Practic Idei

Dichisuri croșetate

- Eva Domokos, Cehu Silvaniei, jud. Sălaj

Croșetatul pentru mine a fost și a rămas un hobby deosebit, în urma căruia au rezultat multe lucruri frumoase: șepcuțe pentru nepoțeii mei, rochiță pentru nepoțica de 6 ani, bentițe, brățări, mărțișoare, fulgi de zăpadă, îngerași, inimioare de ziua îndrăgosti­ților, decorațiun­i pentru Paște, Crăciun și pentru diverse ocazii, mici bijuterii: brățări și cercei, broșe și bentițe. Iată cum procedez pas cu pas pentru a obține lucrușoare­le din imaginile alăturate.

Fluturaș Din 8 ochi de lanț faci inel prin ochi alunecat (nu se ia buclă pe ac). Primele 2 rânduri sunt ață albă, rândul 3 ață roșie.

Rând 1: lucrezi 3 ochi de lanț (considerat 1 picioruș dublu), 2 piciorușe duble, 1 ochi alunecat, 3 piciorușe duble, 1 ochi alunecat de 7 ori, închizi rândul prin ochi alunecat. Rând 2: Faci 3 ochi alunecat până la spațiul de 1 ochi de lanț al rândului anterior, unde vei lucra 3 ochi de lanț (considerat un picioruș dublu), 2 piciorușe duble, 2 ochi de lanț, 3 piciorușe duble, apoi în fiecare spațiu de 1 ochi de lanț vei lucra 3 piciorușe duble, 2 ochiuri lanț, 3 piciorușe duble și închizi rândul prin ochi alunecat.

Rândul 3: Faci 3 ochi alunecat până la spațiul de 2 ochi de lanț, apoi 3 ochi de lanț pentru primul picioruș, 7 piciorușe duble, 1 picioruș scurt între primele 2 grupuri de 3 piciorușe duble, apoi 8 piciorușe duble în următorul spațiu de 2 ochi de lanț al rândului anterior, urmat de un picioruș scurt între următoarel­e 2 grupuri de 3 piciorușe duble - de 7 ori. Închei rândul prin ochi alunecat. Dacă ai respectat pașii obții o floare cu 8 petale. O îndoi, o coși la mijloc și adaugi 2 antenuțe negre din firul de ochi de lanț. Acest fluturaș l-am croșetat ca mărțișor și accesoriu de șepcuțe, bentițe, căciulițe. Iepuraș. Am lucrat cu un fir mai grosuț și cu croșetă nr. 2,5 (sau 3). Faci un cerc „magic”, pe care lucrezi 3 ochi de lanț (considerat primul picioruș dublu), 14 piciourșe duble, închizi cercul cu un ochi alunecat și tragi de firul de ață până se formează un cerc. Faci 2 ochi de lanț (pentru primul picioruș dublu), 3 piciorușe duble în primul ochi de lanț de pe cerc și tot acolo lucrezi un semipicior­uș (iei o buclă pe ac, dar tragi firul deodată prin bucle) și gata capul iepurașulu­i.

Faci 10 ochi de lanț, fixezi cu un ochi alunecat de baza piciorușel­or de mai înainte, iar 10 ochi de lanț, fixezi cu un pic. alunecat lângă urechea cealaltă. În următorii 5 ochi de lanț faci câte un ochi alunecat (pe spatele iepurașulu­i), faci 4 ochi de lanț în următorul ochi al cercului, acesta fiind codița iepurașulu­i. Cu puțină ață neagră cos ochișori pentru iepuraș și un mic puf negru pe codiță. Iepurașul arată bine pe șepcuțe croșetate. Brățară. Faci 20 ochi de lanț, întorci, făcând un mic cerc din 6 ochi, fixezi prin ochi alunecat în capătul firului, faci 2 ochi de lanț și încă 5 piciorușe duble în cerculețul format, 3 ochi de lanț, fixezi prin ochi alunecat în cerculeț. S-a format o petală. Faci 3 ochi de lanț și 6 piciorușe duble în marginea petalei, 3 ochi de lanț, fixat cu un picioruș scurt tot de marginea petalei. Faci 3 ochi de lanț și repeți modelul descris până ajungi la lungimea necesară. la capăt faci 20 ochi de lanț, cu care legi brățara pe mână. Iese un model frumos în zig-zag. Mult succes la croșetat și numai bine vă doresc!

 ??  ??
 ??  ?? Fiecare mic element creat cu ajutorul croșetei este perfect pentru a decora genți, bluze, bentițe etc. Unele se pot transforma în bijuterii.
Fiecare mic element creat cu ajutorul croșetei este perfect pentru a decora genți, bluze, bentițe etc. Unele se pot transforma în bijuterii.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania