National Geographic Romania

Uriașii cerului

- FERNANDO G. BAPTISTA, DAISY CHUNG ȘI EVE CONANT, NGM; ADRIENNE TONG; MESA SCHUMACHER SURSE: DAVE MARTILL ȘI MARK WITTON, UNIVERSITA­TEA DIN PORTSMOUTH; NIZAR IBRAHIM, NATIONAL GEOGRAPHIC EXPLORER; MICHAEL HABIB, USC ȘI MUZEUL DE ISTORIE NATURALĂ AL DISTRI

Pterozauri­i au realizat zborul propulsat cu zeci de milioane de ani înaintea păsărilor sau liliecilor. Aceste reptile înaripate au fost primele vertebrate și cele mai mari animale care au zburat vreodată, datorită unor membre puternice pentru lansare, schelete ultra-ușoare și aripi special adaptate.

PTEROZAURI­I DE-A LUNGUL TIMPULUI

Au dominat cerul timp de 162 de milioane de ani, evoluând de la niște forme mici, cu coada lungă, la forme diverse, unii mari cât niște avioane. S-au găsit fosile de pterozaur în toată lumea și există tot mai multe probe că sute de specii s-ar putea să fi trăit la un moment dat într-o mare varietate de medii.

EVOLUEAZĂ TREI TIPURI DE ARIPI

De-a lungul a peste 100 de milioane de ani, pterozauri­i, liliecii și păsările au modificat aceleași cinci oase ale brațului (aici, codificate prin culori) în trei modele diferite de aripi, fiecare cu avantajele și limitările specifice formei corpului și stilului de zbor ale animalului.

Putere de lansare

Respingând presupuner­ile că pterozauri­i mai mari nu puteau zbura, modelele noi sugerează că aceștia își foloseau toate cele patru membre pentru a decola, așa cum fac mulți lilieci. Pteranodon (dreapta) și Quetzalcoa­tlus (pag. precedentă) sunt unii dintre cei mai mari și mai impresiona­nți zburători.

Pterozaur

Quetzalcoa­tlus northropi

Aripile de pterozaur aveau oase goale în interior, cu saci aerieni și bare osoase deosebit de subțiri, care adăugau forță fără a adăuga prea multă greutate.

Pasăre

Albastros

Diomedea exulans

Anvergura: 3,5 m | Greutate: 10 kg Și păsările au oase goale în interior și saci aerieni pentru greutate mică, dar ele au straturi osoase externe proporțion­al mai groase și bare mai grele.

Liliac

Vulpea-zburătoare-filipineză Acerodon jubatus

Anvergura: 1,5 m | Greutate: 1,1 kg Liliecii nu au oase goale în interior, dar au corpuri ultra-ușoare și plămâni mari. Patru degete sunt alungite pentru susținere pe toată lungimea aripii.

 ??  ?? Dimorphodo­n macronyxAn­vergură: 1,2 m | Greutate: 1,8 kg Mulți pterozauri din triasic și jurasicul timpuriu precum Dimorphodo­n erau mici, cu oase parțial goale în interior, dinți ascuțiți și cozi lungi și țepene.Anurognath­us ammoniAnve­rgură: 0,6 m | Greutate: 0,09 kg Unul dintre cei mai mici pterozauri, agilul Anurognath­us, avea aripi puternice și un cap lat, ceea ce ajuta probabil la prinderea insectelor.
Dimorphodo­n macronyxAn­vergură: 1,2 m | Greutate: 1,8 kg Mulți pterozauri din triasic și jurasicul timpuriu precum Dimorphodo­n erau mici, cu oase parțial goale în interior, dinți ascuțiți și cozi lungi și țepene.Anurognath­us ammoniAnve­rgură: 0,6 m | Greutate: 0,09 kg Unul dintre cei mai mici pterozauri, agilul Anurognath­us, avea aripi puternice și un cap lat, ceea ce ajuta probabil la prinderea insectelor.
 ??  ?? Tupandacty­lus navigansAn­vergură: 3 m | Greutate: 11 kg Această specie face parte dintr-un grup de pterozauri cu creste proeminent­e, elemente care s-ar putea să fi funcționat ca mijloace de etalare sexuală.Quetzalcoa­tlus northropiA­nvergură: 10,7 m | Greutate: 200 kg Printre ultimii pterozauri s-au numărat giganții din cretacicul târziu precum Quetzalcoa­tlus. Descoperit în Texas în anii ‘70, acesta era aproape la fel de înalt ca o girafă.
Tupandacty­lus navigansAn­vergură: 3 m | Greutate: 11 kg Această specie face parte dintr-un grup de pterozauri cu creste proeminent­e, elemente care s-ar putea să fi funcționat ca mijloace de etalare sexuală.Quetzalcoa­tlus northropiA­nvergură: 10,7 m | Greutate: 200 kg Printre ultimii pterozauri s-au numărat giganții din cretacicul târziu precum Quetzalcoa­tlus. Descoperit în Texas în anii ‘70, acesta era aproape la fel de înalt ca o girafă.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania