Practic Idei

Arțarul de cameră

- ✍ Dorina Condrat, Mediaș, jud. Sibiu

Florile acestor plante sunt clopoței ca de mătase în culori ce variază de la roșu, la roz, grena, portocaliu, galben, mov până la alb. Bicolor este soiul A. megapotami­cum, un soi curgător care produce flori colorate în roșu cu galben. La mine, arțarii de cameră au un loc luminos pe terasă, dar totodată umbrit de soarele amiezii pentru că pierd multă apă prin frunzele mari și se ofilesc imediat sau chiar apar arsuri pe frunze. De aceea udarea trebuie făcută consecvent, pentru ca rădăcina să fie mereu umedă. Numai așa plantele fac o mulțime de flori. Îngrășămân­tul se administre­ază săptămânal în cazul lor, din luna mai până în septembrie și iarna o dată pe lună. Sunt plantele pe care le scot primele din casă la sosirea primăverii,

pentru că nu sunt sensibile la temperatur­i mai mici, ele chiar iernează la 2-5 grade Celsius, într-o cameră la rece, dar unde au suficientă lumină.

Înmulțirea plantei o fac primăvara devreme, în luna martie, prin semințe sau prin butași. Iarna, plantele cresc în înălțime și trebuie tunse pentru a se stimula înfloritul și a forma o coroană frumoasă. Acești lăstari îi folosesc pentru înmulțire. Dar folosesc și lăstari semilemnoș­i tăiați în luna august. Pentru a stimula îndesirea tufei, se pot ciupi și vârfurile lăstarilor, primăvara.

Pentru a mă asigura că florile vor fi polenizate natural, am amplasat pe terasă jardiniere cu petunii și busuioc, care atrag foarte mult insectele. Spre toamnă, la arțari semințele se coc în capsule rotunde. Imediat după recoltare se pot semăna. Plantele mici vor ierna la cald peste iarnă, apoi primăvara, în perioada aprilie-mai, separ răsadul în ghivece, iar fiecare plantă primește un vas individual. Semințele răsar dacă au 12 grade Celsius, timp de două-trei săptămâni, deci stau la rece. Dar, așa cum am explicat, se poate semăna și în casă, la temperatur­a camerei, în luna martie. În timp, am colecționa­t mai multe culori și cultiv acum opt soiuri. Arțarul este sensibil la musculița albă și la păduchele țestos, pentru care puteți stropi cu Faster 10 CE sau Calipso și pentru musculița albă cu Mospilan.

Este posibil să întâlnești planta și sub denumirea de lanterne chinezești, floare de arțar sau clopoțeii-sudului.

Vă doresc flori frumoase și o vară plăcută!

Abutilonul înflorește în perioada mai-septembrie, când are nevoie de udări constante pentru ca solul să se mențină permanent reavăn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania