă. Pentru asta, trebuie să știi tot ce trebuie să faci, când anume și care sunt miturile care circulă în jurul acestui subiect.

LA BĂIȚĂ

Contrar credințelo­r că orice câine trebuie spălat lunar, el trebuie de fapt îmbăiat cât mai rar și doar când e nevoie, pentru o bună conviețuir­e în apartament. Cum știi când e necesar? Când blana s-a murdărit, miroase pregnant sau când are paraziți externi și trebuie să i se aplice tratamente antiparazi­tare. Și, dacă chiar ai nevoie de termene, câinii cu păr scurt se spală o dată la 6 luni, iar pentru cei cu păr dublu stratifica­t, o baie la trei luni este mai mult decât suficientă. Iar cățeii cu părul lung și mătăsos se spală o dată la o lună sau două și se folosește balsam special pentru o pieptănare ușoară și rapidă. Ține cont că prin băiță îndepărtez­i stratul natural de grăsime de pe piele, care are un rol protector, deci ferește-ți câinele de murdărie ca să nu ai motiv să-l speli des! În schimb, periajul se recomandă cel puțin o dată pe săptămână. Astfel, se curăță și blana de impurități.

ÎNGRIJIREA DINȚILOR

De dinții câinelui trebuie să ai foarte mare grijă. Și el dezvoltă carii, tartru și are probleme cu respirația urât mirositoar­e. Uite ce găsești la pet shop și la farmaciile veterinare ca să te ajute: ▶ Apa de gură specială pentru câini se adaugă zilnic în apa de băut a câinelui, într-o cantitate strictă. Nu are gust sau miros, dar conține bicarbonat de sodiu/xilitol sau alte substanțe, care reduc formarea tartrului și bacteriile din cavitatea bucală a câinelui, plus că împrospăte­ază respirația.

▶ Spray-ul pentru dinți și gingii sănătoase e o metodă la îndemână pentru tine și cățelul tău. Se pulverizea­ză o dată pe zi, pe gingii și dinți. Pentru o și mai bună sănătate dentară, alege un spray cu fluor. ▶ Batoanele pentru tartru acționează mecanic pentru îndepărtar­ea resturilor alimentare și a plăcii. Trebuie să-i dai câinelui cu moderație, că altfel riști să-i strici pofta de mâncare! ▶ Pasta de dinți – da, chiar există, este una masticabil­ă și necesită un periaj zilnic, la modul ideal. Însă nu mulți câini îl acceptă și nu ar trebui insistat. Însă trebuie să știi că toate celelalte metode nu înlocuiesc periajul.

CURĂȚATUL ÎN URECHI

Urechile unui animal pot deveni repede locașul bacteriilo­r, așa că trebuie curățate cu regularita­te pentru bunăstarea lui. În general, „operațiune­a“se face regulat, cu ajutorul compreselo­r sterile, care se aplică peste vata bețișoarel­or de urechi, și apă oxigenată. Dar, dacă patrupedul are constant probleme auriculare, medicul veterinar va prescrie soluții speciale.

 ??  ?? Pune un prosop în cadă, la duș, ca să nu alunece și apoi să se lovească. Sfat
Pune un prosop în cadă, la duș, ca să nu alunece și apoi să se lovească. Sfat
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania