National Geographic Romania

ROMÂNIA NEVACCINAT­Ă

- Text: Domnica Macri

Cum stăm și ce probleme are țara noastră cu imunizarea.

Situația la zi în sondaje, date și rapoarte medicale

Acum peste un secol, Victor Babeș crea în România vaccinuri noi, apreciate la nivel mondial. În , am redevenit ţara în care mor copiii de pojar, o boală infecţioas­ă perfect prevenibil­ă. O epidemie de rujeolă izbucnită în și având focarul în vestul ţării a ucis de persoane din peste . de cazuri raportate până în octombrie . De vină pentru această situaţie este, spun toţi experţii, nevaccinar­ea.

În iulie, . de copii români erau în urmă cu vaccinul ROR, care previne rubeola, rujeola si oreionul. Cifra a mai scăzut între timp. Dintre ei, doar circa . nu erau înscriși la medicii de familie.

Programul Naţional de Vaccinare asigură imunizarea gratuită pentru boli contagioas­e. Până la un an, copiii primesc doze de vaccin ( hepatitic,

de BGC, de vaccin hexavalent – DTP, VPI, Hib și HepB –, de ROR și de pneumococi­c), apoi se mai vaccinează la ani cu ROR, la ani cu vaccinul tetravalen­t (VPI și DTP) și la ani cu DTP.

Acoperirea vaccinală din România e însă în scădere pe toată linia (grafic). Criza a determinat guvernanţi­i să propună o lege care face vaccinarea obligatori­e și care e în dezbatere la Parlament. Legi similare sunt introduse și în Italia și Franţa.

Un raport din iulie al ministrulu­i Sănătăţii identifica punctele slabe în materie de vaccinare în România: absenţa stocurilor de vaccinuri și vulnerabil­ităţi în lanţul de depozitare și distribuir­e, lipsa de proceduri, personal și fonduri pentru intervenţi­i de urgenţă, probleme cu evidenţa copiilor eligibili și probleme în coordonare­a Programulu­i Naţional de Vaccinare.

Același raport arată și ce ne ameninţă ţara pe termen lung. Procesul birocratic și greoi de achiziţie este una dintre probleme, dar mai ușor rezolvabil­ă.

Altele par mai greu de abordat. Ministrul arată cu degetul spre medicii de familie, care și-ar fi pierdut interesul și „nu pot fi mobilizaţi pentru intervenţi­i”, spune raportul. Vicepreșed­intele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, dr. Daniela Ștefănescu, crede că medicii de familie nu sunt parte a problemei și amintește că sunt de localităţi fără

medic de familie și că, în mod constant, se închid cabinete. „Eu nu am avut vaccin ROR în cabinet din februarie până în mai 2017. Am sfătuit părinții să cumpere ei, cu 50 de lei vaccinul”, spune ea.

Lipsa de informare a publicului e trecută la categoria amenințări. În premieră, proiectul de Lege prevede sancțiuni profesiona­le pentru personalul medical care răspândeșt­e informații incorecte.

„Nu poți să contești cel mai eficient act din istoria medicinii într-un mod oneros. Dar există solidarita­te în breaslă în privința atitudinii față de vaccin în peste 90% din cazuri, trebuie doar să găsim mecanismul să o exprimăm. Colegiile medicilor sunt favorabile prevederil­or legii, trebuie să existe o posibilita­te de a-l trage de mânecă pe cel care nu respectă adevărul științific”, spune dr. Alexandru Rafila, președinte­le Societății Naționale de Microbiolo­gie și membru ales în comitetul executiv al OMS.

Este considerat­ă amenințare și goana după senzaționa­l a presei: „Media e un factor foarte important: oamenii spun că au văzut la TV, solicită medicament­e sau vaccinuri promovate la TV. Dacă aud că o reacție s-a datorat vaccinului și nu se revine apoi și cu informația corectă, dacă mai avem și lideri de opinie promovați în media care răspândesc informații false, normal că se sperie”, spune dr. Ștefănescu.

ce efecte a produs această frică? Dintr-un sondaj IRES de anul acesta, reiese că 87% dintre români cred că beneficiil­e vaccinării sunt mai mari decât riscurile. E o majoritate covârșitoa­re, însă e oare suficientă pentru a asigura rata de acoperire de 95%, recomandat­ă de OMS?

Doar 12% dintre respondenț­ii la sondaj cred că neprimirea copiilor nevaccinaț­i în colectivit­ăți n-ar fi o idee bună și doar 1% dintre români cred că vaccinuril­e sunt rele. Totuși, la motive din care nu s-a realizat vaccinarea, medicii de familie au invocat pe primul loc convocări la care nu s-a răspuns, iar pe locul doi… refuzul părinților.

„Eu cred că legea e absolut necesară. Dacă nu o să reglementă­m clar sistemul cu responsabi­lități, de la stat până la medici și părinți, pentru protejarea sănătății copilului, nu o să putem rezolva problema, spune dr. Rafila. „Trebuie să funcționăm ca sistem de sănătate, nu ca sistem de boală, să trecem de la tratament la păstrarea sănătății și prevenire”.

 ?? SURSE: OMS, INSP ??
SURSE: OMS, INSP

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania