National Geographic Romania

PLASTICUL E PERFECT... PENTRU CUIBURI

- Text: Nina Strochlic

Pungile albe de plastic care fluturau în vârfurile copacilor din Alpii italieni l-au intrigat pe Fabrizio Sergio. Ecologul știa că deșeurile atârnau din cuiburile unei anumite păsări, gaia-neagră. Dar de ce?

Multe păsări își decorează cuiburile pentru a atrage o pereche, însă găile au deja parteneri când își construies­c cuiburi. Ornamentaț­ia sugerează că „e ceva ce vor să etaleze”, spune Sergio, care lucrează pentru Consiliul de Cercetare Național Spaniol. În timp ce studiază alcătuirea cuiburilor, el și alți oameni de știință caută semne ale influenței umane. Unele păsări au început să folosească izolație, folie de aluminiu și mucuri de țigară în locul materialel­or naturale, spune Luis Sandoval, profesor de ornitologi­e la Universita­tea Costa Rica. Aceste adaptări ar putea să le sporească succesul reproducti­v – sau să indice că materialel­e naturale de construcți­e au dispărut din habitat. „Oamenii afectează în mod direct cuiburile păsărilor într-un mod pe care încă încercăm să îl înțelegem”, spune Sandoval.

Ca parte a unui studiu de șase ani, Sergio și colegii săi au plasat bucăți de plastic de diferite culori în sălbăticie. Găile-negre au ales în mod consecvent albul pentru cuiburi și au ignorat opțiunile transparen­te și închise la culoare, care nu contrastau așa puternic cu culorile din natură.

Concluzia lui Sergio: gaia-neagră folosește stilul pentru a-și arăta dominația socială. Cuiburile cu cel mai mult plastic aparțineau celor mai puternice, capabile să țină la distanță atacatorii care le râvneau decorul. Cuiburile simple aparțineau păsărilor tinere sau bătrâne, prea slabe să își apere locuințele de astfel de raiduri.

 ?? FOTOGRAFIA­T DE RICHARD BARNES LA WESTERN FOUNDATION OF VERTEBRATE ZOOLOGY ?? Cuibul unui grangur-de-Baltimore este împletit cu plastic. Unele păsări decorează țipător pentru a atrage femele; altele, inclusiv gaia-neagră, folosesc plastic colorat sau contrastan­t pentru a descuraja concurența.
FOTOGRAFIA­T DE RICHARD BARNES LA WESTERN FOUNDATION OF VERTEBRATE ZOOLOGY Cuibul unui grangur-de-Baltimore este împletit cu plastic. Unele păsări decorează țipător pentru a atrage femele; altele, inclusiv gaia-neagră, folosesc plastic colorat sau contrastan­t pentru a descuraja concurența.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania