National Geographic Traveller Romania

Călătoreşt­e înţelept: St. Petersburg

-

UNDE SĂ STAI

Una dintre locaţiile cele mai încărcate de istorie din oraş este Belmond Grand Hotel

Europe, pe o arteră principală de circulaţie, Nevski Prospekt. Se spune că printre primii săi oaspeţi celebri s-au numărat Piotr Ilici Ceaikovski, Claude Debussy şi balerina rusă Ana Pavlova (în cinstea ei, hotelul încă serveşte o prăjitură cu bezea care îi poartă numele). O altă prezenţă maiestuoas­ă,

Hotelul Astoria, are o locaţie excelentă, chiar peste drum de Catedrala Sf. Isaac.

Dacă vrei să ieşi din St. Petersburg sau din alte mari oraşe ruseşti, reţine că trenurile de noapte nu numai că te duc la destinaţie, ci îţi şi ţin loc de hotel.

PONTURI CULTURALE

În tradiţia rusească, o călătorie începe chiar înainte să pleci de acasă. Toată lumea stă jos, de obicei pe valizele gata făcute, şi se gândeşte în tăcere, preţ de un minut sau două, la călătoria care urmează (şi la ce lucruri ar fi putut să uite să-şi pună în bagaj). Unii spun că obiceiul se trage dintr-o veche tradiţie prin care erau păcălite spiritele casei, ca să nu-i urmărească pe călători la drum.

Mai sunt şi alte tradiţii legate de călătorii şi mâncăruri de care trebuie să ţii cont: dacă eşti invitat acasă la cineva, nu te duci niciodată fără o sticlă de vin, o cutie de bomboane de ciocolată sau un alt dar. Dacă aduci flori, trebuie să fie în număr impar (nu o duzină, indiferent ce floare ar fi. Duci un număr par de flori într-un buchet doar la înmormântă­ri.)

MERGI CU NAT GEO

Nat Geo Expedition­s oferă o expediţie privată la Moscova şi St. Petersburg, care include şi o cină tradiţiona­lă într-o dacha. Pe calea ferată, Transsiber­ianul merge de la Vladivosto­ck la Moscova, adăugând experienţe deosebite, cum ar fi întâlnirea cu un cosmonaut rus, la Moscova, şi un concert coral oferit de credincioş­ii ortodocşi de rit vechi din Buryat. natgeoexpe­ditions.com/ explore; 888-966-8687

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania