Practic Idei

Căpșunele, gustoase și sănătoase

- Dana Mihaela Ardelean, Baia Mare, jud. Maramureș

Căpșuna este unul dintre fructele cu cea mai mare cantitate de antioxidan­ți. Conține puține calorii, 30 Kcal/100 g (mai puțin decât pepenele verde). De asemenea, nu trebuie uitat conținutul scăzut de proteine, grăsimi, sodiu. Zaharurile sunt cele mai importante nutrimente din căpșună, împreună cu cantități modeste de vitamina C, potasiu și fier, care constituie aproximati­v 5% din greutatea ei. Culoarea căpșunelor este dată de pigmenții vegetali cunoscuți sub numele de antocianid­ine (acționează ca niște antioxidan­ți puternici, pe lângă efectul lor de reducere a sintezei colesterol­ului). Un studiu efectuat la Universita­tea Tufts din Boston, SUA, a demonstrat că, dintre toate fructele, căpșunele au cea mai mare capacitate antioxidan­tă, fiind urmate de prune, portocale și struguri. Compoziția fructelor, precum și proprietăț­ile lor antioxidan­te și alcaliniza­nte le fac să fie indicate mai ales în următoarel­e cazuri:

Arterioscl­eroză, datorită bogăției de antioxidan­ți care neutralize­ază efectul

1.

radicalilo­r liberi. Astfel, căpșunele sunt un mijloc eficient pentru evitarea arterioscl­erozei (depunerile de colesterol) pe pereții arteriali, care mai târziu se îngroașă și se îngustează. Consumul regulat de căpșune în timpul primăverii și în primele luni ale verii ajută la prevenirea arterioscl­erozei și îi stopează dezvoltare­a. Căpșunele ar trebui incluse în dieta persoanelo­r care au suferit un atac de cord sau care au anghină pectorală, precum și în cazurile de circulație deficitară a sângelui în arterele celebrale sau în cele ale membrelor inferioare.

2. În cazurile de exces de acid uric. Căpșunele sunt diuretice, adică cresc producția de urină și faciliteaz­ă eliminarea acidului uric prin urină, datorită efectului lor alcaliniza­nt. Din acest motiv căpșunele sunt recomandat­e în cazurile de gută și artrită urică.

3. Constipați­e. Datorită bogăției de fibră vegetală solubilă, căpșunile faciliteaz­ă tranzitul intestinal. De asemenea, decongesti­onează circulația venoasă din sistemul portal (venele din intestine), fiind astfel utile în cazuri de hemoroizi, ascită (fluid în abdomen) și boli ale ficatului, cum ar fi hepatita cronică și ciroza.

4. Cancer. Datorită efectelor lor antioxidan­te se pot consuma și preventiv dar și de bolnavii de această boală cumplită.

Cât privește semințele de floarea-soarelui, aceste „bomboane agricole” consumate judicios ne ajută în combaterea arterioscl­erozei. Sunt un aliment necesar și în întreținer­ea arterelor. Modesta sămânță de floarea-soarelui este bogată în acid linoleic și

în vitaminele B1 (ca și drojdia de bere) și E (dublu față de cea din migdale). Sunt bogate în magneziu, fier, calciu și fosfor. Consumul regulat de semințe de floarea-soarelui, nesărate, este indicat în următoarel­e afecțiuni:

• arterioscl­eroză și foarte desele boli coronarien­e, datorită conținutul­ui bogat în acid linoleic și vitaminele B1 și E;

• exces de colesterol; uleiul de floarea-soarelui este foarte bun, dar și consumul de semințe ajută semnificat­iv;

• boli de piele și alte boli înrudite, pentru că tot acidul linoleic și vitamina E îmbunătățe­sc elasticita­tea pielii, protejând celulele de efectele îmbătrânir­ii. Consumul de semințe de floarea-soarelui este recomandat pentru: eczeme, piele uscată și crăpată, dermatite, întăresc unghiile și părul, reducând numărul de fire albe;

• tulburări nervoase, datorită conținutul­ui bogat în vitamina B1, la fel ca germenii de grâu. Dar și persoanele care suferă de stres, depresie, insomnie, nervozitat­e vor găsi un real ajutor în aceste modeste semințe;

• diabet, pentru că semințele sunt foarte bine tolerate de diabetici și constituie un aliment care ar trebui neapărat introdus în dieta lor;

• nevoi nutriționa­le ridicate, adică pentru femeile însărcinat­e, cele care alăptează, pentru atleți, persoanele anemice, subnutrite sau pentru cele care se recupereaz­ă după o boală care le-a slăbit organismul și, în general, pentru oricine are nevoie de o cantitate mai mare de nutrimente;

• tratarea cancerului. Studii epidemiolo­gice și experiment­ale arată că vitamina E are efect anticancer­igen, constituin­d, de asemenea, un posibil remediu în anumite cazuri ale unor bolnavi de cancer.

Sper să vă ajute aceste sfaturi și să vă bucurați de multă sănătate!

 ??  ?? Căpșunele, datorită conținutul­ui scăzut de sodiu, grăsimi și proteine, sunt indicate și persoanelo­r cu tendințe spre obezitate sau la cură de slăbire.
Căpșunele, datorită conținutul­ui scăzut de sodiu, grăsimi și proteine, sunt indicate și persoanelo­r cu tendințe spre obezitate sau la cură de slăbire.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Căpșunele ar trebui consumate crude. Dar ca să te bucuri tot anul de ele, poți pune și la congelator vara, când apar, fiindcă se păstrează foarte bine.
Căpșunele ar trebui consumate crude. Dar ca să te bucuri tot anul de ele, poți pune și la congelator vara, când apar, fiindcă se păstrează foarte bine.
 ?? Semințele conțin: 49,6% grăsimi (din ele se obține un excelent ulei culinar), 22,8% proteine (cantitate similară cu cea din carne), 8,3% carbohidra­ți. ??
Semințele conțin: 49,6% grăsimi (din ele se obține un excelent ulei culinar), 22,8% proteine (cantitate similară cu cea din carne), 8,3% carbohidra­ți.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania