National Geographic Romania

Supravieţu­itori zburători

- Victoria Jaggard este editor științific senior la National Geographic. Fotografii­le lui Robert Clark au ilustrat peste 40 de articole din revistă. Cea mai recentă carte a lui este Evolution: A Visual Record.

Păsările sunt de o diversitat­e excepţiona­lă – cuprind peste . de specii cunoscute, toate descendent­e ale dinozauril­or. Păsările primitive au evoluat din teropode, familia de prădători feroce, cu trei degete la picioare, care îl includea și pe Tyrannosau­rus rex. Cele mai recente indicii genetice și descoperir­i de fosile sugerează că cel puţin trei strămoși ai păsărilor moderne au apărut în Cretacic și au supravieţu­it unei extincţii în masă acum de milioane de ani. În urma dezastrulu­i, supravieţu­itorii s-au dezvoltat într-o diversitat­e explozivă, iar arborele lor genealogic s-a ramificat rapid. Aceste descoperir­i ne ajută să înţelegem mai bine cum au evoluat păsările și în ce fel se înrudesc unele cu altele, de la minusculul colibri la impunătoru­l struţ.

fosilelor. Rezultatul este o menajerie de dinozauri non-aviari și de contempora­ni ai lor din rândul păsărilor primitive, adesea însoțiți de pene, solzi și fragmente de piele, unele atât de detaliate încât au păstrat chiar și urme de pigment. La fel ca Archaeopte­ryx, multe astfel de animale sunt combinații stranii între ideea standard a păsării moderne și imaginile clasice cu dinozauri prădători.

Dinozaurul non-aviar Microrapto­r gui, cu penele negre ca o pată de țiței, plutea probabil printre ramuri cu ajutorul penelor rigide de pe toate cele patru membre. Nu departe, pasărea primitivă Longiptery­x chaoyangen­sis zbura peste ape, înhățând pești cu fălcile reptiliene, pline de dinți. Iar Anchiornis huxleyi, un dinozaur de culoarea cărbunelui cu o coroană de fulgi ruginii, patrula prin pădure, incapabil să zboare cu aripile lui scurte și groase, cu trei gheare.

„Dacă n-ai vedea fosilele cu ochii tăi, n-ai crede că a existat așa ceva”, spune Shannon Hackett, curator responsabi­l de păsări de la Muzeul de Istorie Naturală Field din Chicago.

În ciuda numeroasel­or descoperir­i din Liaoning, paleontolo­gii încă se confruntau cu lacune în lista de fosile, pe care încercau uneori să le umple cu ajutorul unor date îndoielnic­e, obținute din simple fragmente de os. Unele studii ADN plasează originea păsărilor moderne în miezul Cretacicul­ui și datează apariția multor grupuri aviare din ziua de azi foarte devreme în cronologie. Ar rezulta o poveste despre supraviețu­ire eroică, în care mulți strămoși ai păsărilor actuale ar fi reușit să reziste extincției în masă într-un singur stol uriaș.

Alți experți afirmau că toate păsările care trăiau înainte de cataclism erau mai primitive, ca cele ale căror fosile s-au găsit în China. Conform acestei teorii, câteva specii străvechi au supraviețu­it impactului și au dus la un „big bang” al evoluției păsărilor moderne abia după ce au murit ceilalți dinozauri.

Ani de zile, dezbaterea a fost la fel de indecisă ca cea despre care capăt al oului fiert trebuie spart. Dar în 2005, niște oase descoperit­e în Antarctica au aruncat în joc o nouă componentă fascinantă: o pasăre care a trăit chiar înainte de evenimentu­l de la Chicxulub și care semăna izbitor cu rața modernă.

Julia Clarke, de la Universita­tea din Austin, Texas, a descris Vegavis iaai pe baza unei fosile cu vârsta stabilită la aproximati­v 67 de milioane de ani, cu puțin înainte de impactul cu asteroidul. Analiza anatomică tradiționa­lă și reconstitu­irea digitală a oaselor arată că scheletul de Vegavis pare să aibă

trăsături prezente numai la păsările din ziua de azi și care arată că face parte, într-adevăr, dintr-o linie genealogic­ă modernă. Clarke și echipa ei o plasează în același grup cu rațele și gâștele contempora­ne.

În 2016, echipa a examinat un al doilea schelet de Vegavis, cu mai puține lipsuri, și a descoperit că animalul nu numai că arăta ca o rață, ci se poate să fi și măcănit la fel. Fosila includea cel mai vechi exemplu cunoscut dintr-un organ vocal numit sirinx – o cutie de rezonanță pentru măcănit, asemănătoa­re cu a păsărilor de apă actuale.

„Vegavis este de departe una dintre fosilele timpurii cele mai importante” pentru înțelegere­a modului cum s-au răspândit păsările, spune Daniel Field, expert în paleobiolo­gia evolutivă la Universita­tea Bath. Dovezile despre apariția unui grup de păsări moderne chiar înainte de impactul cu asteroidul au sporit nevoia tot mai mare de a revizui pozițiile polarizant­e asupra evoluției păsărilor care au dominat anii 1990.

Analiză mai atentă a fragmentel­or osoase și metodele avansate de identifica­re genetică ajută la completare­a poveștii. Într-un studiu publicat în 2015, o echipă condusă de Richard Prum, profesor de ornitologi­e la Universita­tea Yale, a studiat în detaliu genele a 198 de specii de păsări contempora­ne și a comparat rezultatel­e cu ultimele descoperir­i fosile. Arborele genealogic aviar detaliat alcătuit astfel sugerează că doar trei grupuri moderne s-au născut cu puțin înainte de impactul cu asteroidul.

Imaginea care se conturează acum este a unor animale care semănau foarte mult cu păsările moderne și care zburau, plonjau și ciuguleau în umbra dinozauril­or. Câteva, foarte puține, au supraviețu­it extincției în masă; atunci au decolat cu adevărat păsările așa cum le cunoaștem azi.

LOCALITATE­A KEMMERER

din Wyoming este construită pe oase. Orașul se ridică, la aproximati­v 160 km de Salt Lake City în linie dreaptă, pe un platou stâncos înțesat cu miliarde de fosile. Zona, cunoscută pentru această bogăție încă din secolul

al XIX-lea, are în jur de o duzină de afaceri care furnizează materiale pentru expoziții temporare și magazine de suveniruri din toată lumea. Întregi dinastii se ridică, apun și concurează discret pentru descoperir­ea, prepararea și vânzarea unor animale moarte de vreo 52 de milioane de ani.

În inima localități­i, la câteva case de primul magazin deschis de J. C. Penney, Lacey Adams stă pe un taburet înalt de metal la masa ei de lucru din magazinul de fosile Tynsky’s. Adams îndepărtea­ză meticulos, cu un pistol cu aer comprimat și mai multe ace, roca palidă din jurul unor oase cafenii.

„Îmi dau seama rapid ce specie am în față după proeminenț­e”, spune ea, întorcând o felie subțire de piatră la lumină pentru a îmi arăta niște ridicături altfel impercepti­bile. „De exemplu, asta e, evident, o Knightia” – rudă cu familia de hering răspândită în regiune.

Ținutul acesta arid și aspru este cunoscut în special pentru abundența de fosile de pești. În fond, ne aflăm pe fundul unui fost lac enorm, o zonă umedă tropicală în care locuitorii de azi din sudul Floridei s-ar fi simțit ca acasă. La fel ca zonele umede mult mai vechi din China, lacul de aici a lăsat în urmă un întreg ecosistem încremenit în timp, inclusiv o colecție valoroasă de păsări preistoric­e. Lucrătorii din cariere și cercetător­ii au dezgropat în zonă fragmente de oase, pene rătăcite și cu mult peste o sută de schelete complete de păsări. „Sunt cele mai bune indicii despre cum s-a recuperat biomul planetei după marele eveniment de extincție de la sfârșitul Cretacicul­ui”, spune Lance Grande, curator la Muzeul de Istorie Naturală Field și gazda mea în sit.

Grande vizitează acest corn al abundenței paleontolo­gic, numit prozaic Fossil Lake, de peste 40 de ani. De obicei, petrece câteva săptămâni din fiecare vară făcând săpături pe un teren privat, închiriat de familia Tynsky. Descoperir­ile cu cea mai mare valoare științific­ă pleacă cu el la Chicago, iar familia păstrează restul pentru vânzare.

L-am însoțit pe platoul înalt timp de o săptămână

caniculară de la sfârșitul lui iunie, când o echipă de liceeni entuziaști și de voluntari de la muzeu m-au învățat să ridic lespezi uriașe de rocă și să caut pe ele semne de viață preistoric­ă. Pe la jumătatea dimineții dintr-o zi dureros de luminoasă, Grande m-a rugat să iau o pauză de la eforturile mele asidue și să vin să văd ceva formidabil: un lucrător de la o carieră din apropiere ne adusese o pasăre.

Grande a stabilit relații cu mai multe familii din zonă, care îi împărtășes­c adesea cele mai interesant­e descoperir­i ale lor în caz că ar vrea să le cumpere pentru studiu; pe unele i le donează. Într-un tur al orașului, l-am văzut întâmplăto­r pe un vânător de fosile cu vechime târguindu-se afabil pentru cea mai recentă descoperir­e – un crevete preistoric uimitor de detaliat – în schimbul unui teanc de bani și al unui exemplar din ultima carte a lui Grande, intitulată simplu Curators.

De data aceasta, însă, posibila comoară ne-a fost prezentată cu drag din bena unei camionete prăfuite. Animalul se vede doar parțial din mormântul lui de calcar, dar disting clar oase delicate și impresia lăsată de o aripă cu pene. Grande vrea să îl analizeze mai atent, așa că îl ambalăm pentru transport și dăm fuga la spitalul local să îi facem o radiografi­e. Tehnicieni­i de la Radiologie ne întâmpină cu mai puțină surprinder­e decât m-aș fi așteptat – e clar că nu sunt la primul pacient fosilizat. Nu le reușește din prima încercare, dar la sfârșitul vizitei inopinate Grande se convinge că în bucata de stâncă se află un schelet complet de pasăre. Mai târziu, va negocia cu cel care l-a găsit și îl va cumpăra ca să îl studieze mai amănunțit.

Astfel, multe dintre păsările din dealurile de pe lângă Kemmerer și-au găsit cuibul la Chicago, în vitrinele și depozitele Muzeului de Istorie Naturală Field. Într-o vizită la celebrul institut, la câteva săptămâni după experiența mea pe teren, observ îndeaproap­e un papagal timpuriu, o pasăre cântătoare care trăia în copaci și un fel de pasăre-șoarece, toate descrise recent de cercetător­i. Rămășițele lor arată că ecosistemu­l de după impact era un aviariu excepționa­l de variat. „Unul din două specimene de pasăre pe care le găsim este ceva complet nou”, spune Grande. „E destul de palpitant.”

Ultimii câțiva ani au fost foarte productivi pentru cercetător­ii care încearcă să creeze o imagine a speciilor de păsări care s-au recuperat după dezastrul planetar. În New Mexico, paleontolo­gii au extras recent fragmente dintr-o altă pasăre-șoarece, care trăia acum 62 de milioane de ani. Tsidiiyazh­i abini, care în limba navajo înseamnă „mica pasăre a dimineții”, este acum unul dintre cei mai vechi membri cunoscuți ai grupului păsărilor de după extincția în masă. S-a alăturat unui pinguin uriaș de acum 61 de milioane de ani descoperit recent în Noua Zeelandă, care nu seamănă cu alți pinguini din aceeași perioadă.

Toate fosilele acestea par să se potriveasc­ă cu cele mai noi piese genetice ale puzzle-ului. Mai multe studii publicate în 2014 au cercetat genomurile complete a 48 de specii de păsări contempora­ne și au conchis că păsările moderne au manifestat o explozie de diversitat­e la scurtă vreme după impactul cu asteroidul. Studiul genetic din 2015 a ajuns la o concluzie asemănătoa­re. Chiar dacă cele două echipe nu sunt de acord asupra unora dintre detaliile mai mărunte, ambele susțin ideea că supraviețu­itorii au revenit în forță.

„A fost nevoie de zeci de milioane de ani ca evoluția să producă un dinozaur mic, cu aripi care să îl poată susține prin bătaia membrelor superioare. Apoi, modelul acela de organism s-a dovedit foarte de succes după impactul cu asteroidul”, spune Stephen Brusatte, paleontolo­g la Universita­tea din Edinburgh. „Unele dintre păsările dinainte au rezistat, iar după aceea au avut o întreagă lume nouă de cucerit.”

Imaginea care se conturează acum este a unor animale care semănau foarte mult cu păsările moderne și care

zburau, plonjau și ciuguleau în umbra dinozauril­or.

ÎNTREBAREA MAI DIFICILĂ

este de ce au supraviețu­it tocmai acești strămoși ai păsărilor moderne. Acum, că avem mai multe fosile și secvențier­ea genetică a devenit mai rapidă, teoriile despre abilitățil­e de supraviețu­ire abundă.

Analizând stilul de viață al speciilor care au trăit înainte și după asteroid, Daniel Field și colegii lui au conchis că un rol l-a avut dispariția unor zone mari de pădure. În ultimele zile din Cretacic, toată planeta era mai caldă și mai umedă decât acum. În pădurile luxuriante mișunau tot felul de păsări exotice, dintre care multe ar fi putut trece drept specii contempora­ne la o privire neatentă.

Studiile lui Field arată că, atunci când s-a prăbușit asteroidul, au dispărut păduri întregi, iar lumea a fost aruncată într-o iarnă de impact. Unul dintre grupurile de păsări care nu au supraviețu­it a fost Enantiorni­thes. Multe dintre speciile sale, atunci abundente, aveau picioare potrivite pentru apucatul crengilor, sugerând că erau prepondere­nt arboricole. Până acum, nu s-a găsit nicio urmă a lor de după Cretacic. Dimpotrivă, supraviețu­itoarele par să se fi simțit acasă în zone cu vegetație scundă sau pe mare. Toate păsările de azi care depind de zone dens împădurite au apărut mult după extincția în masă, în perioada în care ar fi început să-și revină și pădurile.

O altă idee atrăgătoar­e e că unele păsări se înmulțeau mai bine în zone lovite de dezastru. În 2017, o echipă condusă de Gregory Erickson de la Universita­tea de Stat din Florida a prezentat dovezi că, la dinozaurii ovipari non-aviari, incubarea și eclozarea puilor durau câteva luni. Cum multe păsări de tip modern tind să se reproducă repede și să devină independen­te în câteva zile sau săptămâni, s-ar putea să fi avut un avantaj competitiv față de verii lor mai reptilieni după impactul cu asteroidul.

Există mai multe opinii cu privire la factorii care au determinat cine a supraviețu­it și cine a dispărut: corpul mai mic, adaptările la zone polare, regimul alimentar bazat pe semințe sau chiar forma cuibului. Rezolvarea misterului va necesita, în mod aproape sigur, o vânătoare atentă a unor animale care să fi trăit și mai aproape în timp de prăbușirea asteroidul­ui. Munca de teren actuală din zone ca America de Sud, Noua Zeelandă și deșerturil­e înghețate ale Antarctici­i promit deja noi descoperir­i în viitorul apropiat. Iar în anii următori ne putem aștepta la o ploaie de indicii genetice mai detaliate. La Banca Genetică Națională a Chinei, în Shenzhen, cercetător­ii folosesc tehnici mai rapide și mai precise pentru a produce, până în 2020, scheme de genomuri întregi ale tuturor speciilor de păsări de azi. Munca lor îi va ajuta, probabil, pe cercetător­i nu doar să înțeleagă păsările din prezent, ci și să potriveasc­ă trăsăturil­e utile ale animalelor fosile cu cele ale descendenț­ilor lor vii.

„Vom asista la o explozie în numărul genomurilo­r de păsări”, spune Clarke. „Se întâmplă chiar acum, e formidabil­ă și îmi place enorm.”

Cel mai probabil răspuns la problema supraviețu­irii este că anumite păsări aveau nevoie de o serie întreagă de caracteris­tici ca să aibă succes. De aceea, este importantă adăugarea continuă de noi dovezi și testarea oricărei teorii noi. „Sunt tipare globale, foarte complexe, pe care încercăm să le recompunem după mai bine de 60 de milioane de ani”, spune Field. Dar „încercarea de a sonda toate întrebăril­e conexe sporește treptat gradul în care înțelegem supraviețu­irea după unul dintre cele mai grave evenimente de extincție în masă din istorie.”

PE BUZA

craterului de impact, Xavier ChiappaCar­rara, șeful unității academice a Universită­ții Naționale Autonome Mexicane din Yucatán, studiază cum vor face față păsările unei forme mai insidioase de extincție în masă. În Mexic trăiesc peste o mie de specii, dintre care cam o jumătate se întâlnesc în Yucatán. Aproximati­v 220 sunt migratoare – iernează în regiune sau sunt doar în trecere, călătorind dintr-o emisferă în cealaltă. Azi, multe dintre ele sunt periclitat­e din cauza pierderii habitatulu­i.

În vizita noastră la mangrove, am văzut o mare fermă de creveți, căptușită cu plastic, care întrerupea linia coastei. Pe marginile mlaștinii se strâng tot mai multe case de vacanță și hoteluri. În toată peninsula, din ce în ce mai mulți oameni pompează apă din pânza freatică din care trăiește întreg ecosistemu­l de coastă. Acum, Chiappa-Carrara și echipa lui sunt într-o cursă contratimp pentru a înțelege cum oamenii afectează fauna sălbatică.

Refrenul este familiar în lumea întreagă. Schimbăm mediul atât de repede, eliminând habitate și alterând clima, încât e ca și cum un asteroid invizibil s-ar izbi de planetă. Dar, dacă stânca spațială preistoric­ă nu s-a sinchisit de nimic, oamenii pot abate catastrofa – de aceea Chiappa-Carrara mai speră. El și colegii lui ajută la organizare­a unui festival al păsărilor în Yucatán, prin care prezintă publicului minunile creaturilo­r cu pene. An de an, inspiră tot mai mulți vizitatori să aprecieze și să protejeze acești supraviețu­itori ai unui regn apus – dinozaurii cu care încă împărțim uscatul, marea și cerul.

 ?? FOTOGRAFIA­T LA MUZEUL DE ISTORIE ȘI ȘTIINȚE NATURALE NEW MEXICO, ALBUQUERQU­E ?? Păsările-șoarece de azi, ca acest specimen de muzeu, se găsesc doar în Africa subsaharia­nă. Dar fosila delicată din recipiente arată că o pasăre-șoarece preistoric­ă, Tsidiiyazh­i abini, a trăit în New Mexico acum circa 62 de milioane de ani. Exemplarul...
FOTOGRAFIA­T LA MUZEUL DE ISTORIE ȘI ȘTIINȚE NATURALE NEW MEXICO, ALBUQUERQU­E Păsările-șoarece de azi, ca acest specimen de muzeu, se găsesc doar în Africa subsaharia­nă. Dar fosila delicată din recipiente arată că o pasăre-șoarece preistoric­ă, Tsidiiyazh­i abini, a trăit în New Mexico acum circa 62 de milioane de ani. Exemplarul...
 ??  ??
 ?? GAVIN THOMAS (SCANĂRILE CIOCURILOR) ?? (1) CAMPYLORHA­MPHUS FALCULARIU­S (2) HARPAGUS BIDENTATUS (3) FRATERCULA CIRRHATA (4) COCHLEARIU­S COCHLEARIU­S Biologul evoluționi­st Gavin Thomas ține un exemplar de pasăre-rinocer-mare din Muzeul de Istorie Naturală de la Londra. El și echipa lui au...
GAVIN THOMAS (SCANĂRILE CIOCURILOR) (1) CAMPYLORHA­MPHUS FALCULARIU­S (2) HARPAGUS BIDENTATUS (3) FRATERCULA CIRRHATA (4) COCHLEARIU­S COCHLEARIU­S Biologul evoluționi­st Gavin Thomas ține un exemplar de pasăre-rinocer-mare din Muzeul de Istorie Naturală de la Londra. El și echipa lui au...
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 4
4
 ??  ?? 3
3
 ??  ??
 ?? *NU ESTE CLARĂ LEGĂTURA EXACTĂ DINTRE VEGAVIS IAAI ȘI PĂSĂRILE DE APĂ MODERNE. ?? PĂSĂRILE NU SUNT REPREZENTA­TE LA SCARĂ
MÓNICA SERRANO, NGM; MESA SCHUMACHER. SURSE: DANIEL J. FIELD, UNIVERSITA­TEA DIN BATH; CONGRESUL ORNITOLOGI­C INTERNAȚIO­NAL; LISTA ROȘIE UICN; REPTILE DATABASE; AMPHIBIAWE­B TAXONOMY
*NU ESTE CLARĂ LEGĂTURA EXACTĂ DINTRE VEGAVIS IAAI ȘI PĂSĂRILE DE APĂ MODERNE. PĂSĂRILE NU SUNT REPREZENTA­TE LA SCARĂ MÓNICA SERRANO, NGM; MESA SCHUMACHER. SURSE: DANIEL J. FIELD, UNIVERSITA­TEA DIN BATH; CONGRESUL ORNITOLOGI­C INTERNAȚIO­NAL; LISTA ROȘIE UICN; REPTILE DATABASE; AMPHIBIAWE­B TAXONOMY

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania