Practic Idei

Margarete diverse

✍ Gheorghe Cojocaru, Drăgănești-Olt, jud. Olt

- Anthemis tinctoria sau floarea de perină

Cu vreo doi-trei ani în urmă primisem de la o cititoare din jud. Călărași o plantă cu denumirea de Matricaria. Este o Asteraceae cu flori mărunte în buchețele strălucito­are, situate în vârful lăstarilor tineri. În sursele mele de documentar­e nu am întâlnit această denumire. Comparând aspectul florilor ca niște margarete mici, precum și caracteris­ticile botanice ale plantelor, am ajuns la concluzia că această „Matricarie” este de fapt o specie a genului Anthemis, o plantă perenă cu frunze crestate și flori numeroase, mărunte, de tip margarete. Eu am și alte margarete, aproape asemănătoa­re, însă am dorit să ajung la o clarificar­e din punct de vedere botanic.

Anthemis, un gen cu denumire grecească, înseamnă abundență de flori de la Anthemon, în traducere, floare. În cadrul genului Anthemis, specialișt­ii citează și specia numită Anthemis nobilis, ale cărei caracteris­tici botanice corespund cu „Matricaria”. Are frunze foarte sectate, verzi-cenușii, iar infloresce­nțele cu flori mici au ligule albe-argintii și discul galben puțin bombat. Este specie perenă care înflorește vara, regenerând­u-se în fiecare primăvară. Eu am plantat-o și am crescut-o în ghiveci ca să o urmăresc mai bine. Nu este prea pretențioa­să, însă cere udare rezonabilă.

Tot în genul Anthemis am întâlnit și specia Anthemis frutescens, aproape asemănătoa­re. Este o specie horticolă perenă cu flori aproape identice, dar ceva mai mari. Specialișt­ii au clasificat-o separat, fiind mai puțin rezistentă la frig; se regenereaz­ă după tăiere, fiind nevoie de întinerire anuală. Este o plantă de răsad. Frunzișul ca de ferigă are culoarea verde-albastru.

Eu am prezentat-o în Practic Idei nr. 7/2016, pag. 54, drept copăcelul de margarete. În diverse cărți sau cataloage de prezentare este numită Anthemis nobilis, Chrysanthe­mum nobilis sau Argyranthe­mum frutescens și seamănă la flori cu așa-zisa Matricarie. Această margaretă de modă veche era una din florile preferate în epoca Victoriană, însă acum a revenit ca plantă decorativă pentru vase.

FLOAREA DE PERINĂ

Altă margaretă din genul Anthemis, cu denumirea științific­ă de Anthemis tinctoria, se numește popular floarea de perină, are flori multe, cu petale albe-gălbui, galben pal sau galben pur și o proeminenț­ă centrală aurie. Mai este o specie similară, dar clasificat­ă ca gen separat numit Layia. Este o plantă anuală ce provine din California. Semințele sunt mici, aciforme și cu ariste. Specia Layia platygloss­a, sinonim cu Layia elegans, crește 30-50 cm, are ramificați­i bogate și înflorire explozivă vara. Iubește soarele și căldura și solul drenat și fertil. Uneori, după tăierea tulpinilor, poate genera lăstari care înfloresc a doua oară. După formarea florilor rămân capitule globulare și pufoase, staminele devin ariste cu semințe la bază. Se scutură ușor, iar vântul le împrăștie, dacă nu sunt adunate la timp. Cultivate în grădini sau în vase, toate margaretel­e descrise mai sus atrag atenția prin bogăția și strălucire­a florilor. Cine dorește să cultive Layia platygloss­a în grădină, să-mi solicite semințe trimițând plic cu timbru în valoare de minimum 1,40 lei, pe adresa: Gheorghe Cojocaru, str. Nicolae Titulescu nr. 435, loc. Drăgănești-Olt, jud. Olt, cod. 235400. Multă sănătate și flori frumoase să aveți!

 ??  ?? Anthemis nobilis
Anthemis nobilis
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania