Practic Idei

IUBIM PLANTELE

- ✍ Ioana Preda, București

46 Florile vântului 50 Planta-zâmbet 53 Orhideea egretă 55 Bamele vor căldură

Anemonele (cunoscute și drept florile vântului) sunt frumos colorate, dar firave și delicate. Numele lor vine de la grecescul „anemos”, care înseamnă „vânt”. Circulă mai multe legende legate de apariția acestei flori, iar una dintre ele povestește că la moartea lui Adonis, cel mai frumos dintre oameni, din sângele lui au apărut aceste flori care s-au răspândit pe întreg cuprinsul lumii, odată cu vântul, de unde și numele lor. Nu au parfum, dar compenseaz­ă prin culorile lor intense ce variază de la alb, roz, la roșu, lila, violet și ne atrag atenția. Din păcate, florile nu rezistă în vaze.

Din câte m-am documentat, acest gen provine din împrejurim­ile bazinului mediterane­an, din zonele înalte. Are aspect de tufă și îi plac spațiile cu soare și crește spontan în unele păduri. Dacă vrei să cultivi aceste flori, ar trebui să reții că nu suportă curentul de aer rece și necesită căldură. Se dezvoltă bine în pământ negru, bogat în substanțe hrănitoare, afânat și cu drenaj bun. Udă-le la câteva zile, dacă este cald. Adaugă și îngrășămin­te o dată la două săptămâni cât au flori, adică în mai-iunie. După ce se trec florile, redu udările ca să intre în repaus. La sfârșitul toamnei, deasupra brazdelor bine este să se împrăștie un strat de frunze uscate ca să le protejeze de ger. O altă variantă e să le scoți tuberculii și să-i păstrezi în pivniță, în cutii de carton.LȚIREA

ÎNMULȚIREA ANEMONELOR

Specialișt­ii spun că planta se înmulțește prin divizarea tuberculil­or înainte de plantare, care este bine să aibă loc fie primăvara devreme, în luna martie, fie toamna, în lunile septembrie-octombrie. Am aflat și un truc: ca să ai mai multe șanse de reușită, înmoaie fragmentel­e de tuberculi câteva ore în apă, înainte de plantare. Nu este o regulă privind orientarea acestora în groapă, dar reține că adâncimea de plantare recomandat­ă este de 5-6 cm, iar între fire se lasă 10-12 cm pe rând și 25-30 cm între rânduri.

Mai poți cumpăra plante gata crescute de la târguri și magazine de profil sau încearcă să le înmulțești prin semințe.

Se pare că narcisele elimină unele substanțe care dăunează anemonelor, așa că plantați-le în colțuri opuse ale grădinii. Anemonele se simt bine și în ghivece, deci le puteți aduce pe balcoane sau terase.

Numai bine tuturor!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania