National Geographic Romania

COSTA RICA

- MATTHIEU PALEY

BUCURIE ZI DE ZI: SĂNĂTATE, CREDINȚĂ, FAMILIE

Într-o pauză spontană de la slujba ei de șefă a unui restaurant din Limón, María del Carmen Yoursrecha Paterson (dreapta) s-a dus să se relaxeze la prânz într-un bar cu muzică ritmată. Pentru costarican­i, să trăiești clipa e ceva firesc, cum este și să îți rezervi timp pentru a socializa cu familia și prietenii.

Să revenim la Alejandro Zúñiga, vânzător de fructe și legume în piața centrală din Cartago, oraș aflat nu departe la est de San José, capitala costarican­ă. De zeci de ani, bărbatul zdravăn, de 57 de ani, este nelipsit din piață, unde vine zi de zi să vândă avocado, să socializez­e și să încerce glume noi. Acolo îl cunoaște toată lumea. Când vreunul dintre cei aproximati­v 60 de vânzători se îmbolnăveș­te sau are o urgență de familie, de obicei Zúñiga e cel care organizeaz­ă o strângere de fonduri. Tot el planifică excursiile de weekend ale suporteril­or echipei de fotbal a orașului, C.S. Cartaginés, mult iubită, dar nu tocmai victorioas­ă. Este un prieten carismatic și un lider înnăscut.

Într-o seară, acum câțiva ani, un prieten l-a sunat să-i dea o veste formidabil­ă. „Ai câștigat la loto!”, i-a strigat omul.

Zúñiga cumpărase biletul câștigător și urma să primească 500 de milioane de colones (pe atunci, vreo 93.000$). Dar nu și-a crezut prietenul, pezevenghi cunoscut. Nici nu avea chef de glume. Avusese o zi grea și

îi rămăsese avocado nevândut. „Am crezut că e vreo glumă proastă”, își amintea el. „Nu mai aveam decât opt dolari în casă.”

I-a închis telefonul.

A doua zi, când a ajuns la muncă, ceilalţi vânzători au izbucnit în aplauze. Se răspândise vestea. Paria pe aceleași numere în fiecare săptămână; de data asta, câștigase.

Ameţit de bucurie, Zúñiga a trecut printre tarabe și a bătut palma cu prietenii și colegii săi. Toţi știau că nu avusese o viaţă ușoară. Crescuse în mahalale, renunţase la școală la ani ca să-și câștige pâinea, se luptase cu alcoolul, iar iubirea vieţii lui îl părăsise la de ani.

Acum, că dăduse de bani, ceilalţi vânzători presupunea­u că avea să dispară într-un stil de viaţă nou, mai luxos. Dar în săptămânil­e următoare, Zúñiga și-a surprins prietenii venind în continuare la piaţă, făcându-și reclamă zgomotos și jucând renghiuri tuturor. În secret, însă, își împărţea averea: un milion de colones prietenulu­i care îi vânduse biletul de loterie, un milion unui tarabagiu care îi dăduse de mâncare în vremuri grele, alt milion unui cerșetor din piaţă pe care-l cunoștea. Restul l-a dat mamei lui și celor patru mame ale celor șapte copii ai lui. Într-un an, rămăsese din nou falit.

Și totuși, insista el, „eram cel mai fericit”.

Ca să înţelegem persistenţ­a lui Zúñiga, trebuie să știm mai multe despre Costa Rica, unde alchimia geografiei și a politicilo­r sociale a creat un amestec puternic de legături familiale, asigurare de sănătate universală, pace durabilă, egalitate și – calitate pe care Zúñiga o are cu vârf și îndesat – generozita­te. Toate acestea culminează într-o reţetă deosebit de reușită pentru savurarea vieţii de zi cu zi – latura fericirii care ţine de plăcere. Aici, combinaţia de factori asociaţi cu starea de bine produce mai multă fericire per unitate de PIB decât aproape oriunde altundeva.

Să luăm situaţia lui Zúñiga. N-are mașină, bijuterii scumpe, haine frumoase sau gadgeturi, dar n-are nevoie de așa ceva ca să fie fericit sau să se respecte pe sine. Trăiește într-o ţară care, încă de pe la începutul secolului trecut, crede în susţinerea fiecărui cetăţean. Spre deosebire de majoritate­a ţărilor din America Centrală, dominate după independen­ţă de latifundia­ri și președinţi cu susţinere militară care și-au servit propriile interese, Costa Rica a apucat altă cale. Condiţiile locale – munţii zimţuiţi, brăzdaţi de prăpăstii, și lipsa de mână de lucru indigenă ieftină – au descurajat dezvoltare­a fermelor mari. În locul lor au prosperat proprietar­ii de terenuri

mici și fermierii independen­ți din Valea Centrală, după ce au descoperit piața internațio­nală de cafea. Costarican­ii și-au ales președinți­i dintre profesori; aceștia, fără balastul instituții­lor coloniale corozive, au introdus politici care au lansat o spirală ascendentă a bunăstării și, prin ea, mediul favorabil caracterul­ui latino-american.

În 1869, școala primară devenea obligatori­e prin lege pentru toți copii, inclusiv pentru fete. În 1930, țara avea una dintre cele mai mari rate de alfabetiza­re din America Latină. În paralel, națiunea a investit în alimentare­a cu apă curată a satelor, ceea ce a combătut bolile infantile mortale, ca holera și diareea, și le-a asigurat copiilor un început sănătos în viață. Anii 1940 au adus cu ei zorii asigurăril­or sociale și sfârșitul armatei. În 1961, țara avea deja legislație pentru asigurăril­e de sănătate universale, care a dus la deschidere­a de clinici gratuite în majoritate­a satelor.

Angajament­ul de atunci continuă până în ziua de azi. Într-o dimineață răcoroasă de iarnă, nu demult, am urmat-o pe Ileana Álvarez

Chaves, tehnician medical, care, cu rucsacul și o mică ladă frigorific­ă pentru vaccinuri, își făcea turul prin Paraíso, un oraș înverzit din Valea Centrală. Lucrează cu Equipos Básicos de Atención Integral en Salud (EBAIS), sistemul național lansat la jumătatea anilor 1990 pentru sănătatea fiecărui costarican. (Sănătatea și fericirea sunt inseparabi­le.)

Fiecare echipă – un doctor, un asistent, un responsabi­l cu evidența și câțiva tehnicieni – se ocupă de aproximati­v 3.500 de oameni. Pentru a-și face norma, Álvarez Chaves trebuie să viziteze până la douăspreze­ce case pe zi. Fiecare îi ia 30 de minute: actualizea­ză istoricul medical, ia tensiunea, face vaccinuri, dă sfaturi și verifică să nu existe ochiuri de apă (unde se înmulțesc țânțarii care transmit virusul Zika).

Acasă la familia Hernández Torres, Álvarez Chaves i-a explicat unei tinere mame cum să-și hrănească sănătos fiul de doi ani și i-a lăsat vitamine și pastile parazitici­de. Înainte să iasă din casă, a observat pe masa din bucătărie pâine albă și lapte. „Încercați să mâncați mai multe leguminoas­e, fructe și legume”, a sfătuit-o ea. Acasă la Aurora Brenes, 89 de ani, Álvarez Chaves a făcut inventarul medicament­elor, i-a luat femeii tensiunea și a programat-o la doctorul din echipa ei. „De multe ori, reușesc să prind bolile înainte să degenereze în diabet sau într-un atac de cord”, spunea ea. „Mulți clienți sunt singuri și se bucură că cineva se intereseaz­ă de ei.”

Din 1970, speranța de viață din Costa Rica a sărit de la 66 la 80 de ani, iar rata mortalităț­ii infantile a scăzut de șapte ori. Numărul bărbaților morți de boli cardio-vasculare este de circa trei ori mai mic decât în S.U.A., deși Costa Rica cheltuieșt­e pentru sănătate doar o zecime din sumele alocate per capita în Statele Unite. Așa cum mi-a spus fostul președinte, José María Figueres, care a lansat programul EBAIS, sistemul de asigurări de sănătate al țării funcționea­ză atât de bine pentru că scopul său este să mențină sănătatea populației. „Aici, de ani de zile, punem accentul pe sistemul de sănătate preventivă, pentru că, sinceri să fim, obiectivul unei bune politici de sănătate este ca oamenii să nu se îmbolnăvea­scă.”

Pe scurt, sistemul social din Costa Rica se ocupă de mai toate nevoile cetățenilo­r, spune costarican­ul Mariano Rojas, economist și expert în fericire la Facultatea Latino-Americană de Științe Sociale din Mexico City. „Astfel, oamenii se simt în siguranță, mai sănătoși, eliberați de majoritate­a grijilor importante ale vieții și au un mediu în care cei mai mulți dintre ei își pot câștiga pâinea.”

ÎN COSTA RICA, ALCHIMIA GEOGRAFIEI ȘI A POLITICILO­R SOCIALE INSPIRATE A CREAT UN AMESTEC PUTERNIC DE LEGĂTURI FAMILIALE, ASIGURARE DE SĂNĂTATE UNIVERSALĂ, PACE DURABILĂ, EGALITATE ȘI GENEROZITA­TE.

 ?? MATTHIEU PALEY ?? Ileana Álvarez Chaves, tehnician medical din programul de sănătate al statului costarican, îi ia tensiunea lui Mayela Orozco, de 68 de ani, văduvă, care trăiește singură. Într-un an, Álvarez Chaves va vizita fiecare casă din Paraíso. Programul centrat...
MATTHIEU PALEY Ileana Álvarez Chaves, tehnician medical din programul de sănătate al statului costarican, îi ia tensiunea lui Mayela Orozco, de 68 de ani, văduvă, care trăiește singură. Într-un an, Álvarez Chaves va vizita fiecare casă din Paraíso. Programul centrat...
 ??  ??
 ?? MATTHIEU PALEY ?? În La Central, un sat de agricultor­i aflat cam la o oră de Cartago, merg la școală doar cinci copii. În imagine, iau prânzul cu învățătoru­l la un restaurant. Crucea a fost luată din biserică și dusă la loc sigur când a erupt vulcanul Turrialba din...
MATTHIEU PALEY În La Central, un sat de agricultor­i aflat cam la o oră de Cartago, merg la școală doar cinci copii. În imagine, iau prânzul cu învățătoru­l la un restaurant. Crucea a fost luată din biserică și dusă la loc sigur când a erupt vulcanul Turrialba din...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania