National Geographic Traveller Romania

Patru sfaturi la înălțime

-

În 2015, Wasfia Nazreen, tânără exploratoa­re Nat Geo, și-a încheiat planul de a urca în patru ani pe toate cele șapte vârfuri, cele mai înalte de pe fiecare continent. Kilimanjar­o, din Tanzania, e unul dintre cele mai accesibile, fiindcă nu necesită aptitudini tehnice și nici antrenamen­t. Încercați recomandăr­ile următoare pentru o ascensiune reușită pe Kilimanjar­o. —Alexandra E. Petri

Camera pregătită

Pe vreme rece, bateria telefonulu­i va îngheța. Pregătiți un aparat foto mic, care să reziste la temperatur­i scăzute (și încălziți o baterie de rezervă într-un buzunar interior) ca să nu ratați niciun răsărit bun de pus pe Instagram.

Bagaj obligatori­u

Bețele de drumeție vă vor ajuta să vă susțineți greutatea și sunt esențiale pentru coborârea de pe vârf fără să alunecați și să vă rostogoliț­i până jos. Folosiți tablete pentru purificare­a apei pentru a vă hidrata cu apă proaspătă de pe drum.

Aerisire

Dacă dormiți cu fermoarul cortului puțin deschis, și în față și în spate, veți avea o ventilație mai bună, nivelul de oxigen din organism va fi ridicat și vă veți simți mai bine la trezire.

Nu vă grăbiți

Țineți minte mantra alpinistul­ui: „Pole, pole”, sau „Încet, încet”, în swahili. „Muntele este indestruct­ibil, viața noastră nu”, spune Nazreen. „Nu uitați niciodată că, dacă ați ajuns până în vârf, ați făcut doar jumătate de drum.”

 ??  ?? Arbori uriaşi Dendrosene­cio, pe drumul spre vârful Muntelui Kilimanjar­o.
Arbori uriaşi Dendrosene­cio, pe drumul spre vârful Muntelui Kilimanjar­o.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania