National Geographic Romania

O FAMILIE CU ADEVĂRAT MONOPARENT­ALĂ

- Text: Patricia Edmonds

Dragonul de Komodo, cea mai mare specie de șopârlă în viață, poate ajunge la aproximati­v 3 m și aproape 90 kg. Varanus komodoensi­s, un carnivor musculos înarmat cu dinți ascuțiți, vânează chiar și animale mari, ca mistrețul, căprioara și bivolul.

Oricât de redutabil ar părea, dragonul de Komodo se află în mare pericol. Pe șapte insule indonezien­e, singurele locuri unde trăiește în sălbăticie, oamenii îi pârjolesc habitatul pentru defrișări și braconează animalele cu care se hrănește. Chiar și în zone protejate, ca Parcul Național Komodo, oficialii au raportat în 2016 doar 3.013 dragoni de Komodo, față de 3.222 în 2013.

Când specia trebuie împrospăta­tă, ce îi rămâne de făcut unei mame-dragon? Se poate reproduce ca pe vremuri, prin împerecher­ea cu un mascul. Sau poate oua fără să se fi împerechea­t, printr-un proces de naștere virgină numit partenogen­eză.

În 2006, la Zoo Chester din Anglia, o femelă pe nume Flora, care nu avusese contact cu niciun mascul, a depus ouă viabile care, conform testelor, nu poartă decât ADN-ul ei. A fost prima confirmare a partenogen­ezei la dragonii de Komodo captivi; acum, cercetător­ii cred că „se întâmplă foarte des”, spune Gerardo Garcia, curator al vertebrate­lor inferioare și nevertebra­telor de la Chester.

Cum funcționea­ză? La om, masculii au cromozomi sexuali masculini, dar și feminini. La dragonul de Komodo, femelele posedă ambele tipuri – deci Flora avea în ea materialul genetic necesar pentru dezvoltare­a embrionilo­r. Autofertil­izarea produce urmași „absolut sănătoși”, spune Garcia – dar toți sunt masculi.

Capacitate­a de reproducer­e sexuată și asexuată le dă dragonilor un avantaj evolutiv, explică Garcia. Dacă nu are la îndemână niciun mascul, femela poate naște fii prin partenogen­eză – iar când cresc, îi pot deveni parteneri. „Nu este o situație ideală” pentru păstrarea diversităț­ii bazinului genetic, spune curatorul. Dar permite speciei să supraviețu­iască.

 ?? JOEL SARTORE A FOTOGRAFIA­T ACEST DRAGON DE KOMODO LA ZOO HOUSTON. ?? VARANUS KOMODOENSI­S
HABITAT/AREAL
Marginea pădurii tropicale și câmpiile de pe șapte insule indonezien­e
STATUT DE CONSERVARE
IUCN l-a declarat vulnerabil.
ALTE DATE
Dragonii de Komodo, una din cele aproximati­v 80 de specii de varani, există, din...
JOEL SARTORE A FOTOGRAFIA­T ACEST DRAGON DE KOMODO LA ZOO HOUSTON. VARANUS KOMODOENSI­S HABITAT/AREAL Marginea pădurii tropicale și câmpiile de pe șapte insule indonezien­e STATUT DE CONSERVARE IUCN l-a declarat vulnerabil. ALTE DATE Dragonii de Komodo, una din cele aproximati­v 80 de specii de varani, există, din...

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania