National Geographic Traveller Romania

Bunul gust

-

Meze etc.

În Liban, masa se compune din feluri mici, sau meze. Găsiți-vă un loc pe terasa de la Abd El

Wahab, de pe strada cu același nume, și începeți cu ceva clasic, ca fatteh, un văr al humusului, din iaurt și năut. Continuați cu frigărui de pui moale, marinat în suc de lămâie și usturoi. Faceți o rezervare la Em Sherif, pentru meniurile cu preț fix compuse din meze ca tabbouleh, hindbeh (cicoare) și kibbeh nayyeh (carne crudă cu bulgur și mirodenii), plus vinuri libaneze și o shisha (narghilea). Pentru un meniu informal disponibil toată ziua, în fruntea listei este Al Falamanki.

De la Mer

Dominația franceză de după Primul Război Mondial a lăsat în urmă o moștenire culinară etalată de bistrouri ca Couqley, cu două restaurant­e care servesc foie gras, escargot și confit de canard. Așezarea mediterane­ană a Beirutului influențea­ză și apetituril­e locale.

La Meat the Fish, specializa­t în feluri care îmbină carnea și fructele de mare, meniul se schimbă zilnic cu feluri ca stridii proaspete, cod negru și cambulă afumată, plus vită australian­ă hrănită cu iarbă. Babel Bay are reputație de loc unde scepticii față de fructele de mare se transformă în fani înfocați.

Accente armenești

Populația armeană contribuie la amestecul de arome de pe scena gastronomi­că a Beirutului. La Mayrig, care înseamnă „mamă” în armeană, mesele chiar au un gust ca la mama acasă. Începeți cu salata de linte, apoi încercați kebabul cu sos de iaurt sau cireșe. Printre specialită­țile de la Al

Mayass se numără ouăle de prepeliță cu pastramă armenească. Pentru un adevărat festin, mergeți în cartierul Bourj Hammoud. Printre localurile autentice din zonă: Resto Foul, care oferă iche (tabbouleh armenesc), mante (găluște) și mâncare de vinete cu usturoi, ceapă și roșii.

La gustări înainte!

După o noapte albă, încercați dimineața devreme niște knafe, un pateu cu brânză însiropat, de la Douaihy. Pentru ceva întremător de după-amiază, încercați șaorma de pui de la Barbar. Și

Restaurant Joseph este cunoscut pentru șaorma. După o gură de jibneh msakar (plăcintă umplută cu brânză) de la Bechara

Brothers, veți fi dispuși să vă mutați permanent la Beirut. Unul dintre felurile preferate de la Zaatar W

Zeit este lipia cu halloumi și bacon și lahem bi ajjin (plăcintă cu carne), însoțită de un program nocturn care rivalizeaz­ă cu al cluburilor de top.

Culturile variate și cluburile deschise toată noaptea creează un amestec savuros de arome.

 ??  ?? La Em Sherif, Mireille Hayek, bucătar de elită, servește arome libaneze clasice.
La Em Sherif, Mireille Hayek, bucătar de elită, servește arome libaneze clasice.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania