Practic Idei

Pentru păr irezistibi­l

- ✍ Iordana Vasile, Buzău

Prima condiție pentru a avea un păr normal și frumos este să urmăm un mod de hrănire și de viață sănătos.

PĂRUL NORMAL

Spălarea cu un șampon natural pe bază de ulei de măsline, pe care-l puteți cumpăra de la magazinele naturiste, o limpezire cu apă călduță și oțet sau zeamă de lămâie sunt operațiuni suficiente pentru a avea un păr sănătos, strălucito­r și mătăsos.

Pentru tonifiere, stimulare și parfumare, valabil pentru toate tipurile de păr, preparați următoarea loțiune: 1 linguriță flori de levănțică, 1 linguriță frunze uscate de mesteacăn, 1 lingură oțet de fructe și câteva picături de ulei eteric de levănțică.

Se închid toate într-o sticlă și se lasă timp de șapte zile la macerat. Apoi se strecoară și la final se adaugă uleiul de levănțică. Înainte de utilizare se amestecă o parte loțiune cu două părți apă, se masează cu aceasta pielea capului și părul; nu se clătește. Pentru masare, folosește o mănușă frotir (stimulează circulația sangvină). Părul devine moale și mătăsos dacă înmoi mănușa în 1/8 l lapte nedegresat, masezi ușor și lași 15 minute, apoi clătești cu apă călduță. Părul blond capătă luciu mătăsos dacă pui în șampon două lingurițe de zeamă de lămâie. Pentru fixarea părului folosiți bere, mirosul îi dispare după uscare.

PĂRUL GRAS

Nu-l periați intens deoarece se produce mai mult sebum. Adăugați la fiecare spălare 5-10 picături de ulei de arbore de ceai (reglează producția de sebum). Evitați mâncăruril­e prelucrate industrial și pe cele grase. Părul gras se spală mai des, chiar zilnic; nu folosi șampon agresiv, va îngrășa și mai repede părul. Pentru păr gras și subțire apelează cu încredere la o loțiune pregătită prin infuzarea a 1 linguriță rozmarin, 1 linguriță mușețel, 1 linguriță urzici, 10 ml apă și 1 linguriță oțet de fructe. După 10 minute strecori și masezi părul ud.

Dacă nu ai timp să te speli pe cap, încearcă un șampon uscat care va conferi părului un aspect proaspăt și miros plăcut. Ai nevoie de 100 g pulbere de rădăcină de violete, 25 g pulbere de acid salicilic, 25 g boboci de trandafiri uscați,1 săculeț de pânză. Amestecă primele două pulberi, pune trandafiri­i în săculeț și presează-i cu un făcăleț sau o sticlă până obții o pulbere pe care o amesteci cu celelalte două. Aplici praful pe păr, lași să acționeze câteva minute apoi îl îndepărtez­i cu o perie ținând capul aplecat în față.

PĂRUL USCAT

Are nevoie de îngrijiri suplimenta­re, periodic. Protejează-l cu următorul șampon preparat din ingredient­e cât mai proaspete: 1 albuș, 2 gălbenușur­i, 1 linguriță de miere, 1 linguriță ulei de măsline, zeama de la 1 lămâie. Aplici pe părul ud, masezi, lași puțin să acționeze, apoi clătești cu grijă cu multă apă călduță. O cură pentru protecție se face din când în când cu o pastă din: 2 linguri ulei de măsline frecate cu 1 gălbenuș. O aplici pe părul uscat, prin masaj, învelești capul cu un prosop și după 30 de minute clătești. Pentru părul uscat, cu fire despicate: 40 ml ulei de ricin și 100 ml ulei de măsline se toarnă peste 10 g cimbru, 10 g rozmarin, 10 g frunze de urzici. Lași la macerat două zile, strecori, pui pe păr, lași două ore. Apoi speli cu șampon natural, iar părul va deveni ușor și va căpăta volum. Succes!

 ??  ?? Masajul scalpului ajută părul, stimulează circulația sangvină.
Masajul scalpului ajută părul, stimulează circulația sangvină.
 ??  ??
 ??  ?? Loțiunea cu ulei de levănțică face minuni pentru părul normal.
Loțiunea cu ulei de levănțică face minuni pentru părul normal.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania