National Geographic Romania

DINCOACE DE BINE ȘI DE RĂU

-

De ce-s atâţia oameni care ne-ar face rău fără să clipească?

Pentru că unii au morale de sclavi, și alţii, de stăpâni, a decretat (dincolo de bine și de rău) Nietzsche. Ba nu, e mai adânc: din cauza Evei și a mărului ăluia blestemat. Ce vorbești – nici că există rău, totul e bun în univers, chiar dacă nu ne dăm seama, s-au convins stoicii. Dacă ne apucăm să dezlegăm acest nod gordian al moralei, riscăm să ne împotmolim cu totul…

Știinţa este mai tranșantă: e mâna evoluţiei! Ţi-e scris în gene să fii cu ai tăi miere și cu dușmanul fiere. În epoca de piatră, cooperarea cu cei din trib era esenţială pentru supravieţu­ire. Dar pentru că sunt multe triburi dușmănoase în savană, este la fel de vital să fii necruţător cu Celălalt.

În ultimii ani, cercetător­ii au ajuns să înţeleagă ce ne împinge azi, în lumea modernă, la a face cuiva bine sau rău. Empatia e cheia. Ea înmoaie inimile, aprinzând compasiune­a ce îndeamnă să ajutăm. Cruzimea e o boală provocată de lipsa empatiei, din vina unor mase nervoase insuficien­t dezvoltate. Este un lucru ce poate fi identifica­t în prima copilărie și tratat într-un mediu familial încurajato­r.

Studii recente arată că psihopaţii au deficienţe în corpii amigdalien­i din creier, care ajută la procesarea emoţiilor. De-asta sunt incapabili să simtă vinovăţia sau remușcarea. Au pur și simplu mai puţină materie cenușie în această structură, fiind nevoiţi să compenseze cu alte părţi ale creierului pentru a simula cognitiv ce nu pot face emoţional. „Adică psihopatul trebuie să se gândească la bine și la rău, în timp ce noi, ceilalţi, le simţim”, spune Kent Kiehl, neurocerce­tător la Mind Research Network și Universita­tea New Mexico.

Dimpotrivă, altruiștii extremi au corpul amigdalian drept cam cu același procent (7-8%) mai mare decât media. Generozita­tea extremă este cauzată de un exces de empatie.

Cum nu trăim într-un univers determinis­t, rândurile de mai sus nu-s decât o simplifica­re (privind spre psihopaţii și pe altruiștii extremi), în ideea că înţelegem mai bine unele lucruri atunci când sunt îngroșate, scrise cu litere foarte mari.

În realitate, lucrurile sunt mai complicate. Majoritate­a oamenilor nu sunt nici psihopaţi, nici super altruiști. Aproximati­v 70% dintre trăsăturil­e psihopatic­e sunt genetice, dar creierul nostru rămâne maleabil chiar și la vârste adulte și am putea fi antrenaţi să fim mai buni și mai generoși.

Pentru a detalia și a nuanţa ultimele descoperir­i din știinţa binelui și a răului, citiţi articolul de la pagina 44.

 ??  ?? Milioane de ani de evoluție ne-au făcut veriga supremă a regnului animal: cea mai socială, dar și cea mai violentă specie de pe Pământ. Dar cum ar fi dacă în școli precum aceasta din Buhuși am lărgi puțin cadrul și, în loc de religie sau educație...
Milioane de ani de evoluție ne-au făcut veriga supremă a regnului animal: cea mai socială, dar și cea mai violentă specie de pe Pământ. Dar cum ar fi dacă în școli precum aceasta din Buhuși am lărgi puțin cadrul și, în loc de religie sau educație...
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania