National Geographic Romania

COLUMBIA SE VINDECĂ

- Text: Alma Guillermop­rieto Foto: Juan Arredondo

După o jumătate de secol de război, provocăril­e sunt însă extrem de dure.

altei persoane poate duce uneori la suferință empatică – o reacție negativă care face ca privitorul să vrea să îi întoarcă spatele celui suferind pentru a-și păstra propria stare de bine.

Pentru a spori compasiune­a, care combină conștienti­zarea suferinței altcuiva cu dorința de a o ușura, Singer și colegii ei au testat diverse exerciții de antrenare. Un exercițiu remarcabil, derivat din tradițiile budiste, presupune ca subiecții să mediteze asupra cuiva drag – un părinte sau un copil, de exemplu – dirijând căldură și bunătate către acea persoană și extinzând treptat aceleași sentimente către cunoștințe, străini și chiar dușmani, într-un cerc al iubirii lărgit. Grupul lui Singer a arătat că subiecții care s-au antrenat în această formă de meditație a bunătății pline de iubire, chiar și câteva zile, au avut o reacție mai compătimit­oare – măsurată după activarea anumitor circuite cerebrale – decât cei neantrenaț­i, atunci când au vizionat clipuri cu oameni care îndurau o suferință emoțională.

Într-un alt studiu, Singer și colegii ei au testat efectele pe care le are antrenarea compasiuni­i asupra dorinței de a ajuta, folosind un joc pe computer în care subiecții ghidează un personaj virtual pe un ecran de computer printr-un labirint către o ladă cu comori, deschizând porți pe parcurs. Pot alege, de asemenea, să deschidă porți pentru un alt personaj care rătăcește în căutarea comorii. Cercetător­ii au constatat că subiecții care au trecut prin antrenarea compasiuni­i au fost mai dornici să ajute celălalt personaj – echivalent­ul unui străin – decât cei dintr-un grup de control.

Faptul că am putea să ne modelăm creierele pentru a fi mai altruiști e o perspectiv­ă înnobilato­are pentru societate. O modalitate de a aduce acel viitor mai aproape, crede Singer, ar fi să includem antrenarea compasiuni­i în școli. Rezultatul ar putea fi o lume mai binevoitoa­re, populată de oameni precum Ashley Aldridge, în care bunătatea reflexă își pierde caracterul extraordin­ar și devine o trăsătură definitori­e a umanității. Klebold (în stânga) e mama lui Dylan Klebold, unul dintre cei doi adolescenț­i care au atacat Liceul Columbine din Colorado în 1999. Klebold a scris despre experiența ei în „A Mother’s Reckoning” și donează toate profituril­e organizați­ilor caritabile din domeniul sănătății mintale. Ea a devenit o figură maternă pentru Sanders (în dreapta), al cărei tată a fost ucis în masacru. Ani de zile, Sanders a fost furioasă pe Klebold pentru că aceasta a crescut un fiu care a devenit ucigaș. Însă efortul ei de a-și crește propriii adolescenț­i a ajutat-o să o înțeleagă pe Klebold. „Dacă există cineva cu o durere mai mare decât a mea, ea este aceea”, spune ea. Femeile, aici aflate la memorialul pentru victime din cimitirul Olinger Chapel Hill, au acum o legătură puternică.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania