Practic Idei

Răsadul de varză

✍ Lenuța Vrînceanu, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova

-

Vă recomand să nu folosiți răsadnițe în care s-a produs răsad de varză sau conopidă timpurie, pentru a evita transmiter­ea bolilor și dăunătoril­or. Eu semăn pe la sfârșitul lui mai, în rânduri folosind cam 4-5 g de semințe la 1 m2. Udatul este lucrarea de îngrijire cea mai importantă, deoarece timpul este călduros, iar răsadurile se produc descoperit­e. Dacă vremea este ploioasă, ud numai la nevoie. Pe suprafețe mici, până la răsărire, umiditatea se menține mai bine în pământ, dacă semănătura se acoperă. Pe brazde pun, peste semănătură, folii de polietilen­ă, iar răsadnițel­e le acopăr cu ferestre. Imediat după răsărire, descopăr răsadurile și efectuez lucrările de îngrijire curente: udări, una-două îngrășări, combaterea dăunătoril­or și plivitul.

LUCRĂRI DE ÎNGRIJIRE

Ca să nu invadeze buruienile, le plivesc când sunt încă mici și repet ori de câte ori este necesar. Vârsta răsadurilo­r de varză, conopidă și gulie de toamnă este de circa 30-35 de zile, plantarea în câmp făcându-se la începutul lunii iulie. Pregătirea și scoaterea răsadurilo­r pentru plantare se face cu multă grijă. În continuare se udă, se plivește, se tratează, dar la nevoie. Dacă răsadul crește greu și se îngălbeneș­te, se poate aplica o îngrășare cu azotat de amoniu, în concentraț­ie de 0,5% (adică 50 g îngrășămân­t la 10 litri de apă). Spor la lucru vă doresc!

Un răsad de foarte bună calitate are 5-7 frunze de culoare verde închis, sănătoase, cu rădăcini bine dezvoltate. Manevrarea se face cu mare grijă.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania