National Geographic Romania

Miracolul de la Viscri

- CĂTĂLIN GRUIA

A fost odată ca niciodată în Țara Ovăzului, și să tot fie de-atunci vreo 30 de ani, un mare exod al celor mai muncitoare dintre furnici. În mușuroaiel­e pe care le-au părăsit sașii, durate în piatră din moși-strămoși, toți vrednici și austeri gospodari, s-au aciuat greierii. De cele mai multe s-a ales praful…

Există însă un loc unde mușuroiul a fost reparat și readus la viață cu câteva sute de greieri dedați la școala valorilor furnicești. Viscri, un sat cu peste 80% populație de etnie romă, a devenit brandul cel mai faimos al turismului rural din România. Acest miracol a fost posibil grație unei mame-furnică, Regina Țiganilor, cum i-au spus gurile rele, în jurul căreia s-a reinventat comunitate­a. Furnica e Caroline Fernolend, devenită recent președintă a Mihai Eminescu Trust (MET). Mi-am redescoper­it patriotism­ul de curând și de nevoie, văzând cum toți prietenii mei pleacă peste hotare și simțind poate doar o umbră din pustiul căscat în inima lui Caroline în anii '90, când s-a consumat marele exod al sașilor ardeleni. Am mers la Viscri să mă conving că miracolul este adevărat, că emigrarea e doar o modă facilă, nu unica soluție, că te poți realiza și-n țara ta, și-n satul tău, făcând aceleași lucruri ca afară, adică muncind mai mult și devenind un pic mai bun în fiecare zi.

Și am plecat convertit la optimismul lui Caroline, la convingere­a ei că dacă ne vom trezi la timp și vom respecta valorile din jurul nostru, folosindu-le pentru noi, în viaţa cea de zi cu zi, dacă ne-om dumiri cine suntem și ce avem, dacă ne vom redescoper­i mândria și vrednicia, putem să fim iarăși ce am fost și chiar mai mult decât atât. E drept, este nevoie de un proiect de țară sau de sat, e nevoie de omul providenți­al care să facă terapie de grup cu ai săi, deprimați, leneviți de para mălăiață a ajutorului social, întorși unii împotriva altora, pentru a-i uni în jurul unui țel comun. Avem nevoie de 1001 de clone ale lui Caroline.

 ??  ?? Caroline Fernolend o întrebase pe Jessica Douglas-Home cum ar putea să salveze Viscri. „Îl voi aduce aici pe Prințul de Wales”, a răspuns ea. În mai 2002 a avut loc prima vizită la Viscri a Prințului Charles, flancat în acest instantane­u surprins de scriitorul William Blacker în curtea bisericii fortificat­e de cele două femei extraordin­are ale MET: fondatoare­a Jessica (cu pălărie) și Caroline, președinta de azi a Fundației (în dreapta).
Caroline Fernolend o întrebase pe Jessica Douglas-Home cum ar putea să salveze Viscri. „Îl voi aduce aici pe Prințul de Wales”, a răspuns ea. În mai 2002 a avut loc prima vizită la Viscri a Prințului Charles, flancat în acest instantane­u surprins de scriitorul William Blacker în curtea bisericii fortificat­e de cele două femei extraordin­are ale MET: fondatoare­a Jessica (cu pălărie) și Caroline, președinta de azi a Fundației (în dreapta).

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania