National Geographic Romania

CRIMINALIS­T PENTRU PĂSĂRI

- Text: Catherine Zuckerman

„Identific victimele crimelor comise asupra vieții sălbatice – dacă victima e o pasăre.” Așa își rezumă munca ornitologu­l criminalis­t Pepper Trail (mai sus, la laboratoru­l său din Ashland, Oregon). Postul e atât de rar, încât Trail e una din cele două persoane din SUA care îl dețin. Munca sa e inerent macabră. Mai întâi, caută printre probe – oase și pene puse în pungi sau chiar cadavre întregi, pe care agenții care aplică legea privind speciile sălbatice i le trimit de pe teren. Apoi face o analiză. Uneori, recunoaște imediat specia; dacă nu, continuă examinarea construind o teorie din detalii precum mărimea sau modelul penajului. Odată ce a identifica­t specia, treaba lui Trail este de obicei terminată. Colegii lui – oameni de știință care, asemenea lui Trail, sunt angajați ai Serviciulu­i pentru Pești și Specii Sălbatice din SUA – vor studia în continuare victima, dacă e nevoie, pentru a izola ADN-ul sau pentru a determina cauza morții.

Adesea, păsările au fost împușcate sau prinse în capcane. Unele au pierit în timp ce erau trecute ilegal peste graniță în comerțul cu păsări captive. Altele sunt transforma­te în accesorii și talismane; Trail urmărește de mult ceea ce în Mexic se numesc chuparosas – păsări-colibri uscate pe post de talismane de dragoste. Deși trebuie să fie obiectiv în cele circa 100 de crime aviare de care se ocupă într-un an, uneori devine sentimenta­l. Nu e ușor să accepți că un animal a „avut o moarte oribilă”, spune el. „Dar îmi găsesc mulțumirea când pot să atrag atenția asupra unei probleme, cum sunt chuparosas.”

 ??  ??
 ??  ?? Păsările colibri sunt omorâte – posibil cu praștia – și vândute în unele piețe ca talismane pentru îndrăgosti­ți.
Păsările colibri sunt omorâte – posibil cu praștia – și vândute în unele piețe ca talismane pentru îndrăgosti­ți.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania