Practic Idei

Datura, frumoasă și periculoas­ă

- Dorina Condrat, Mediaș, jud. Sibiu

Primăvara, în luna aprilie, scot plantele afară, în loc însorit. Plantele mari sunt în găleți și, după ce înverzesc, le trec în luna mai în grădină, într-un loc semiumbrit. În ghivece rămân plantele mai mici. Valoare decorativă au soiurile sub formă de tufă de Datura sanguinea, originară din Anzii Columbiei și Chile, și Datura suaveolens (trompeta îngerului) din Brazilia.

Datura sanguinea are trompeta de 20 cm lungime, de culoare oranj până la roșu și înflorește toată vara. Datura suaveolens are o creștere mult mai puternică și florile sunt de culoare deschisă, alb-roz sau galben. Florile pot fi simple sau duble.

În timpul verii aceste plante au nevoie de multă apă, îngrășămân­t și un loc luminos, parțial însorit, altfel încep să se îngălbenea­scă frunzele și înfloritul întârzie. Față de sol, datura are nevoie de un substrat bogat în substanțe nutritive: pământ de țelină argilos, mraniță, răzătură de coarne și nisip (3:3:2:1).

Cine nu are posibilita­tea să ierneze plantele mari de datură, care toamna se tund și rămâne doar tulpina principală, poate opta pentru soiurile anuale de Datura stramonium sau ciumăfaia, care crește direct în grădină și face o floare albă, urât mirositoar­e și o capsulă țepoasă cu semințe. Sau poate opta pentru Datura metel cu flori parfumate și culori de la mov la galben și alb. Pentru aceste soiuri se face răsad din februarie-martie, la cald.

Trompeta îngerului se înmulțește prin semințe sau prin butași care înrădăcine­ază în apă sau pământ nisipos. Iernează la temperatur­a de 8-10 grade Celsius, fără apă, plantele mari fiind transferat­e din grădină în găleți, iar cele mici se trec cu ghiveciul la adăpost toamna, înainte de căderea brumei. Toate soiurile de datura perene sau anuale sunt otrăvitoar­e, conțin un alcaloid numit hyoscyamin, deci trebuie să vă spălați bine pe mâini dacă tăiați lăstari și să țineți copiii la distanță de aceste plante. Tot în aprilie scot din locuință arbustul de gențiană (Solonum Rantonetti) care iernează în semirepaus la mine. Fiind un arbust lemnos, intră mai greu în vegetație dacă îl țin iarna la rece în repaus și rămâne fără frunze. La 10-15 grade Celsius, planta își păstrează frunzișul, dar îl ud mai rar.

Afară, la aer și soare, frunzișul plantei se reface repede, iar primăvara, în mai, tund planta pentru a-i forma o coroană frumoasă. Înrădăcine­ază în nisip umed și turbă. Planta se udă vara abundent și în tăviță. Preferă un loc însorit și cald pe terasă. Săptămânal îi asigur îngrășămân­t în soluție și înflorește din primăvară până toamna, flori mici, mov sau albe. Înmulțirea se poate face toată vara, din lăstari semilemnif­icați în nisip umed. Planta nu are dăunători, însă atenție la plantele de datura care sunt atacate de păianjenul roșu (cad frunzele, dar planta se reface dacă-i schimbați locul de la soare, într-un loc mai umbrit) și de musculița albă. Nu am tratat datura; doar o stropesc cu apă pe frunze pentru a alunga dăunătorii. Datura perenă are soiuri simple: roz, galben și portocaliu și soiuri duble: alb și roz. Din arbustul de gențiană am un soi cu flori mov și altul cu flori albe. Importantă este păstrarea lor corectă peste iarnă; înainte de a aduce ghivecele cu plantele mai mici, suspend udatul. Din fiecare soi las o singură plantă mare și o sădesc în grădină, unde poate atinge și peste 2 m înălțime. Plantele mari se păstrează mai bine peste iarnă. Toamna scurtez tulpina principală la 1 m și tai toate crengile laterale. Din acești lăstari se fac butași care iernează în pivniță, în nisip umed și în aprilie îi trec în seră la înrădăcina­t.

 ??  ?? Unele specii de Datura au flori frumos parfumate.
Unele specii de Datura au flori frumos parfumate.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Cine dorește arbust de gențiană sau altă plantă poate suna la 0786.020.597.
Cine dorește arbust de gențiană sau altă plantă poate suna la 0786.020.597.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania