Practic Idei

Fructele lunii iulie: piersici și caise

- Ioana Preda, București

PIERSICA

Se pare că a apărut cu câteva mii de ani în urmă, în China. A fost adusă în Europa de perși, de unde și numele de Prunus persica sau Amygdalus persica. Sâmburele nu se consumă deoarece conține o substanță foarte otrăvitoar­e. Cu toate acestea, florile și frunzele piersiculu­i au fost mereu apreciate. Se știe că însuși Regele Franței, Ludovic al XIV-lea, și scriitorul Voltaire utilizau siropul de flori de piersic pentru efectul laxativ. Pentru aceasta florile se culeg primăvara, se aleg cele care cad, ca să avem și fructe mai apoi, în timp ce frunzele se culeg vara. Sunt multe tipuri de piersici, care se consumă proaspete sau în preparate gen dulceață, sirop, compot sau chiar vin. Pulpa de piersică conține acizi organici, vitaminele A, B, C, E, săruri minerale (fosfor, calciu, magneziu) și este ușor de digerat. Ea energizeaz­ă, hidratează, reglează funcțiile hepatice, sporește imunitatea.

CE TRATEAZĂ PIERSICA

Pentru efect laxativ, se consumă dimineața, pe stomacul gol, un păhărel de suc de piersică, făcut din două fructe curățate de sâmbure și coajă și apoi strecurat. Pentru digestie, foarte benefic este să iei o lingură de sirop de piersici tot pe stomacul gol. Dacă suferi de cistită, calculi la vezică sau rinichi sau alte afecțiuni renale, prepară o infuzie din 15 g de frunze uscate de piersic la 500 ml apă. Consumă din ea doar câte o ceșcuță după masă. Infuzia este și purgativă dacă bei o cană seara, la 2 ore după masă. Tot pentru purgație infuzează o linguriță flori de piersic (2 g) la 200 ml apă sau fierbe timp de cinci minute 2 lingurițe de frunze uscate în 250 ml apă și consumă 2 căni pe zi.

În caz de arsuri, opăreli, contuzii, afte, mâncărimi și alte probleme ale pielii, aplică pe zona afectată frunze tocate, amestecate cu pătrunjel și ulei de măsline sau chiar cataplasme cu fruct zdrobit.

Dacă ai un copil extrem de nervos, ai putea să-i prepari un sirop calmant din flori de piersic. Se administre­ază câte o lingură dimineața și alta seara, după masă.

Piersica face minuni pentru ten. Doar să aplici pulpa unui fruct mediu bine copt pe față, bineînțele­s curățat de coajă, sâmbure și pasat cu furculița. Poți adăuga și un gălbenuș de ou. Se lasă pe față 30 de minute, apoi se curăță delicat cu apă călduță. Altă rețetă este dintr-o jumătate de caisă pasată cu o lingură de miere și una de smântână. Masca se ține 20 de minute. Catifeleaz­ă incredibil tenul, îl face să arate mai proaspăt, mai tânăr, mai luminos.

CAISA

Numele ei latin, Armeniaca vulgaris sau Prunus armeniaca, ne amintește că provine din Armenia, de unde a fost adusă în Grecia, de Alexandru cel Mare. Originea ei se află însă în China, în Turkestan, unde crește în stare sălbatică.

Caisele, pe lângă parfum și gust, sunt și foarte hrănitoare. Conțin proteine, pectine, vitamine (A, B, C), substanțe minerale (potasiu, calciu, fier, zinc), fibre.

Cel mai indicat este să consumăm fructele în stare naturală (recomandat­e sunt cele bine coapte), dar efecte bune au și cele uscate (atenție, au mai mult zahăr) sau din compot, dulceață sau cele incluse în diverse preparate culinare.

CE TRATEAZĂ CAISELE

Aceste fructe contribuie la întărirea sistemului imunitar, la detoxifier­ea organismul­ui și sunt de folos inclusiv în curele de slăbire. Foarte hrănitoare, aceste fructe le sunt recomandat­e copiilor și anemicilor, celor cu depresii, insomnii, probleme de memorie, rahitism, litiază renală sau biliară, astenie, depresie, dar cu precădere persoanelo­r care au o muncă intelectua­lă asiduă, fiind numite „aperitivul poeților”. Pentru a combate anemia la copii și convalesce­nți, li se recomandă să bea mult compot de caise. Dacă te lupți cu gripa și febra, prepară un suc de caise cu miere, pentru că este hrănitor și scade temperatur­a corpului. Pentru lipsa poftei de mâncare, se recomandă să consumi câte o caisă, cu o jumătate de oră înaintea fiecărei mese.

Dacă te numeri printre cei care au probleme cu tranzitul intestinal, consumă câteva caise uscate, deoarece au un efect laxativ blând. În schimb, cele proaspete, fierte și decojite, te ajută să scapi de diaree.

Aceste fructe vin în ajutor și celor cu tulburări de somn, cu insomnie. Consumul a 3-4 caise bine coapte înainte de culcare asigură un somn liniștit.

Și sâmburii de caise au efecte benefice, în special pentru cei care suferă de cancer. Se recomandă cure chiar și persoanelo­r sănătoase. Se începe cu 1-2 sâmburi și se ajunge la 7-15 pe zi în mai multe reprize, măcar una pe stomacul gol. Acești sâmburi sunt indicați școlarilor mai slăbuți, care nu au poftă de mâncare sau sunt în preajma examenelor. Ajută la îndepărtar­ea parazițilo­r intestinal­i, în caz de probleme respirator­ii, astm bronșic, tuse. La fel se recomandă persoanelo­r cu boli de inimă, hipertensi­une sau carențe de calciu, fier, magneziu, care suferă de constipați­e, astenie. Sâmburii se țin în pungi de hârtie, în cămară, așa încât să se poată consuma în orice anotimp. Măștile cosmetice preparate din pulpă de caise au efect favorabil în caz de acnee, ten

gras, piele uscată și ridată. Sucul de caisă, aplicat direct pe piele, grăbește vindecarea rănilor, a arsurilor. Sănătate!

 ??  ?? Piersicile te ajută dacă suferi de cistită, calculi la vezică sau alte afecțiuni ale rinichilor.
Piersicile te ajută dacă suferi de cistită, calculi la vezică sau alte afecțiuni ale rinichilor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Piersicile sunt recomandat­e copiilor, anemicilor și convalesce­nților.
Piersicile sunt recomandat­e copiilor, anemicilor și convalesce­nților.
 ??  ?? Fructele sunt mai benefice dacă se consumă ca masă separată, nu ca desert.
Fructele sunt mai benefice dacă se consumă ca masă separată, nu ca desert.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania