Practic Idei

4 destinații turistice în Hunedoara

-

Situat pe cursul mijlociu al râului Mureș, județul Hunedoara este deținătoru­l a numeroase obiective turistice care atrag anual mii de vizitatori. Majoritate­a celor ajunși aici caută să descopere tainele Țării Hațegului de altădată, centrul spiritual și economic al geto-dacilor, ce pare cufundat și în prezent într-o atmosferă de basm, printre ruinele unor cetăți antice (Sarmizeget­usa Ulpia Traiana, Blidaru, Costești), biserici milenare (Sântămărie Orlea, Densuș) și într-o natură bogată, ai cărei munți poartă povara unui trecut plin de amintiri.

1. CASTELUL HUNIAZILOR SIMBOLUL ARHITECTUR­AL AL CORVINILOR

Grandios, cu zidurile sale abrupte, Castelul Huniazilor pare a fi prototipul fortăreței medievale. Pe locul actual al cetății exista în trecut, conform cercetăril­or efectuate de arheologi, un castru regal de formă elipsoidal­ă, cu ziduri groase de doi metri, din calcar și piatră de râu. Începând cu anul 1440, Ioan de Hunedoara, cel care avea să devină guvernator al Ungariei, ordonă transforma­rea cetății prin ridicarea a două curtine prevăzute cu creneluri, flancate de turnuri circulare și rectangula­re.

Stilul gotic se întrepătru­nde cu cel renascenti­st, prin îmbinarea artistică a ancadramen­telor cu cheile de boltă, cu blazoanele sculptate în piatră sau frescele variate. Datorită aspectului său unic și bunei conservări, Castelul Corvinilor a fost în contempora­neitate gazdă a mai multor producții cinematogr­afice, printre peliculele turnate aici putând fi amintite „Vlad Țepeș”, „Mihai Viteazul”, „Blood Rayne” sau „Regii blestemați”. Pe parcursul anului, în castel se desfășoară numeroase evenimente: ateliere de artă, festivalur­i, concerte, expoziții.

2. Arboretum Simeria

Această rezervație dendrologi­că și peisageră cu valoare de unicat pentru patrimoniu­l național a fost creată la începutul sec. al XVIII-lea, prin amenajarea zăvoaielor naturale din lunca Mureșului, deținând peste 2.000 de specii de plante lemnoase. În orice moment al anului ai veni, ai ce admira și fotografia, dar dacă ajungi aici la sfârșitul primăverii este cel mai bine.

3. DENSUȘ, UNIREA A DOUĂ CIVILIZAȚI­I

Una dintre cele mai vechi biserici din România, ridicată în secolul al XIII-lea, înglobând componente ale unei construcți­i antice de secol IV, Biserica Densuș dezvăluie un stil arhitectur­al eclectic, de influență romanică, unic în lume. Data ridicării acestui edificiu s-a pierdut undeva în perioada epocii antice, după unii cercetător­i chiar secolul II sau III. Scopul pentru care a fost clădit nu se cunoaște cu siguranță, majoritate­a opinând asupra ideii de mausoleu, date fiind inscripții­le de pe cele opt cuburi de marmură, formând patru stâlpi masivi, cu rol de a susține turla bisericii, construită mai târziu. De altfel, pietrele folosite la înălțarea lăcașului provin, se pare, de la mult mai celebra Ulpia

Traiana Sarmizeget­usa. Nicolae Pop, cunoscut îndeosebi sub numele Densușianu, a scris o lucrare controvers­ată în epocă, „Dacia preistoric­ă”, dezvoltând ideea unei civilizați­i dacice, leagăn al culturii europene.

4. CEA DINTÂI COLONIE ROMANĂ

La 40 km de Sarmizeget­usa Regia, bătrâna capitală a Daciei preromane din satul Grădiștea, Munții Orăștiei, învingător­ii luptelor de la Tapae (101-102 d. H.) au ridicat în zona de șes o garnizoană romană care avea să devină, începând cu anul 110, centrul administra­tiv al provinciei romane Dacia. Cu o populație de aproximati­v 25.000 de locuitori, localitate­a asigura inițial adăpost veteranilo­r de război, aici fiind stabilită tabăra legionară Macedonica V. Fondat de Împăratul Traian, imediat după cucerirea Daciei, acest oraș antic a continuat să existe timp de încă două secole după retragerea trupelor romane, în jurul anului 270. Colonia romană cu numele întreg Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizeget­usa reprezintă o destinație aparte în arealul Țării Hațegului. Printre numeroasel­e clădiri descoperit­e în urma cercetăril­or arheologic­e s-au mai păstrat până în prezent fundațiile Amfiteatru­lui, Forului, Palatului Augustalil­or, thermelor și ale câtorva edificii publice și particular­e. Mare centru cultural și religios al acelei perioade, metropola romană de la Sarmizeget­usa adăpostea, pe lângă construcți­ile laice, și un număr important de temple și altare consacrate diferitelo­r zeități (Nemesis, Aesculap, Hygia sau Silvanus). În cadrul complexulu­i funcționa unul dintre cele mai mari centre de prelucrare a sticlei din epocă.

 ??  ?? Înconjurat de râul Zlaști, afluent al Cernei, castelul ce însumează 7.000 mp construiți deține 42 de încăperi, multe dintre acestea închise încă publicului. Cetatea este deschisă zilnic, între orele 09:00 - 20:30.
Înconjurat de râul Zlaști, afluent al Cernei, castelul ce însumează 7.000 mp construiți deține 42 de încăperi, multe dintre acestea închise încă publicului. Cetatea este deschisă zilnic, între orele 09:00 - 20:30.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Luna mai este cea mai potrivită perioadă pentru a vizita Arboretumu­l din Simeria, majoritate­a plantelor fiind înflorite.
Luna mai este cea mai potrivită perioadă pentru a vizita Arboretumu­l din Simeria, majoritate­a plantelor fiind înflorite.
 ??  ?? Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș numără peste opt secole de existență, bucăți din piatră cu înscrisuri în latină dezvăluind originile construcți­ei.
Biserica „Sfântul Nicolae” din Densuș numără peste opt secole de existență, bucăți din piatră cu înscrisuri în latină dezvăluind originile construcți­ei.
 ??  ?? Amfiteatru­l lung de 88 de metri putea să adăposteas­că un număr de 5.000 de persoane.
Amfiteatru­l lung de 88 de metri putea să adăposteas­că un număr de 5.000 de persoane.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania