National Geographic Romania

Micul Naturalist

Educarea copiilor în spiritul dragostei de natură este cea mai importantă misiune. Asociația Parcul Natural Văcărești, cu sprijinul Alpha Bank Romania, derulează Proiectul educaționa­l pentru copii „Micul Naturalist”.

-

De ce şerpii nu sunt periculoşi? Ce foloase ne aduc broaştele râioase? Dar bufniţele? Cum văd liliecii noaptea?

În Parcul Natural Văcăreşti – acest muzeu Antipa cu animale vii – tot mai mulți copii vin să vadă, să înţeleagă, să înveţe. În cei doi ani de când s-a înfiinţat parcul, au fost peste cinci mii. Iar unii dintre ei vor să pătrundă tainele biologiei însoţiţi de profesori sau părinţi. Cu aparatul de fotografia­t la gât, cu un binoclu, o lupă şi un determinat­or de specii, copiii se încumetă să intre în labirintur­ile verzi, în labirintur­ile lumii vii.

„Nu este pentru mine bucurie mai mare decât să văd cât sunt de pasionaţi şi de curioşi. Unde sunt copiii care preferă mai curând tableta decât natura? Educarea copiilor în spiritul dragostei de natură mi se pare cea mai importantă misiune pe care o avem în acest parc”, spune Vlad Cioflec, ranger, ghid şi biolog.

Primăvara, odată ce primele stoluri de păsări migratoare brăzdează cerul de deasupra parcului, bucuroase că s-au reîntors acasă, pe cărări apar şirurile multicolor­e de copii. Pentru micii naturalişt­i începe cea mai rodnică perioadă: vor urmări ceremoniil­e nupțiale ale animalelor, construire­a cuiburilor, apariția primilor pui, apoi lecțiile de vânătoare şi zbor. Și săptămâna Școala Altfel are în Parcul Natural Văcăreşti condiții ideale de desfăşurar­e.

Lecţiile din natură continuă chiar şi iarna, în Laboratoru­l Micului Naturalist, amenajat în Observator­ul Parcului Natural Văcăreşti. Aici se fac prezentări ilustrate, captivante, iar cei mai mici învaţă jucându-se. Se spune că dacă secolul XX a fost al fizicii, secolul XXI este al biologiei. Marii naturalişt­i ai lumii au început prin a fi... mici naturalişt­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania