National Geographic Traveller Romania

Latitudine­a relaxării

-

Sunt un tip hiperactiv. Latitudini­le tropicale au darul însă să mă anesteziez­e. De fiecare dată am plecat cu o grămadă de proiecte în cap, în care plănuiam să-mi investesc măcar o parte din vacanţă. Totuşi, vedeam cum zilele mi se scurg printre degete fără să pot scăpa de vraja rea a hamacului, indiferent de plaja pe care ne aflam.

Ce se întâmplă cu oamenii la latitudine­a asta? De unde această dulce toropeală, acest efect hipnotic al valurilor oceanului care ajunge să te confişte ore întregi, întorcându-ţi privirea spre interior?

„Ohh” Kirat Wongprakob, amicul meu latifundia­r din Chumphon care stătea la un minut de plaja perfectă, recunoştea că îi e lene să meargă până la golfulețul lui privat să înoate.

Ben, cel mai apropiat vecin din resortul Jungle House, de pe Koh Phangan, venise pe insulă cu nu ştiu ce proiect fotografic pentru un client. Nu l-a terminat niciodată.

La fel şi eu – o grămadă de lucruri de scris, timp berechet, ba chiar şi 2-3 idei, dar nu reuşeam să mişc un deget.

Ben, care ne vizita destul de des, se îndrăgosti­se de hamacurile de pe veranda noastră. Şi legănându-ne în vânt, aveam meciuri amicale cu Ben, care susţinea că băștinașii sunt leneși, că relaxarea asta cumulată de-a lungul a multe generații i-a făcut inferiori nouă, ambițioșii cu piele albă. Eu îi reproşam că, deşi locuieşte de 15 ani în ţara lor, arogantul meu fotograf englez nu i-a înţeles deloc pe thailandez­i…

Poate aici ajunge să îţi fie suficient verbul A FI, sau, în orice caz, devine mult mai important decât auxiliarel­e „a avea” sau „a face”.

Evident, fericirea şi IQ nu merg împreună la drum lung, inteligenţ­a presupune chin şi nefericire sublimate. Dar tu ce-ai alege între fericire și inteligenț­ă?

Băteam câmpii amândoi, de prea multă relaxare… Probabil niciunul nu avea dreptate. Aş avea, în schimb, o curiozitat­e. Dacă aş reuşi să-l iau cu mine la tropice pe prietenul Tudor Șmalenic, creative directorul de la Harper’s Bazaar, care e de 10 ori mai hiperactiv decât mine, oare şi-ar găsi aici liniştea? —Cătălin Gruia, redactor–șef.

 ??  ?? Plaje fierbinţi. Soare. Nisip. Splendoare. La pagina 45 ți-am pregătit un reportaj despre unele dintre cele mai frumoase plaje din lume.
Plaje fierbinţi. Soare. Nisip. Splendoare. La pagina 45 ți-am pregătit un reportaj despre unele dintre cele mai frumoase plaje din lume.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania