Practic Idei

DIN REDACȚIE

-

12 Cum vopsești: sfaturi și trucuri

Pentru a economisi timp, procură dinainte materialel­e necesare și optează pentru vopsele cu uscare rapidă (unele, ca Danke Email cu uscare rapidă sau Color Weekend Quick Drying, se usucă în 2 ore). Dacă ești sensibil, alege lacuri și vopsele fără miros, precum Duraziv fără miros, Spor Aqua, Moore Style, Oskar Aqua (email sau lac) etc.

Odată cu sosirea zilelor calde și însorite, suntem tot mai tentați să demarăm diverse lucrări care implică întreținer­ea casei, una dintre cele mai frecvente fiind vopsitul. Și cum vopseaua poate schimba aspectul multor suprafețe, de la tocurile ușilor și ferestrelo­r la chioșcul din grădină, de la porți, la garduri, balcoane și mobilă de tot felul, îți oferim câteva sfaturi.

PREGĂTIREA SUPRAFEȚEL­OR

Pentru a obține un finisaj neted și rezistent, suprafețel­e trebuie pregătite înainte de vopsit. Dacă pentru cele noi o desprăfuir­e și o degresare (eventual și o ușoară șlefuire) sunt suficiente, în cazul obiectelor care poartă deja mai multe straturi de vopsea veche (ori lac care se cojește) este necesară îndepărtar­ea acestora. Decaparea se poate face termic, cu suflanta de aer cald sau un arzător cu flacără care face vopseaua să se umfle și să poată fi răzuită cu șpaclul. O altă

variantă este aplicarea unor soluții chimice care se întind cu pensula în strat gros și care în 10-30 de minute înmoaie stratul de lac ori vopsea, care se poate îndepărta cu șpaclul sau peria de sârmă. Ulterior suprafața se clătește cu apă curată (cu un burete sau un aparat de curățare cu jet) și se lasă la uscat înainte de a fi vopsită iar. Dacă e un strat foarte gros de vopsea de curățat, poate fi nevoie de două intervenți­i de decapare.

CÂND VOPSEȘTI/LĂCUIEȘTI LEMN

Indiferent ce obiect din lemn urmează să protejezi și să decorezi cu vopsea ori lac (ușă, gard, leagăn, balustradă etc.), întâi te asiguri că nu a fost atacat de insecte, îl șlefuiești pentru a nivela orice asperitate, inclusiv alte straturi de vopsea veche (cu burete abraziv, șmirghel sau șlefuitoru­l

electric), apoi îndepărtez­i orice urmă de praf, aplici un strat de grund pentru lemn, astupi fisurile cu chit de cuțit (întins cu șpaclul), șlefuiești din nou cu o hârtie abrazivă fină (granulație 150-180), îndepărtez­i praful cu o perie moale, apoi aplici încă un strat de grund sau direct un strat de lac sau vopsea diluată 5-10%. După uscare, șlefuiești iar (cu șmirghel foarte fin, granulație 240), pentru că se ridică perișori miniatural­i din lemn, apoi desprăfuie­ști cu o perie fină și aplici ultimul strat protector nediluat. Aceștia sunt pașii de bază, dar fiecare adaptează după situație. Pentru suprafețe plane, indicat este să folosești trafaleți sau pensule cât mai late ori chiar pulverizat­orul. Pentru spații mici, caută pensule înguste; unele au capăt îndoit ca să ai acces în spatele unor elemente. Pentru a obține suprafețe uniforme, aplică straturi subțiri și uniforme de vopsea, inclusiv cu pulverizat­orul, altfel apar dâre inestetice. Podelele prea lucioase pot deveni periculoas­e, așa că pentru acestea este bine să cauți lacuri cu efect antiderapa­nt. Atenție, protejează spațiile adiacente celor care vor fi decorate cu bandă de hârtie, ziare sau folie de plastic. Omogenizea­ză bine vopseaua și folosește la diluare doar solvenți compatibil­i (vezi eticheta produsului), altfel riști să se strice compoziția ori să se piardă luciul. Dacă vrei să dai un efect de lemn țevilor de PVC, șmirghelui­ește-le și dă cu lac colorat.

CÂND VOPSEȘTI METAL

Suprafețel­e de metal se degresează, se curăță de rugină mecanic (manual, cu pila, peria de sârmă, șmirghel sau cu perii montate pe bormașină sau polizor unghiular) și

chimic, cu una dintre soluțiile care distrug rugina (se poate forma o spumă, dar este doar o reacție chimică normală). Apoi se aplică un strat de grund de fier și un strat sau două de vopsea. Există și vopsele speciale, cu triplu efect: inhibitor de rugină, grund și vopsea, care se pot aplica și pe suprafețe ruginite (ca Oskar direct pe rugină, Köber 3 în 1 direct pe rugină, Hammerite direct pe rugină). Atenție, tratează chimic rugina și vopsește doar pe vreme bună, uscată. Dar nu la soare direct, deoarece afectează negativ vopseaua. Și pe metalul care nu a fost tratat anterior se dă cu grund (1-2 straturi) înainte de vopsea. Pentru a vopsi tabla zincată la exterior, înainte se degresează cu detergent amestecat cu soluție de amoniac 2%. Pentru metal găsești

și vopsea cu efect de fier forjat (cum este cea Köber Micaceu) ori lovitură de ciocan (de la Hammerite, Rost, Emex etc.).

LA CIMENT ȘI ZIDĂRIE

Dacă vrei să păstrezi textura unui zid din cărămizi, vopseaua rămâne o variantă foarte bună de finisaj. Pentru a pune în evidență rosturile, le poți face într-un ton mai închis sau chiar în negru. Pentru pardoseli alege vopsea specială, rezistentă la abraziune și produse chimice gen solvenți, uleiuri. Ca să ajungi la distanță, alege un trafalet în capătul căruia fixezi un prelungito­r (gen coadă de mătură). Dacă suprafața de vopsit este prea netedă și nonaderent­ă, ea se face mai poroasă prin tratare cu acid. Dacă pardoseala pare alunecoasă sau este destinată garajului, după primul strat de vopsea, cât încă este proaspătă, împrăștie un strat subțire de nisip foarte fin, apoi mătură ușor surplusul după uscare și aplică un nou strat de vopsea. Pentru garaje este bine să faci și marcaje de ghidaj, care să ajute șoferul.

ÎNTREȚINER­EA UNELTELOR

Curăță uneltele folosite imediat după ce ai terminat lucrul cu ele. Îndepărtea­ză vopseaua rămasă cu un ziar, apoi cu diluant și șterge bine cu o cârpă. Dacă doar întrerupi lucrul pentru scurt timp, lasă pensula într-un vas cu diluant ori apă sau împachetat­ă în staniol. Acordă atenție sporită duzelor de la pistolul de vopsit ori spray și pulverizea­ză în gol până se curăță de ultimele picături de lac ori vopsea. Închide bine recipiente­le de vopsea, lac și diluant și depoziteaz­ă-le în locuri adecvate. Spor la lucru și succes!

 ??  ?? Găsești vopsea care se aplică direct pe PVC și PAL melaminat. Există vopsea cu efect de piatră, de brumă, de porțelan (pentru chiuvete, căzi) sau de smalț (la spray), cu efect de crăpare, tablă de scris sau antichizat.
Găsești vopsea care se aplică direct pe PVC și PAL melaminat. Există vopsea cu efect de piatră, de brumă, de porțelan (pentru chiuvete, căzi) sau de smalț (la spray), cu efect de crăpare, tablă de scris sau antichizat.
 ??  ?? Fie că dai cu lac sau vopsea, ai grijă să îți protejezi mâinile cu mănuși și să porți haine de lucru adecvate. Înainte de a vopsi ori lăcui mobila, gardul, alte elemente din lemn ținute afară, aplică un tratament cu impregnant împotriva insectelor,...
Fie că dai cu lac sau vopsea, ai grijă să îți protejezi mâinile cu mănuși și să porți haine de lucru adecvate. Înainte de a vopsi ori lăcui mobila, gardul, alte elemente din lemn ținute afară, aplică un tratament cu impregnant împotriva insectelor,...
 ?? Orice ai vopsi, asigură-te că este un spațiu bine ventilat, cu peste 10 grade Celsius, și respectă timpul de uscare. ??
Orice ai vopsi, asigură-te că este un spațiu bine ventilat, cu peste 10 grade Celsius, și respectă timpul de uscare.
 ??  ?? Pentru suprafețel­e exterioare din beton, tencuieli, ziduri de cărămidă, alege produse rezistente la intemperii, ca Dulux Trade Wheathersh­ield, ce împiedică și formarea mucegaiulu­i.
Pentru suprafețel­e exterioare din beton, tencuieli, ziduri de cărămidă, alege produse rezistente la intemperii, ca Dulux Trade Wheathersh­ield, ce împiedică și formarea mucegaiulu­i.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pentru mobilierul de grădină, chioșc, gard, pergole etc., alege lacuri special create pentru spații exterioare, rezistente la razele ultraviole­te. Pentru terasă, scară sau alei pavate cu lemn, pontoane, caută impregnant antiderapa­nt, ca Sadolin Terrace.
Pentru mobilierul de grădină, chioșc, gard, pergole etc., alege lacuri special create pentru spații exterioare, rezistente la razele ultraviole­te. Pentru terasă, scară sau alei pavate cu lemn, pontoane, caută impregnant antiderapa­nt, ca Sadolin Terrace.
 ??  ??
 ?? www.dulux.ro www.sadolin.ro www.hammerite.ro ??
www.dulux.ro www.sadolin.ro www.hammerite.ro
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania