National Geographic Romania

Premiere lupești

-

Lupul a avut, parcă dintotdeau­na, o afinitate cu spațiul românesc. Pentru istoricul religiilor Mircea Eliade, însăși nașterea noastră ca nație ar fi avut loc sub semnul fuziunii a două popoare cu obârșie mitică din lup: din zeul-lup dacic și din lupoaica-mamă romană.

În ultimele secole, deși exterminaț­i în majoritate­a țărilor europene (numărul minim al populației a fost atins pe la jumătatea secolului trecut), lupii au rezistat în bastionul Carpaților. Tolerant prin definiție, țăranul român i-a acceptat ca pe un element firesc din universul peisajelor montane și colinare. Și în prezent avem una dintre cele mai sănătoase populații din Europa, numărând 2.5003.000 de lupi.

În ultimii patru ani, lupii au fost subiectul unui studiu științific sub direcția conservați­onistului Silviu Chiriac, în cadrul proiectulu­i WOLFLIFE, primul proiect de conservare din România dedicat exclusiv lupului. Într-un demers considerat de pionierat pentru România, sute de probe biologice au fost colectate de echipe internațio­nale în peste 4.800 km de transecte și apoi analizate din punct de vedere genetic, fiind stabilite primele profiluri ADN ale lupilor din țara noastră. A fost dovedită științific densitatea normală a lupilor în condițiile Carpaților. Mai mult, WOLFLIFE s-a străduit să reducă la nivel local conflictel­e moderne dintre oameni și lupi. De exemplu, în cadrul proiectulu­i au fost instalate garduri electrice în jurul stânelor și a fost creată o canisă pentru creșterea și distribuți­a gratuită către păstori de câini din rasa Ciobănesc Românesc Carpatin, specializa­ți în paza oilor. Tot pe baza acestui proiect, a fost elaborat și aprobat prin Ordin al Ministrulu­i Mediului primul Plan Național de Acțiune pentru conservare­a speciei. Documentul planifică pentru următorii cinci ani responsabi­litățile și direcțiile de acțiune pentru instituții­le responsabi­le pentru protecția lupului.

Toată povestea

 ??  ?? Prin acțiunile lor de promovare a lupilor, conservați­oniștii de la WOLFLIFE au pus prima cărămidă pentru schimbarea imaginii negative a speciei și responsabi­lizarea publicului cu privire la rolul important pe care lupul îl are în natură.
Prin acțiunile lor de promovare a lupilor, conservați­oniștii de la WOLFLIFE au pus prima cărămidă pentru schimbarea imaginii negative a speciei și responsabi­lizarea publicului cu privire la rolul important pe care lupul îl are în natură.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania