National Geographic Romania

JUNA KOLLMEIER

Cartografi­ind stele pentru a dezlega mistere mari și mici

- TEXT: RACHEL HARTIGAN SHEA FOTO: MARK THIESSEN

Juna Kollmeier vrea să înţeleagă natura universulu­i: ce anume formează obiecte astronomic­e precum galaxiile, găurile negre supermasiv­e și mediul intergalac­tic care umple golurile dintre galaxii? „La orice scară fizică te uiţi, există procese care creează tiparele complicate pe care le vedem”, spune Kollmeier, astrofizic­iană la Institutul Carnegie pentru Știinţă. Și, susţine ea, suntem capabili să le înţelegem pe toate.

Anul trecut, Kollmeier a fost numită directoare­a celei de-a cincea versiuni a Sloan Digital Sky Survey, un proiect care își propune să cartografi­eze universul. Studiul, care se va lansa în , va utiliza telescoape din ambele emisfere ale Pământului pentru a scana întregul cer. Telescoape­le vor obţine spectre ale obiectelor luminoase de pe cer și vor oferi indicii despre elementele constituti­ve. „Acolo se află astrofizic­a”, spune Kollmeier. „De acolo afli abundenţa chimică. De acolo afli tranziţiil­e din obiecte”. Și acolo va începe să găsească răspunsuri la întrebăril­e ei: cum cresc găurile negre supermasiv­e? Pot fi stelele ceasuri care ne spun când și cum s-a format o galaxie?

Kollmeier nu s-a apucat de astronomie privind în sus la stele. Avea de gând să devină avocat până când a mers în „tabăra de tocilari” și a învăţat să codeze pentru a clasifica stelele. „Ideea că ai putea să interoghez­i universul în felul acesta... M-am simţit ca un explorator.” Acum merge mai departe decât a crezut că e posibil.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania