National Geographic Romania

PIPI À PARIS!

- Text: Daniel Stone

Pe lângă gastronomi­a de lux și moda chic, la Paris mai există o lungă tradiție, categoric una mai puțin plăcută. Încă dinainte de timpurile napoleonie­ne, orașul iubirii s-a luptat cu miasmele provenite de la les pipis sauvages, urinatul la întâmplare. Practica larg răspândită a urinatului în public este, teoretic, ilegală. Dar asta nu pare să oprească șuvoaiele sordide care se scurg pe străzi, în jardiniere și pe felinare.

Ce poate face un oraș în situația asta? Încearcă să transforme un neajuns public în ceva care seamănă cu un serviciu public. Anul acesta, edilii s-au asociat cu Faltazi, o agenție franceză de design care a venit cu o idee nouă: să instaleze pisoare publice în locurile unde se știe că se urinează abundent. Receptacol­ul, pe nume Uritrottoi­r, adică „pisoar de trotuar”, e plin cu paie, rumeguș sau alt material care alungă mirosul. Când se umple, după vreo 200 de folosiri, un senzor îi alertează pe cei desemnați să îl golească. Conținutul e dus într-un centru de compostare și, în cele din urmă, devine îngrășămân­t, „dar numai pentru flori”, spune coautorul său, Laurent Lebot. „Nu e pentru fructe sau legume.”

Faltazi testează două modele la Gare de Lyon din Paris și în alte două orașe franceze, sperând să obțină răspuns la niște întrebări: vor folosi oamenii Uritrottoi­rul? Și dacă e bun pentru bărbați, s-ar putea face un model și pentru femei ca să poată urina în public, dar cu discreție?

Instalația nu e ieftină, începe de pe la 5.000$ bucata, plus întreținer­e. Și e posibil să încurajeze mai mult urinat în public, nu mai puțin. Dar dacă va reuși să facă străzile pariziene să miroasă a croasante, nu a pipi? Mais oui.

 ??  ?? Concepute să fie vizibile, dar să se și integreze în decorul urban, pisoarele publice ar putea scăpa Parisul de o veche meteahnă.
Concepute să fie vizibile, dar să se și integreze în decorul urban, pisoarele publice ar putea scăpa Parisul de o veche meteahnă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania