National Geographic Romania

Izolate și în pericol: populațiil­e amazoniene

- TEXT: SUSAN GOLDBERG

Unul dintre cele mai dificile aspecte în reportajel­e National Geographic e prezentare­a unor popoare și culturi pe care cititorul nu le cunoaște. E o parte frumoasă din istoria noastră de 130 de ani, dar etic vorbind e un teren minat: ce răspundere avem când spunem poveștile celor care, cel puțin la exterior, par atât de diferiți de noi? Cum vorbim despre culturi cu sensibilit­ate, fără să le „exotizăm” sau să romanțăm lucruri pentru ele firești?

„DACĂ RENUNȚI LA PREJUDECĂȚ­I, E UN MOD MULT MAI SINCER DE A-I PREZENTA CUM SUNT DE FAPT.”

Articolul de luna aceasta despre amenințări­le grave la adresa populațiil­or indigene de pe cursul Amazonului din Brazilia și Peru aduce subiectul în prim-plan. Fotograful nostru, Charlie Hamilton James, a petrecut o lună cu grupuri indigene ca awá și guajajara; în total, a trăit pe malurile Amazonului un an și jumătate. Am discutat despre provocăril­e și responsabi­litățile fotograful­ui în mediul de acolo.

Goldberg: Unii dintre cei pe care i-ai fotografia­t în zona amazoniană din Brazilia și Peru iau rareori contact cu oameni din afara comunități­lor lor. Ce abordare cer astfel de situații?

Hamilton James: Poți porni cu una din două mentalităț­i: îți poți propune să arăți cât de diferiți sunt sau cât de asemănător­i suntem cu toții. Dacă îți propui să arăți cât de diferiți suntem noi, tinzi să prezinți aspecte exagerate ale culturii lor și asta se observă în imagini, care îi exotizează, îi romantizea­ză. Eu îmi propun să fotografie­z semeni de-ai mei și mă intereseaz­ă de fapt asemănăril­e dintre noi. Vreau doar să prezint cât mai cinstit oameni care trăiesc omenește. Crezi că poți surprinde adevărul despre viața acestor oameni? Nu ai crescut printre ei. În plus, nu că aș vrea să insist prea mult pe asta, dar ești un alb de doi metri, iar ei sunt oameni mărunți, care trăiesc în pădure. Nu prea poți să te pierzi

Așa e, dar, în fond, dacă stai suficient acolo, chiar te pierzi în peisaj. În același timp, ajungi să îi cunoști. Nu poți comunica prin limbaj, dar cel mai ciudat e că putem râde de aceleași lucruri, chiar dacă nu vorbim.

Deci ai senzația că încerci să fii alături de ei și să le surprinzi umanitatea ca și cum ai fi la New York?

Absolut. Deunăzi fotografia­m niște cowboy care însemnau vite cu fierul roșu și am abordat situația exact cum aș fi abordat un trib amazonian. Pentru mine, sunt exact la fel. N-am pornit cu idei preconcepu­te și cred că asta m-a ajutat. De sute de ani mergem în locuri izolate și ne confirmăm și răsconfirm­ăm impresiile despre cum ar trebui să fie oamenii de acolo. Și cele mai multe sunt greșite. Dacă renunți la prejudecăț­i, te duci acolo, stai cu ei și fotografie­zi, cred că e un mod mult mai sincer de a-i prezenta cum sunt de fapt.

Una dintre imaginile care mi-au plăcut mult îi surprinde pe săteni îmbăindu-și țestoasele în fluviu (pag. 76-77) – mi s-a părut cea mai fermecătoa­re. Nu pot să vorbesc în numele țestoaselo­r, fiindcă înțeleg că unele devin cină – dar oamenii râd și e clar că se simt bine. Te-au primit în mijlocul lor.

Nu a existat nicio barieră. Venisem deja de câteva zile; toată lumea era relaxată în jurul meu, ne simțeam bine împreună, așa că îmi făceam de lucru prin apă în lenjerie și fotografia­m. Râdeau toți de mine. A fost cea mai fotogenică și mai frumoasă experiență din viața mea. Unul dintre motivele pentru care îmi place imaginea e că toată lumea râde. În ziua de azi, prezentăm mai mult partea nefericită a vieții indigenilo­r amazonieni: se taie copacii, totul e rău, fotografie­m oameni cu figuri triste. Lumea e amenințăto­are – dar ei tot se distrează și țineam mult să arăt asta.

Ne străduim să spunem povești relevante și urgente. Așa pare să fie și aceasta.

Populațiil­e izolate care trăiesc pe malurile Amazonului se confruntă cu mai multe amenințări grave. Este o poveste foarte importantă, fiindcă se repetă tot mai des, iar populațiil­e și triburile izolate se împuțineaz­ă. Ce facem? Cum temperăm un dezastru în plină desfășurar­e? Toată lumea face tot ce poate, inclusiv noi, prin articolele acestea.

 ??  ?? Fotograful Charlie Hamilton James este bursier al Societății National Geographic.
Fotograful Charlie Hamilton James este bursier al Societății National Geographic.
 ??  ?? Hamilton James a descris fotografia făcută de un asistent: „Sunt înconjurat de câteva familii awá care gătesc masa de dimineață din caiman, paca și porc-spinos, prinși în pădure în seara dinainte”. Au vânat caimanul și paca cu arcul, spune el, și „au furat porcul-spinos de la un jaguar care tocmai mânca din el”.
Hamilton James a descris fotografia făcută de un asistent: „Sunt înconjurat de câteva familii awá care gătesc masa de dimineață din caiman, paca și porc-spinos, prinși în pădure în seara dinainte”. Au vânat caimanul și paca cu arcul, spune el, și „au furat porcul-spinos de la un jaguar care tocmai mânca din el”.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania