Practic Idei

Săpunuri de casă

✍ Lenuța Vrânceanu, sat Izvoru, com. Provița de Sus, jud. Prahova

-

Când trebuie să scot petele de pe țesături, folosesc un săpun special, foarte ușor de preparat. Amestec 60 g de săpun bun cu aproape 13 g de soluție de sodă și 7 g de esență de terebentin­ă. Când amestecul s-a omogenizat, îi dau forma unei bile sau fac din el mai multe bastonașe mici, pe care le păstrez învelite în staniol. Pentru a scoate o pată, umezesc mai întâi cu apă locul respectiv, apoi frec cu acest săpun și spăl la final cu multă apă.

Am descoperit un săpun care albește foarte bine mâinile. Tai 100 g de săpun în bucățele mici și îl pun într-un vas de metal cu apă fierbinte, numai atât cât să le acopere. Pun vasul pe baia de apă și, după ce conținutul s-a topit, amestec bine adăugând câte 25 g

de miere, borax praf și 15 g ulei vegetal. Din nou amestec bine 10 minute, apoi adaug câteva picături dintr-o esență parfumată. După aceea, răstorn săpunul într-o tavă adâncă, las să se răcească și-l tai bucăți. Dacă la acest amestec adaugi o cantitate redusă de nisip foarte fin, cernut, vei obține un săpun foarte bun pentru scoaterea rapidă a oricăror pete de pe piele.

CUM PREPARI SĂPUN DE CASĂ

Orice persoană, cu mijloacele de trai cele mai reduse, poate prepara ușor din rămășițele de grăsime un săpun foarte bun. Iată cum se procedează: se strâng rămășițele de grăsimi (untură, margarină, unt, ulei), până când cantitatea lor ajunge la 2-3 kg. Desigur, săpunul se poate prepara și din cantități mai mici sau mai mari, ajustând însă proporțion­al și celelalte substanțe. Într-o căldare sau cazan de cupru, se pun câte 200 g sodă caustică (hidroxid de sodiu) la 1 l de apă pentru fiecare kilogram de grăsime. Volumul vasului trebuie să fie cel puțin de două ori mai mare decât al substanțel­or, deoarece, în timpul fierberii, lichidul se umflă. Când soda caustică s-a dizolvat, se așază căldarea pe foc și se introduce grăsimea. Fața și mâinile trebuie să fie ferite de stropii fierbinți care sar, deoarece sunt caustici. În caz că v-au sărit pe mână stropi de sodă caustică, spălați bine locul cu multă apă și puțin oțet, care neutralize­ază soda.

Se lasă amestecul pe foc timp de 2-3 ore, până când întreaga cantitate de grăsime se saponifică. Faptul că grăsimea s-a transforma­t în săpun se cunoaște după mirosul caracteris­tic, care se accentueaz­ă din ce în ce, pe măsură ce saponifica­rea avansează. Se poate face și o probă ușoară: pe o bucată de sticlă se pune un pic de săpun. Dacă grăsimea nu este saponifica­tă complet, picătura se solidifică întâi pe margini și apoi la mijloc. Dacă grăsimea este saponifica­tă, picătura este limpede și se solidifică peste tot în același tip.

Când saponifica­rea este terminată, se stinge focul și se toarnă săpunul într-o cutie de lemn, ai cărei pereți sunt căptușiți cu hârtie: apa se scurge treptat și săpunul se întărește, luând forma cutiei. După 24 de ore, săpunul se scoate din cutie, se taie în bucăți și se pune la uscat. Acest săpun este foarte economic. Dacă vrei să-l parfumezi, pune în el, după ce l-ai turnat în cutie și e aproape întărit, puțin ulei esențial. Dacă dorești să colorezi săpunul, adaugă o cantitate mică de colorant și amestecă bine, să se uniformize­ze compoziția.

Dragi cititori, vă puteți prepara și voi săpun de casă. Economisiț­i simțitor. Succes!

 ??  ??
 ??  ?? Poți adăuga în săpun și pulbere de lavandă, mentă, trandafiri, scorțișoar­ă. Odată tăiat în bucăți, săpunul se lasă o lună la uscat în locuri ventilate.
Poți adăuga în săpun și pulbere de lavandă, mentă, trandafiri, scorțișoar­ă. Odată tăiat în bucăți, săpunul se lasă o lună la uscat în locuri ventilate.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania