National Geographic Romania

O misiune extraordin­ară

- TEXT: SUSAN GOLDBERG REDACTOR-ŞEF

Povestea începe cu două tragedii. Prima a fost a lui Katie – un moment de impulsivit­ate adolescent­ină care a schimbat pentru totdeauna viaţa ei şi a familiei. O tentativă de sinucidere cu o puşcă. O explozie care a lăsat-o fără nas, gură, maxilare, partea frontală a feţei, o parte din frunte şi aproape fără vedere. A doua tragedie, la vreo trei ani mai târziu, este cea a Sandrei Bennington. Care şi-a pierdut nepoata, pe Adrea, din cauza unei supradoze de drog. Adrea precizase că vrea să devină donator de organe, dar bunica Sandra a fost cea care a făcut pasul extraordin­ar de a-i da faţa nepoatei sale lui Katie: „... Mi-a fost greu, ştiţi, dar m-am gândit... «Dumnezeule, e o fată tânără care are nevoie de o faţă. Ce minunat ar fi!» Mi s-a părut că aşa a fost sortit”.

National Geographic a petrecut mai bine de doi ani urmărind transplant­ul de faţă al lui Katie, detaliind procedura aşa cum nu a mai fost niciodată văzută până acum. Am beneficiat de un acces fără precedent, pe care ni l-au oferit clinica Cleveland din Ohio, locul unde a fost făcut transplant­ul de faţă, şi – mult mai important – Katie şi părinţii ei, Alesia şi Robb Stubblefie­ld, precum şi Sandra Bennington. Au avut încredere că, dând dovadă de empatie, vom purta zeci de milioane de cititori pe un traseu care a transforma­t-o pe Katie în a 40-a persoană din lume cunoscută că a primit un transplant de faţă și, la 21 de ani, cea mai tânără americancă.

Katie şi familia ei ne-au permis acest contact extrem de apropiat, inclusiv interviuri amănunțite cu medicii ei, fiindcă încearcă să transforme o nenorocire în ceva pozitiv.

Autoarea acestui articol, Joanna Connors, şi fotografel­e Maggie Steber şi Lynn Johnson au petrecut sute de ore împreună cu Katie, părinţii şi medicii ei. Au fost de faţă la toate operaţiile premergăto­are transplant­ului. Au fost acolo când Katie plângea de durere şi au urmărit eforturile neobosite ale părinţilor ei, Alesia şi Robb, de a o alina. Au fost acolo când familia lui Katie i-a văzut pentru prima dată faţa cea nouă.

După cum veţi vedea, traseul parcurs de Katie a fost remarcabil şi extrem de dificil. Dar încă nu s-a încheiat, căci o mai aşteaptă şi alte operaţii. Toată viaţa va apela la medicament­e puternice. Dar va putea să iasă în public şi să împărtăşea­scă o lecţie învăţată la propriu pe pielea ei, pentru tinerii care au senzaţia că nu pot merge mai departe. „Orice s-ar întâmpla în viaţa ta, poţi să mergi mai departe”.

 ??  ?? Robb şi Alesia Stubblefie­ld stau de-o parte şi de alta a fiicei lor, Katie. În spatele lor se află două dintre colegele de la NationalGe­ographic care au lucrat la povestea lui Katie mai bine de doi ani: autoarea Joanna Connors (stânga) şi fotografa Maggie Steber.
Robb şi Alesia Stubblefie­ld stau de-o parte şi de alta a fiicei lor, Katie. În spatele lor se află două dintre colegele de la NationalGe­ographic care au lucrat la povestea lui Katie mai bine de doi ani: autoarea Joanna Connors (stânga) şi fotografa Maggie Steber.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania