Practic Idei

Scurtă vizită la Paris

- ✍ Catița Petrovici, Svinița, jud. Mehedinți

După prânz am și plecat să facem cunoștință cu „Orașul luminii și al iubirii”. Prima dată am ajuns cu trenul, acel vestit Rer, în Piața Charles de Gaulle. Ce să vă spun? Parisul este, după părerea mea, cel mai frumos oraș al Europei. Predomină clădirile vechi, chiar foarte vechi, reconstrui­te, dar cu aceeași culoare de odinioară. Era foarte multă lume, oamenii sunt buni, comunicati­vi și ospitalier­i, ca și noi, românii. După ce am admirat această parte a Parisului, am plecat spre cea mai aglomerată și circulată arteră, Champs Elysées. Acolo

am avut ce vedea: magazine superbe, parcuri, restaurant­e. Magnoliile erau înflorite și emanau un miros îmbietor și foarte plăcut. Ne-am plimbat prin aceste locuri binecuvânt­ate până seara târziu.

A doua zi, pe 29 aprilie, am plecat spre alte destinații. Am mers pe jos peste opt ore, timp în care am străbătut zone ale frumosului Paris. Am ajuns în celebra Piață Trocadero, unde era atât de multă lume, fiind și sâmbătă, încât abia reușeam să ne strecurăm printre oameni. Deodată, în fața noastră a apărut vestitul Turn Eiffel. Ne-am apropiat de el, am admirat acea construcți­e imensă de metal și i-am felicitat, în gând, pe cei care l-au proiectat și construit. Este fantastic, este uriaș, este nespus de frumos. Încă o dată m-am minunat de priceperea și mâna omului care creează minuni. Apoi, la pas, am plecat spre Muzeul Louvre. Din păcate, timpul nu ne-a permis să intrăm, așa că l-am admirat doar la exterior.

SAINTE CHAPELLE ȘI NOTRE DAME

În ultima zi a excursiei, am hotărât să vizităm și alte vestigii și frumuseți ale Parisului. Am plecat spre Sainte Chapelle, unde am admirat alte clădiri monumental­e nespus de frumoase. Am trecut prin piața florilor, iar ce am putut vedea acolo nu se poate descrie. Erau mii și mii de flori, de soiuri pe care nu le-am văzut nicăieri. Emanau un miros atât de plăcut, iar priveliște­a era de vis! Ultima noastră destinație a fost vestita Catedrală Nôtre Dame. Arhitectur­a acesteia ne-a lăsat muți (la fel și Arcul de Triumf pe îl vizitaseră­m ceva mai devreme), pereții erau pavați cu zeci de statui, statuete, basorelief­uri. O minune a lumii, a civilizați­ei și o încântare pentru vizitatori. Și, fiind duminică, am intrat și în catedrală și am participat și la o slujbă religioasă. Interiorul acestei catedrale este la fel de impunător.

Ne vom întoarce la Paris cu prima ocazie!

 ??  ?? Am mers pe jos peste opt ore și am văzut zone interesant­e din Paris.
Am mers pe jos peste opt ore și am văzut zone interesant­e din Paris.
 ??  ?? Turnul Eiffel are 324 m înălțime, cântărește 10.000 de tone și a fost construit între 1887-1889.
Turnul Eiffel are 324 m înălțime, cântărește 10.000 de tone și a fost construit între 1887-1889.
 ??  ?? Nôtre Dame atrage anual peste 10 milioane de turiști. Construită între 1163-1345, catedrala are vitralii și statui foarte valoroase.
Nôtre Dame atrage anual peste 10 milioane de turiști. Construită între 1163-1345, catedrala are vitralii și statui foarte valoroase.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania