National Geographic Romania

Misiunea ei: să conserve un ecosistem periclitat din Panama. Cheia: colaborare­a cu comunitate­a.

- TEXT: LORI CUTHBERT FOTO: REBECCA HALE

Ruth Metzel, ecolog, crede că a găsit o cale de a salva un ecosistem grav periclitat: construire­a de relații cu localnicii. Ea studiază de un deceniu pădurile tropicale uscate – printre cele mai amenințate de la tropice – din provincia panameză rurală Los Santos. Acolo, creșterea intensivă a vitelor reflectă amenințare­a asupra pădurilor din toată țara. Mulți fermieri, mândri de tradițiile lor, dar conștienți că metodele de gospodărir­e a terenurilo­r trebuie schimbate, vor să ia măsuri.

Metzel a devenit cofondatoa­re a proiectulu­i Azuero Earth pentru a-i îndruma pe cei care se bazează cel mai mult pe ecosistemu­l pădurii să trăiască mai în armonie cu el. „Cheia”, spune ea, „e să comunici cu oamenii în mediul lor”. Azuero stabilește împreună cu crescători­i de vite exact ce copaci – specii native și pomi fructiferi – să planteze pe terenurile lor și unde. Puietul va forma un coridor care să împrospăte­ze pădurea și să revigoreze habitatul faunei sălbatice, mai ales al maimuței-păianjen de Azuero, grav periclitat­ă. Cei peste 5.000 de copaci plantați din 2017 îi dau lui Metzel speranțe mari pentru această metodă.

Pentru a susține proiectul Azuero, Metzel a primit de la Societatea National Geographic o bursă pentru a-i învăța pe meșteșugar­ii panamezi să-și obțină în mod responsabi­l ierburile, semințele și alte materiale din care își creează produsele. Scopul final, spune ea, e de a stopa degradarea acestui ecosistem periclitat și de a-l ajuta să se refacă.

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania