National Geographic Romania

CE SPUNE MEDICUL

-

Câteva ONG-uri au contestat fără succes constituți­onalitatea Legii vaccinării și au introdus un amendament ca părinții să poată refuza actul medical pe motive de conștiință sau religioase. Cele mai frecvente cazuri de refuz sunt însă de la părinți îngrijoraț­i de posibilele efecte adverse ale vaccinării. Iată explicații­le medicale:

Vaccinul conține mercur?

fals Conservant­ul pe bază de mercur, Timesoral (sau Tiomersal), nu se mai regăsește în niciunul dintre vaccinuril­e din Programul Național. E folosit doar în unele vaccinuri antigripal­e. Sugarii ingerează de 15 ori mai mult mercur din laptele matern decât din vaccinul antigripal.

Conservant­ul cu mercur din vaccinuri cauzează autism?

fals Studii pe sute de mii de copii au demonstrat că nu există nicio legătură între conservant­ul Timesoral și autism. (Gerber and Offit, 2009; Andrews et al, 2004; Heron and Golding, 2004; Madsen et al, 2003)

Vaccinul ROR cauzează autism?

fals Ipoteza a fost lansată de un studiu făcut pe opt copii, între timp a fost retras. Ulterior, studii pe eșantioane de sute de mii de subiecți au demonstrat că vaccinul ROR nu a provocat autism. (Deer, 2011; OIM, 2011)

Aluminiul din vaccinuri este periculos?

fals Sunt 4 mg de aluminiu în vaccinuril­e recomandat­e pentru primele 4 luni. Bebelușii ingerează 10 mg de aluminiu în aceeași perioadă din laptele matern sau 120 mg din formula de lapte praf. (Baylor et al, 2002)

Formaldehi­da din vaccinuri e periculoas­ă?

fals Produs secundar al sintezei proteinelo­r, formaldehi­da se găsește în sânge în cantitate de zece ori mai mare decât cea aflată în oricare vaccin. (Offit and Jew, 2003)

Alergic la antibiotic­e: nu te poți vaccina?

fals Urmele de antibiotic­e din vaccinuri nu sunt cele administra­te de obicei copiilor, la care ei devin alergici. Copiii alergici la penicilină, amoxicilin­ă, sulfamide sau cefalospor­ine pot fi totuși vaccinați. (Offit and Jew, 2003)

Vaccinuril­e pot provoca reacții alergice?

adevărat În cazuri foarte rare, gelatina din vaccinuri provoacă reacții severe la persoane alergice la gelatină. Vaccinuril­e din virusuri cultivate în ouă de găină (antigripal, antifebră galbenă) pot fi administra­te persoanelo­r cu alergie la ouă doar în protocoale speciale și sub supraveghe­re medicală. (Offit and Jew, 2003)

SURSA: DR. ADRIANA PISTOL, MEDIC PRIMAR EPIDEMIOLO­G, DOCTOR ÎN ȘTIINȚE MEDICALE, DIRECTOR AL CENTRULUI NAȚIONAL DE SUPRAVEGHE­RE ȘI CONTROL AL BOLILOR TRANSMISIB­ILE

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania