National Geographic Traveller Romania

Viscri sustenabil

-

După 1990, când majoritate­a sașilor au plecat în Occident, multe dintre casele lor au fost ocupate de romi. Pentru circa 200 de localități săsești din sud-estul Transilvan­iei, acest schimb de populație a pavat calea spre ruină. Dar Viscri, un sat cu 80% romi, a devenit brandul cel mai faimos al turismului rural din România.

Miracolul de la Viscri i se datorează în mare măsură Carolinei Fernolend, directoare­a Mihai Eminescu Trust (MET), care de vreo 30 de ani e motorul unui caz fericit de dezvoltare comunitară și protecție a patrimoniu­lui pe fond de integrare a romilor.

Un moment de răscruce a fost 2006, când MET i-a dăruit Alteței Sale Regale Prinţul de Wales casa de la nr. 163. Unul dintre efectele secundare ale faptului că Viscri, descris de Charles drept „un loc rural idilic, demult pierdut în Marea Britanie”, a devenit „reședință regală” a fost o promovare mondială.

Turismul în Viscri începuse prin anul 2000 cu 400 de vizitatori. Cifrele au tot crescut: 11.000 în 2009, 17.000 în 2014, și circa 44.000 în 2018 – într-un sat cu numai 415 locuitori. În timpul sezonului, cele circa 120 de locuri de cazare sunt ocupate mereu. Anul acesta s-a deschis primul restaurant. Asociația femeilor vinde suvenirele tipic viscrene. Romii cu căruțe fac bani organizând tururi.

Însă Caroline înțelege pericolele supradezvo­ltării și e hotărâtă să-i convingă pe viscreni să-și gestioneze durabil succesul. „În urmă cu un an ne-am ales un consiliu al satului: 21 de reprezenta­nți ai tuturor grupurilor de interes – țărani, căruțași, meșteri, proprietar­i de case de oaspeți, prestatori de servicii turistice, tații de vecinătăți, aleșii locali – care se întâlnesc periodic pentru a găsi soluții prin care să ne păstrăm autentic modul de viață.” —Cătălin Gruia

 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania