National Geographic Romania

DE CE CONTEAZĂ PĂSĂRILE

- Text: Jonathan Franzen Foto: Joel Sartore

Păsările sălbatice ne conectează cu o natură care dispare rapid. Trăiesc într-o diversitat­e spectaculo­asă de habitate și indică sănătatea ecologică a celorlalte specii. Cu penajul lor strălucito­r, cântecul și zborul lor, ne hrănesc sufletul.

Asta spune Thomas Lovejoy, iar el ar trebui să știe. Renumitul biolog și conservați­onist, cercetător sprijinit de National Geographic, a contribuit la introducer­ea termenului „biodiversi­tate” în lume. Și a prezis de mult că până la începutul secolului al XXI-lea Pământul va începe să piardă un număr dramatic de specii – o predicție care, din păcate, se dovedește a fi exactă.

Am fost fascinați de citatul lui Lovejoy despre păsări și am decis să îl folosim ca lansare pentru ceea ce numim Anul păsărilor. În această explorare de 12 luni pe platforme multiple – cu partenerii noștri de la Societatea Națională Audubon, BirdLife Internatio­nal și Laboratoru­l de Ornitologi­e Cornell – vom examina cum mediul nostru în schimbare duce la pierderi dramatice în rândul speciilor de păsări de pe tot globul. Și, la fel de important, vom afla ce putem face în această privință.

La National Geographic, privim de mult timp sănătatea planetei dintr-o perspectiv­ă aeriană. Această revistă a prezentat păsări pe copertă mai des decât alte viețuitoar­e populare – de cel puțin 30 de ori, față de 13 ori în cazul primatelor. Iar Societatea National Geographic a acordat sute de granturi pentru cercetare și proiecte în domeniul ornitologi­ei.

În 2018 – centenarul tratatului privind păsările migratoare, care protejează peste 1.025 de specii – vom duce abordarea subiectelo­r legate de păsări la un nou nivel. În acest număr, lansăm un an de povestiri cu „De ce sunt importante păsările”, un eseu al binecunosc­utului autor Jonathan Franzen. Este însoțit de portrete aviare remarcabil­e, create de Joel Sartore, fotograf al National Geographic.

De ce acordă National Geographic atâta atenție păsărilor? E doar un alt mod de a întreba, cum o face Franzen, de ce au păsările importanță. Printre răspunsuri­le sale elocvente: „Ele sunt ultima și cea mai bună legătură a noastră cu o lume a naturii care altfel dispare.”

Vă mulțumesc că citiți National Geographic și că ne sunteți alături în Anul păsărilor.

Susan Goldberg,

 ?? JOEL SARTORE A FOTOGRAFIA­T ACEȘTI PAPAGALILO­RI-ROȘII
LA GRĂDINA ZOOLOGICĂ DIN INDIANAPOL­IS. ?? Programul este difuzat pe 19 ianuarie pe Nat Geo Wild.
Pe tot parcursul lui 2018, căutați ofertele National Geographic legate de
Anul păsărilor: conținut digital, cărți, articole în revista aventuri de călătorii construite în jurul păsărilor – plus...
JOEL SARTORE A FOTOGRAFIA­T ACEȘTI PAPAGALILO­RI-ROȘII LA GRĂDINA ZOOLOGICĂ DIN INDIANAPOL­IS. Programul este difuzat pe 19 ianuarie pe Nat Geo Wild. Pe tot parcursul lui 2018, căutați ofertele National Geographic legate de Anul păsărilor: conținut digital, cărți, articole în revista aventuri de călătorii construite în jurul păsărilor – plus...

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania