National Geographic Romania

ÎN MENIU: ALGE PE ALESE

- Text: Catherine Zuckerman

Gândiţi-vă unde aţi mai văzut alge în meniu, în afară de restaurant­ele japoneze. Nicăieri? Probabil pentru că, în afara Japoniei și a unor zone din Asia, aroma și textura unice ale algelor nu au fost adoptate la scară largă.

Plantele marine sunt numite uneori „legumele mării” – dar merită apreciere și din alte motive decât cele gastronomi­ce. Algele, mai ales cele brune, pot reduce mult acidifiere­a oceanului. Algele brune, al căror habitat natural sunt apele reci de coastă, cresc repede, nu au nevoie de îngrășămân­t și consumă dioxid de carbon – care poate exacerba schimbăril­e de climă –, dar și azotul și fosforul în exces. Problema este, însă, că nu sunt destule.

Aici intervin fermele. Liderul actual al pieţei de alge brune este China, care a produs în peste șapte milioane de tone, spune Muhammed Oyinlola, ecolog marin la Universita­tea din British Columbia. Ferme de alge există de secole și în Japonia și Coreea.

Dacă se dezvoltă culturile de alge, se „pot elimina miliarde de tone de CO din atmosferă”, spune Oyinlola. În plus, acvacultur­a de alge brune poate spori biodiversi­tatea: numai în California, cercetător­ii au descoperit că „pădurile” de alge brune sălbatice pot adăposti peste

de specii de animale marine. Algele, brune și nu numai, sunt bogate în minerale și fibre și au proprietăţ­i gelifiante. Aceste trăsături au dus la folosirea lor în cosmetice, în producţia de vitamine și ca aliment în fermele de pește și vite. În paralel, le veţi vedea ca aliment proaspăt și sustenabil în tot mai multe farfurii.

 ?? FOTO: REBECCA HALE, NGM ?? Algele sălbatice pot crește în ape oceanice calde sau reci. Amestecul din imagine – alge brune, mușchi irlandez și salata-demare – a fost recoltat în largul coastei statului Maine.
FOTO: REBECCA HALE, NGM Algele sălbatice pot crește în ape oceanice calde sau reci. Amestecul din imagine – alge brune, mușchi irlandez și salata-demare – a fost recoltat în largul coastei statului Maine.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania