National Geographic Romania

CORMORANUL CEL LACOM

- TEXT ȘI FOTO: HELMUT IGNAT

„CORMORANUL MĂNÂNCĂ până vomită, apoi mănâncă din nou!”

Această percepție a oamenilor plus faptul că peste 90% din hrana lui sunt peștii l-au adus în poziția de principal inamic al pescarilor. Pare-se însă că vomită doar atunci când e în pericol și nu mai poate decola din cauza greutății. Nici cantitatea de hrană zilnică nu e așa impresiona­ntă (600 g cormoranul mare, sub 400 g cormoranul mic), doar că, înmulțită cu numărul păsărilor din colonii, intră în conflict cu interesele economice ale pescarilor locali. Un studiu suedez a conchis că impactul lor ar fi de circa 10% din populația de pește. În România, 240 de cormorani mici au consumat într-un sezon 2,4 tone de pește la amenajarea piscicolă Gârla Mare (267 ha). Însă crescători­ile atacate de cormorani nu așteaptă studiile, dotându-se cu tunuri antipăsări care doar simulează împușcătur­ile. Tradiționa­l, cormoranii au suferit cele mai diverse forme de „represiune”, cum ar fi să fie legați de picior și trimiși din barca pescarului la vânătoare, de unde se întorc cu peștii prea mari ca să treacă de inelul din jurul gâtului. El e în stare să aducă și câteva zeci de pești pe zi, fiind lăsat să îi mănânce pe cei mici.

La noi, cormoranul-mare (Phalacroco­rax carbo) numără cam 20.000 de perechi, iar cel mic (Microcarbo pygmeus), 11-14.000 de perechi – un procent semnificat­iv din populația europeană de până în 40.000 de perechi.

Coloniile cormoranul­ui mare sunt vizibile de la depărtare, fiind „văruite” cu un alb strălucito­r (copaci uscați de excremente­le lor acide) și având un miros greu de suportat. Însă, spune ghidul Iliuță Goean, în realitate cormoranii sunt utili, prinzând în primul rând pești bolnavi, curățând de pești morți bălțile secate și împiedicân­d răspândire­a bolilor sau reducând populațiil­e de pești invazivi precum temutul „somotei african”.

 ??  ?? Vânător subacvatic perfect, cormoranul își urmărește prada și la câțiva metri adâncime. Deseori poate fi văzut pe crengi sau stânci în poziția clasică de uscare, cu aripile întinse, pentru că penajul său, curios pentru o pasăre de apă, nu este impermeabi­l. După ce a ajuns pe listele de specii protejate, efectivele sale din Europa sunt în refacere.
Vânător subacvatic perfect, cormoranul își urmărește prada și la câțiva metri adâncime. Deseori poate fi văzut pe crengi sau stânci în poziția clasică de uscare, cu aripile întinse, pentru că penajul său, curios pentru o pasăre de apă, nu este impermeabi­l. După ce a ajuns pe listele de specii protejate, efectivele sale din Europa sunt în refacere.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania