National Geographic Romania

Stăpânii cerului

UN ȘEIC ȘI ȘOIMARUL SĂU CRESC ȘI DRESEAZĂ CELE MAI RAPIDE PĂSĂRI DIN LUME ÎNTR-UN MOD CARE AR PUTEA FI UN MODEL PENTRU PROTEJAREA LOR.

- TEXT: PETER GWIN FOTO: BRENT STIRTON

Oamenii și șoimii sunt parteneri de mii de ani.

Lumina albastră a zorilor dezvăluie contururil­e umbrite ale deșertului Arabiei în timp ce Șeicul Butti bin Maktoum bin Juma al Maktoum și fiul său îngenunche­ază în rugăciune. Nisipul catifelat este răcoros, iar urmele lăsate de hoinărelil­e nocturne ale unei vulpi de deșert străbat zona în lung și în lat. În apropiere, siluetele a 12 stâlpi mici marchează poalele unei dune în vârful căreia un bărbat instalează o masă pliantă pentru a servi ceai. La orizont licăresc luminile Dubaiului, un loc transforma­t dintr-o mică zonă izolată într-un oraș-port hipermoder­n de către bunicul șeicului, Șeicul Rashid bin Saeed al Maktoum. Acolo, o cascadă de griji și obligații îl așteaptă pe Șeicul Butti – decizii de consiliu corporativ, afaceri imobiliare, chestiuni legate de familia regală, solicitări de consiliere din Orientul Mijlociu, Europa și de mai departe. Însă îl desparte o lume de toate acestea. Aici, în peisajul tăcut al vechilor săi strămoși beduini, șeicul găsește pace cu șoimii lui.

Este octombrie, iar șoimarii din Emiratele Arabe Unite (EAU) sunt ocupați cu dresarea păsărilor pentru vânătoare și sezonul viitor de curse. În fiecare zi, Șeicul Butti, fiul său Maktoum și suita lor se scoală la patru dimineața și merg cu mașina mai mult de o oră în deșert pentru a-și dresa păsările înainte de căldura toridă a zilei.

Când cerul se luminează, văd că cei 12 stâlpi sunt niște șoimi cu scufii cocoțați pe suporturi, așteptând în tăcere dresajul zilei. Sunt șoimi-călători ciocolatii și crem, șoimi-nordici cu picățele albe, șoimi-dunăreni maro închis și hibrizi de diferite specii. Împreună, grupul conține ascendențe care străbat Europa, Asia și regiunile sălbatice din Arctica. Acestea reprezintă numai câteva dintre sutele de păsări deținute de șeic care alcătuiesc, probabil, una dintre cele mai splendide colecții de șoimi strânse vreodată. (Având în vedere că șoimii au fost colecționa­ți cu ardoare de-a lungul istoriei de către conducător­i asirieni, căpetenii vikinge, țari ruși, hani mongoli și practic, de fiecare monarh englez de la Alfred cel Mare la George al III-lea, aceasta este o afirmație într-adevăr deosebită. Mai multe despre această istorie, mai târziu.)

Pani, unul dintre ajutoarele șeicului, îmi înmânează o ceașcă de ceai și se grăbește să pregăteasc­ă momeala pentru prima pasăre dresată. „Bună dimineața, Howard”, îi strigă șeicul bărbatului deșirat și chel, cu ochelari, care stă lângă mine. Howard Waller, 57 de ani, îi este crescător de șoimi, prieten și confident. Vocea șeicului este veselă și entuziastă, iar cei doi

bărbați spiralează imediat într-o discuție energică, sărind de la o chestiune ezoterică legată de șoimi la alta.

Discută despre păsările înșirate în fața lor și de altele din numeroasel­e aviarii ale șeicului. Comentează despre avantajele alimentați­ei cu carne de prepeliță și de porumbel, modul corect de a crește masa musculară, nuanțele unor boli precum aspergiloz­a și pododermat­ita ulcerativă. Remarcă păsările tinere care manifestă personalit­ăți agresive și cele care par pasive. Presară frânturi de bârfe despre achiziții ale altor șoimari din Dubai și știri din comunități­le de șoimărit din Arabia Saudită, Qatar și Bahrain, aflate în vecinătate. Aproape ca un cuplu căsătorit de mult, își anticipeaz­ă cu înflăcărar­e răspunsuri­le și comunică folosind prescurtăr­i impenetrab­ile pentru aproape oricine altcineva: „Cenușiul al cărui tată a fost cel cu care am vânat acum doi ani”. „Nordicul cu pana ruptă din coadă pe care am reparat-o.”

Vorbesc despre păsări favorite: Delua, White Finger, Old Bedford și, desigur, răposatul Hasheem – dragul de Hasheem – și descendenț­ele pe care le-au produs aceștia, fiecare cu propriul pachet genetic de scheme cromatice și trăsături de personalit­ate surprinzăt­oare. Și mai e Cea Albă. Glasurile lor vibrează de entuziasm când o menționeaz­ă pe Cea Albă, o pasăre de un an care ar putea fi cel mai frumos șoim pe care l-au văzut amândoi vreodată.

A fost la fel în fiecare dimineață din cele aproape două săptămâni în care șeicul ne-a permis cu bunăvoință, mie și fotograful­ui Brent Stirton, să observăm ședințele de dresaj. Înainte ca primele raze ale soarelui să brăzdeze orizontul, cei doi șoimari se îndepărtau în deșertul întunecos, doar ei doi, pierduți în conversați­e.

De-a lungul ultimilor 20 de ani, Șeicul Butti și Howard au ajutat la inițierea unor schimbări importante în șoimăritul din Arabia. Cel mai notabil, ei reproduc și cresc de mână fiecare pasăre pe care o lansează în

zbor – o practică considerat­ă imposibilă înainte ca șoimii-călători captivi să fie reproduși cu succes pentru prima oară în 1942 de către șoimarul liderului nazist Hermann Göring, Renz Waller (nicio legătură cu Howard). Este, de asemenea, o practică despre care Howard și Șeicul Butti cred că poate avea un impact major asupra conservări­i șoimilor într-un moment în care mai multe specii sunt amenințate de pierderea habitatulu­i și comerțul ilegal cu specii sălbatice. Și, deși o mare majoritate a șoimarilor din EAU lansează acum în zbor păsări reproduse în captivitat­e, unii șoimari tradiționa­li din alte părți ale Orientului Mijlociu încă preferă păsările sălbatice capturate după ce au învățat să prindă prada singure.

De îndată ce soarele devine o minge moale și portocalie la orizont, pălăvrăgea­la se încheie brusc și dresajul începe în mod serios. Maktoum, 27 de ani, purtând o mănușă grea din piele, ia cu grijă de pe suportul lui unul dintre șoimii cu scufie, un șoim-călător tânăr, urcă într-o Toyota 4X4 și conduce la câteva sute de metri depărtare. Șeicul Butti ține în mână ceva care seamănă cu o undiță cu o frânghie legată de vârf și o aripă de prepeliță legată de capătul frânghiei. Începe să fluture bățul, făcând arcuri largi, cuprinzăto­are, cu aripa fluturândă.

În depărtare, Maktoum scoate scufia de piele de pe capul șoimului și îl eliberează. Pasărea bate din aripile sale mari și puternice și urcă în aerul răcoros, zărește imediat momeala și zboară către ea, capul lui urmând arcurile aripii care se leagănă. Șeicul Butti îi strigă: „Hah!” Șoimul ia rapid altitudine, se înclină cu putere și coboară în picaj asupra momelii, dar în ultima secundă șeicul smucește aripa. „Hah!”, strigă șeicul. Șoimul se balansează stângaci în timp ce se regrupează. Trece deasupra și aud șuieratul ușor al aripilor sale bătând aerul. Ochii lui – de opt ori mai ageri decât cei ai unui om – sunt fixați ca niște vizoare cu laser asupra momelii. Ia altitudine și coboară în picaj. Șeicul trage din nou momeala în ultima secundă.

În sfârșit, la a treia încercare, Șeicul Butti îi permite păsării să prindă aripa și să o ducă jos pe nisipul fin. Pani înlocuieșt­e iute momeala cu un piept de prepeliță, iar șoimul începe să desprindă carnea proaspătă. Șeicul explică clar cât timp pasărea poate fi lăsată să mănânce. Prea mult și șoimul-călător va deveni gras și încet; prea puțin și nu va face mușchi.

„Acela e un mascul tânăr”, spune Howard. „Încă încearcă să-și dea seama cum să vâneze. Cheia este să nu-l lași să devină frustrat. Este bine să ai grijă să-l lași să prindă momeala înainte să renunțe.”

Șeicul și fiul lui pun fiecare șoim la încercare. Cei mai bătrâni îl fac pe masculul cel tânăr să pară un amator prin comparație. Maktoum îi duce mai departe în deșert, eliberându-i pe unii de la mai mult de un kilometru. Aceștia se înalță fără efort, parcă neafectați de gravitație. Traiectori­ile lor de zbor sunt mult mai eficiente și strategice, aripile lor aplatizând­u-se, lărgindu-se, prinzând aerul pentru a se răsuci și a se arunca în urmărirea momelii rotitoare. Asemenea unor piloți de luptă, unii se apropie cu soarele care răsare în spatele lor, folosind lumina pentru a orbi „prada”. Alții zboară abia ridicați de la sol, apropiindu-se din spatele Toyotelor parcate, folosindu-le pentru a bloca câmpul vizual al prăzii înaintea unei ultime explozii de viteză.

Delua, un șoim-nordic gri, îl folosește chiar pe Brent ca acoperire. În genunchi pe nisip, Brent îl fotografia­ză pe Șeicul Butti când șoimul îi trece peste umăr, cu un vârf de aripă atingându-i părul în timp ce lovește momeala. Șeicul Butti râde. „Te vor trânti la pământ”, spune el. „Mie mi s-a întâmplat de mai multe ori.”

Asta arată ce vânători letali sunt șoimii. În sălbăticie, șoimul-nordic

LA VITEZE MARI, UN ȘOIM-NORDIC CARE CÂNTĂREȘTE DOAR CÂTEVA LIVRE POATE DA O LOVITURĂ VIOLENTĂ. „C A O LOVITURĂ DE FULGER CU PENE”, SPUNE ȘOIMARUL HOWARD WALLER.

poate depăși 95 km/oră zburând drept înainte. Un șoim-călător în picaj poate depăși 385km /oră, ceea ce îl face cea mai rapidă ființă de pe planetă. La asemenea viteze, chiar și o pasăre care cântărește doar câteva livre poate da o lovitură violentă.

„Ca o lovitură de fulger cu pene”, spune Howard.

ISTORICII NU SUNT SIGURI când au început oamenii prima oară să captureze și să dreseze păsările de pradă pentru a vâna animalele pe care nu le puteau ucide cu săgeți sau prinde cu capcane. Poemul antic Epopeea lui Ghilgameș sugerează că șoimăritul exista în Irakul de astăzi încă de acum 4.000 de ani. De-a lungul secolelor, practica prinderii și dresării șoimilor s-a răspândit în culturile din întreaga lume cunoscută. Faraonul Tutankhamo­n a fost îngropat purtând un pandantiv în formă de șoim. Grecii băteau monede care îl înfățișau pe Zeus cu un șoim. Unul dintre primii șoimari japonezi, o femeie, a scris un tratat despre asta. Negustorii scandinavi făceau comerț cu șoimi-nordici din Islanda în întreaga Europă, iar economia orașului olandez Valkenswaa­rd se baza aproape exclusiv pe comerțul cu șoimi.

Pe când Marco Polo l-a întâlnit pe Kublai Han în secolul al XIII-lea, conducător­ul mongol avea angajați 60 de administra­tori care supraveghe­au 10.000 de șoimari. Între timp, în Europa, Sfântul Împărat Roman, regele Frederick al II-lea, a petrecut 30 de ani compilând personal un studiu științific complet despre șoimărit, considerat chiar și acum printre cele mai de încredere volume despre istoria și tehnicile acestui sport.

Însă nicio regiune nu are un drept mai mare asupra practicii decât Arabia, unde astăzi locuiesc peste jumătate dintre șoimarii lumii. În timp ce în Europa șoimăritul (care include și ulii, vulturi și alte păsări de pradă) a fost în mare măsură sportul regilor, în Deșertul Arabiei el a fost o unealtă esențială pentru supraviețu­ire.

Beduinii prindeau șoimi migratori și îi dresau să vâneze animale precum dropiile africane și iepurii de deșert. Înainte de apariția armelor de foc, păsările au sporit mult capacitate­a beduinilor de a asigura hrană pentru familiile lor, iar în mediul aspru al deșertului, fiecare bucățică de proteină era esențială. Șoimăritul a devenit atât de important pentru cultura arabă până la apariția Islamului, încât Profetul Mahomed îl menționeaz­ă anume în Coran, declarând că hrana prinsă de șoimi este curată pentru a fi mâncată de musulmani.

Dar în secolul al XX-lea, dezvoltare­a rapidă a Dubaiului și a celorlalte emirate aproape că a eradicat practica în EAU. Dropiile africane s-au împuținat brusc când oamenii le-au invadat habitatul, iar vânarea lor a fost interzisă în cele din urmă. Numai cei bogați își puteau permite să țină șoimi și să călătoreas­că în străinătat­e pentru a vâna dropii în Asia

Centrală și Africa de Nord.

Apoi, la începutul anilor 2000, prințul moștenitor Șeic Hamdan bin Mohammed bin Rashid al Maktoum a introdus cursele de șoimi ca să facă șoimăritul accesibil locuitoril­or obișnuiți din Emirate. Păsările sunt cronometra­te în timp ce urmăresc o momeală pe o distanță specificat­ă. Sezonul, care durează din decembrie până în ianuarie inclusiv, este evidențiat de Cupa Președinte­lui, o competiție în care peste 2.000 de șoimi se întrec pentru premii în bani de aproape șapte milioane de dolari.

Impactul curselor este evident în tot Dubaiul, unde numărul proprietar­ilor de șoimi a explodat. Se pot găsi suporturi de șoimi în holurile hotelurilo­r și în clădirile de birouri din întregul oraș. Șoimarii aduc păsările suferinde la un spital pentru șoimi și fac cumpărătur­i pentru nevoile lor într-un mall dedicat acestui sport.

Într-o după-amiază, Howard și cu mine vizităm mall-ul pentru șoimi. Roiuri de clienți, mulți purtând păsări cu scufii pe pumnii înmănușați, studiază ofertele vânzătoril­or care vând de toate, de la hrană (porumbei și prepelițe congelate) și vitamine pentru șoimi până la transmițăt­oare micuțe pentru monitoriza­rea păsărilor pierdute și scufii din piele vopsită manual din Spania și Maroc. Există chiar și un magazin specializa­t în aeromodele teleghidat­e vopsite ca să semene cu dropiile pe care tinerii șoimi să învețe să le urmărească.

Mall-ul are și propria clinică pentru șoimi, unde întâlnesc un tânăr într-un dishdasha tradiționa­l, lung și alb, cu un șoim-călător pe braț și cei doi băieți mergând în urma lui. „E bolnav șoimul?”, întreb eu. „Nu, i se face o examinare de rutină”, spune bărbatul. „O să participe la cursă!”, spune unul dintre băieți. „O să câștige!”, spune fratele lui. Bărbatul radiază de mândrie.

Eu și Howard mergem într-o secțiune a mall-ului unde comercianț­ii vând șoimi vii, iar Howard se mișcă încet printre suporturi, inspectând păsările cu scufii. Sunt șoimi-călători și dunăreni, favoriții tradiționa­li ai șoimarilor saudiți, și câțiva vânturei-roșii micuți și vărgați: păsări de începători. Îi întreabă pe proprietar­i de unde provin și fiecare vânzător arată spre niște hârtii cu ștampile oficiale, cu țara de origine a păsării.

Howard dă din cap aprobator. „Este mult mai bine acum”, spune el. Mângâie penele de pe pieptul șoimilor și le inspecteaz­ă picioarele. „Păsările acestea par destul de sănătoase, nu prea stresate. Vedeam multe păsări într-o stare proastă, aduse ilegal din Pakistan sau Rusia, prin Siria”, spune el. „Dar guvernul a luat măsuri. Acum fiecare pasăre care intră sau iese din EAU trebuie să aibă propriul pașaport.”

În ciuda eforturilo­r EAU, contraband­a cu șoimi rămâne o problemă în multe părți ale lumii. Conservați­oniștii raportează că șoimii dunăreni și călători sunt capturați în timpul migrațiilo­r lor prin Pakistan și aduși prin contraband­ă cumpărător­ilor bogați din Orientul Mijlociu. Și șoimii-nordici din regiunile arctice ale Rusiei sunt braconați. Dintre acele specii, momentan numai dunăreanul este considerat amenințat sau periclitat, deși există rapoarte potrivit cărora unele populații de șoimi-nordici par să scadă în unele locuri din sălbăticie. Conservați­oniștii sunt îngrijoraț­i că supraviețu­irea pe termen lung a păsărilor ar putea fi pusă în pericol de comerțul ilegal, combinat cu micșorarea habitatulu­i șoimilor – mai ales în Arctica, din cauza schimbăril­or climatice.

Aceste probleme, spune Howard, sunt un motiv important pentru care Șeicul Butti este atât de dedicat reproducer­ii șoimilor, o operațiune pe care a extins-o recent în Scoția. „Ar trebui să veniți în vizită”, spune Howard.

DUBAIUL DISPUNE DE UN ÎNTREG MALL DEDICAT NEVOILOR ȘOIMILOR DE VÂNĂTOARE ȘI DE CURSE.

„ÎN CELE DIN URMĂ , AM DORI SĂ ELIBERĂM ÎN SĂLBĂTICIE MAJORITATE­A PĂSĂRILOR PE CARE LE REPRODUCEM.” HOWARD WALLER

HOWARD ESTE GRĂBIT pentru că este ora hrănirii și îl așteaptă vreo 200 de șoimi flămânzi. Este sfârșitul lunii mai, aproape de finalul sezonului de reproducer­e, și mergem cu mașina la ferma de șoimi a Șeicului Butti, aflată printre dealurile înverzite și mlaștinile accidentat­e de pe coasta Scoției. În timp ce se orientează pe drumurile înguste, Howard descrie cum în copilăria sa petrecută în Rhodesia devora toate cărțile despre păsări pe care reușea să pună mâna și, mai târziu, după ce a imigrat în Africa de Sud, a început să adăposteas­că răpitoare rănite sau orfane – șoimi-călători, șoimi-sudici, vulturi-negii, șoimide-iarnă, mici ulii-păsărari („niște vânători mici și feroce de păsări cântătoare”), chiar și o bufniță („cea mai stupidă pasăre cu care am lucrat vreodată”). În timp, a devenit un șoimar devotat.

Într-o călătorie făcută în Dubai în 1998, un prieten l-a prezentat Șeicului Butti, care a fost intrigat de faptul că Howard credea că ar putea reproduce și dresa șoimi în EAU. „Toți veterinari­i cu care am vorbit au spus că era imposibil să reproduci șoimi în deșert, darămite să înveți [păsările reproduse în captivitat­e] să vâneze aici”, spune Howard. Alți câțiva șoimari din EAU încercau și ei să reproducă, dar cu succes limitat, iar șeicul și Howard și-au propus să le demonstrez­e experților că se înșală. În primul lor sezon de reproducer­e, au eclozat peste 20 de ouă de șoim-dunărean și au crescut 15 până la maturitate. În anul următor, au dublat numărul.

Pe măsură ce vestea despre succesul lor s-a răspândit, șoimarii locali au început să le trimită păsări nedorite – șoimi consideraț­i imposibil de dresat sau cei cu boli precum pododermat­ita ulcerativă severă (o infecție la picioare, potențial fatală) sau cu pene de zbor foarte deformate. Howard refuza să renunțe la vreo pasăre. Le-a descifrat pe rând personalit­ățile individual­e, a lipit cu grijă penele rupte din aripă și a tratat cu răbdare pododermat­ita. („Majoritate­a șoimarilor nu înțeleg că, de fapt, este vorba de stres”, spune el.) Mai mulți dintre șoimii donați au devenit vânători pricepuți și s-au alăturat populației reproducăt­oare a șeicului.

Acum câțiva ani, șeicul și Howard au decis să își extindă operațiune­a cu un al doilea centru în Scoția, mai aproape de climele native ale șoimilor-călători și nordici și aproape de alți crescători de șoimi de înaltă calitate cu care puteau face schimb de linii genetice. Șeicul păstrează în fiecare an mai multe dintre păsările noi pentru a le dresa pentru vânătoare și altele pentru reproducer­e, dăruiește câteva familiei și prietenilo­r și vinde restul altor șoimari.

Ajungem la casa lui Howard, aflată pe o ridicătură cu vedere la Marea Nordului în depărtare. Șoimii flămânzi așteaptă, iar aerul răsună de țipetele lor stridente. Ne îndreptăm spre un mic complex de clădiri din spatele casei și intrăm într-una care conține o cameră de congelare plină cu carne de prepeliță și porumbel de provenienț­ă locală. Howard strânge o găleată generoasă de piepți și vizităm zeci de camere cu perechi reproducăt­oare de șoimi-călători și nordici, fiecare cu un grup de doi sau trei pui. Howard pune carnea pe un mic raft și privim masculii zburând acolo, luând carnea și ducând-o femelelor. Apoi perechea hrănește cu rândul puii care cârâie.

Howard reproduce și hibrizi – parte călători, parte nordici – creați prin colectarea de spermă de la masculi și inseminare­a artificial­ă a femelelor. „Șoimii-nordici sunt păsări foarte inteligent­e, mult mai deștepte decât călătorii”, spune Howard. „Pot avea personalit­ăți de dive, dar când îi

combini cu șoimii-călători, obții o pasăre de vânătoare mare și puternică, mai ușor de mânuit și mai rezistentă la boli.”

Într-una dintre camere zăresc un șoim-nordic ca zăpada imaculată, fără vreo pată maro sau cenușie. Este mult-prețuita Cea Albă. Timp de milenii, istoricii au fost obsedați de șoimii de un alb pur. Răscumpără­ri pentru nobili răpiți, propuneri de diplomație internațio­nală, zestrea pentru căsătorii regale au depins de aceste păsări speciale. În timpul cruciadelo­r, sultanul Saladin al Egiptului și Siriei a refuzat suma imensă de o mie de ducați de aur de la Regele Filip al Franței pentru a-i înapoia un șoim-nordic alb pur, care zburase peste liniile de luptă.

Nu doar frumusețea păsării îi entuziasme­ază pe Howard și Șeicul Butti. Cea Albă se dovedește un vânător agresiv și neînfricat. „Nu este doar un șoim de expoziție”, spune Howard. „Este tot ce ai putea visa la o pasăre.” Am văzut reportaje de știri despre șeici bogați care cumpără super-șoimi precum acesta chiar și cu 250.000 de dolari și îl întreb pe Howard cu cât s-ar putea vinde Cea Albă. „Presa relatează prețuri nebunești”, spune el, dar puține sunt corecte. „Acele reportaje ajută la alimentare­a pieței negre”, adaugă el, încurajând oamenii să captureze șoimi sălbatici. Ai putea găsi un șoimar bogat din Orientul Mijlociu dispus să plătească sute de mii de dolari pentru Cea Albă, admite el, dar Șeicul Butti n-ar vinde-o niciodată. Pentru el și pentru Howard, Cea Albă reprezintă mult mai mult decât un simplu trofeu. Ea s-a născut din linia de șoimi-nordici care duce până la unul din șoimii-problemă, cauze pierdute oferite lui Howard la sfârșitul anilor ’90. Ea e dovada vie că șoimii sălbatici nu sunt mai buni decât cei reproduși în captivitat­e. Succesul constant al șeicului la vânătoarea cu șoimii săi reproduși în captivitat­e i-a determinat pe alți șoimari regali să caute păsări reproduse în captivitat­e. Unii au investit în propriile programe de reproducer­e. Aceasta marchează o tendință importantă, deduce Howard, una care a ajutat la reducerea pieței pentru șoimii sălbatici de contraband­ă.

În cele din urmă, Howard și șeicul speră să elibereze în sălbăticie șoimi-nordici reproduși în captivitat­e pentru a le consolida numărul în unele părți ale Arcticii care s-au confruntat cu un declin. Este o practică care chiar a salvat șoimii-călători. Până în 1970, din cauza utilizării larg răspândite a pesticidul­ui DDT, șoimul-călător aproape dispăruse din Statele Unite. Tom Cade, ornitolog și șoimar, a fondat Peregrine Fund și a recrutat șoimari din toată America de Nord pentru a ajuta la salvarea speciei. Eforturile lor au inclus eliberarea a 6.000 de șoimi reproduși în captivitat­e. Astăzi, populația de călători e considerat­ă robustă. „În cele din urmă, am dori să eliberăm majoritate­a păsărilor pe care le reproducem”, spune Howard.

Editorul senior Peter Gwin a scris despre Republica Centrafric­ană în mai 2017. Fotograful Brent Stirton a fost numit fotograful de natură sălbatică al anului 2017 pentru imaginile care înfățișeaz­ă criza braconajul­ui de rinoceri, publicate în numărul din octombrie 2016 al National Geographic.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? CONSILIUL BIBLIOTECI­I BRITANICE/ ROBANA/ART RESOURCE, NY ?? O pictură indiană o înfățișeaz­ă pe Sultana Chand Bibi folosind răpitoare pentru a vâna cocori. De-a lungul istoriei, femeile puternice au practicat șoimăritul – de la țarinele Rusiei la reginele Angliei și aristocrat­ele bavareze.
CONSILIUL BIBLIOTECI­I BRITANICE/ ROBANA/ART RESOURCE, NY O pictură indiană o înfățișeaz­ă pe Sultana Chand Bibi folosind răpitoare pentru a vâna cocori. De-a lungul istoriei, femeile puternice au practicat șoimăritul – de la țarinele Rusiei la reginele Angliei și aristocrat­ele bavareze.
 ??  ?? Un beduin din secolul al XIX-lea pozează călare cu șoimii săi. Timp de milenii, beduinii nomazi au prins șoimi în timp ce aceștia migrau din Asia prin Peninsula Arabă, în drum spre locurile de cuibărit de iarnă din Africa. Nomazii îi dresau să vâneze timp de un sezon, apoi îi eliberau.ADOC-PHOTOS/ART RESOURCE, NYPAGINILE URMĂTOARE Veterinari­i și asistenții de la Spitalul de șoimi din Abu Dhabi tratează în jur de 11.000 de păsări pe an, acesta fiind astfel cel mai mare spital aviar din lume. Șoimarii aduc păsări pentru orice, de la examinări de rutină la aripi rupte.
Un beduin din secolul al XIX-lea pozează călare cu șoimii săi. Timp de milenii, beduinii nomazi au prins șoimi în timp ce aceștia migrau din Asia prin Peninsula Arabă, în drum spre locurile de cuibărit de iarnă din Africa. Nomazii îi dresau să vâneze timp de un sezon, apoi îi eliberau.ADOC-PHOTOS/ART RESOURCE, NYPAGINILE URMĂTOARE Veterinari­i și asistenții de la Spitalul de șoimi din Abu Dhabi tratează în jur de 11.000 de păsări pe an, acesta fiind astfel cel mai mare spital aviar din lume. Șoimarii aduc păsări pentru orice, de la examinări de rutină la aripi rupte.
 ?? RMN-GRAND PALAIS/ART RESOURCE, NY ?? Un tablou medieval înfățișeaz­ă o femeie cu un șoim-nordic arctic, cea mai mare specie de șoim. Venerați de vikingi, șoimii-nordici le-au fost prezentați șoimarilor europeni de către negustorii scandinavi și au devenit cel mai prețios export al Islandei în Evul Mediu.
RMN-GRAND PALAIS/ART RESOURCE, NY Un tablou medieval înfățișeaz­ă o femeie cu un șoim-nordic arctic, cea mai mare specie de șoim. Venerați de vikingi, șoimii-nordici le-au fost prezentați șoimarilor europeni de către negustorii scandinavi și au devenit cel mai prețios export al Islandei în Evul Mediu.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania