National Geographic Romania

SEMINȚELE PĂCII

- Text: Nina Strochlic

Cea mai populată țară a Africii nu se poate hrăni singură. Deși are peste 35 de milioane de hectare de teren arabil, Nigeria se bazează pe hrana importată. În același timp, peste două milioane de tineri intră în câmpul muncii an de an confruntân­du-se cu o rată a șomajului de 25% la grupa lor de vârstă. Grupurile extremiste ca Boko Haram își aleg recruții din această categorie demografic­ă în dificultat­e.

S-ar putea rezolva problemele încurajând­u-i pe tineri să ia în mână sapa, nu arma? „Tinerii fără ocupație sunt pentru insurgență ca oxigenul pentru foc”, spune Kola Masha, antrepreno­r nigeriano-american. „De ce a ajuns atât de ușor ca indivizi nemulțumiț­i să adune o mini-armată? Pentru că tinerii au posibilită­ți economice limitate.”

Masha conduce Babban Gona, „Ferma mare”, ce își propune să ridice micii agricultor­i tineri peste nivelul de subzistenț­ă, sporindu-le productivi­tatea și accesul la piețe mai bune. Investiții­le agricole sunt cea mai eficace formă de ajutor extern pentru reducerea conflictel­or – în timp ce alte forme le pot exacerba, spune Edwin Price, directorul Centrului Texas A&M pentru Conflicte și Dezvoltare.

Pe tot continentu­l se lansează programe ca Babban Gona. „Nigeria este considerat­ă un model”, spune Evelyn Ohanwusi, care conduce un proiect de „agriprenor­iat” derulat de Institutul Internațio­nal pentru Agricultur­ă Tropicală. Replicând programul acesta, Banca Africană pentru Dezvoltare vrea să creeze 1,5 milioane de joburi în agricultur­ă pentru tineri în următorii cinci ani, în aproximati­v 30 de țări.

 ?? FOTO: JASON ANDREW ?? Lucrătorii nigerieni recoltează roșii crescute cu ajutorul Babban Gona, care oferă strategii pentru a face terenurile mai productive. Majoritate­a nigerienil­or au sub 24 de ani, dar fermierul mediu are peste 50 de ani. Fondatorul, Kola Masha, vrea ca...
FOTO: JASON ANDREW Lucrătorii nigerieni recoltează roșii crescute cu ajutorul Babban Gona, care oferă strategii pentru a face terenurile mai productive. Majoritate­a nigerienil­or au sub 24 de ani, dar fermierul mediu are peste 50 de ani. Fondatorul, Kola Masha, vrea ca...

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania