Practic Idei

Thassos – o insulă fascinantă

- Dana Derszi, București

Totul a pornit de la o ofertă extrem de ieftină, a unei agenții de turism pe care am văzut-o pe internet (oferta includea transportu­l cu autocarul și 6 nopți de cazare la prețul de 360 lei, la care s-au mai adăugat și asigurarea medicală, aproximati­v 20 lei și 12 euro transportu­l cu ferryboatu­l). După 10 ore de mers cu autocarul, am ajuns în Grecia, urmând să trecem cu ferryboatu­l pe insulă (20 de minute durează cu aproximați­e transferul de pe continent pe insulă). Thassos este, fără îndoială, o perlă a mării Egee. Aduce cu ea o istorie milenară, iar legendele cu zei, pe care le auzi de la localnici, împreună cu peisajul de vis, te fac să trăiești altfel. Doar respiri același aer sărat, dar încărcat cu miresme de leandru, pe care zeița Afrodita, zeița frumuseții și a iubirii, l-a simțit atunci când a venit în insulă pentru a se plimba prin pădurile de pin. O variantă foarte bună de a vizita întreaga insulă este închiriere­a unei mașini; costul acesteia începe de la 28 euro/zi (cea mai mică motorizare) și ajunge până la 80 euro (mașini offroad cu care poți rula și pe drumurile din pădure). Există și alte variante de a vizita insula, acestea fiind excursiile propuse de agențiile de voiaj, închiriere­a unui ATV sau, pentru cei cărora le place mișcarea, închiriere­a unei biciclete (există un centru de închirieri biciclete și ATV-uri în Skala Potamia și unul în Potos).

Eu am preferat închiriere­a unei mașini, dorind să ajung pe cât mai multe plaje, dar și în locurile reprezenta­tive, încărcate de istorie. Sunt foarte multe plaje frumoase, ca Aliki Beach, Paradise Beach, Plaja din Potos sau Plaja de marmură (aflată chiar lângă un versant de unde se taie și astăzi blocuri

imense de marmură, sunt prelucrate și trimise cu vaporul în toată lumea). Vestigiile antice ale zeităților din Olimp sunt încă prezente. Situl arheologic, situat la o distanţă foarte mică de mers pe jos din centrul orașului Limenas, este cel mai important de pe insulă. Datează din secolul IV î.Hr. și acolo veți găsi sculpturi ale Afroditei, ale lui Nemesis sau Dionyssos, ghivece, vase, desene arhitectur­ale și monede vechi din argint și cupru, obiecte datând din era neoliticul­ui și până la ocuparea romană (prețul unui bilet este de 2 euro pentru un adult și de 1 euro pentru copii). În vecinătate­a acestui sit poate fi vizitată și Agora Antica (piața veche). Construită în apropierea portului, inima orașului antic Thassos (așa cum era considerat­ă la acea vreme)

reprezenta de fapt centrul politic și religios al insulei, locul unde avea loc schimbul de mărfuri și alimente.

Relativ mică, insula adăposteșt­e câteva muzee importante: Muzeul folcloric din satul Theologos, Muzeul folcloric din Limenaria, Muzeul folcloric din Kallirachi.

Un alt loc în care trebuie să ajungeți este Giola – Piscina Sirenelor (unde, potrivit localnicil­or, și acum mai pot fi auzite sirenele). Este o piscină creată natural, săpată în stâncă de mare, care are o adâncime de 4-8 metri și din când în când este alimentată de valurile mai puternice. Drumul se poate face cu mașina până la un anumit punct, de acolo fiind obligatori­u mersul pe jos din cauza potecii cu pietre și bolovani. La capitolul mâncare, insularii stau foarte bine, terasele fiind numeroase, atât în Potos, Limenaria sau în satul Theologos și oferă o gamă variată de mâncare, de la fructe de mare (un platou cu calamar proaspăt și cartofi la cuptor – 9 euro), până la pizza, paste sau celebrul aperitiv tzatziki – care într-adevăr are alt gust față de cel pe care l-am mâncat în țară, la diferitele localuri cu specific grecesc.

Printre suvenirele de bază se numără o gamă vastă de dulcețuri din portocale, lămâie, cireșe, caise (toate din fructe culese de pe insulă) sau diferitele sortimente de miere de pin cu fructe confiate sau cocktail de alune și nuci. Tot pe plan local se fac și săpunurile cu miros de lavandă, portocală sau lămâie; sunt atât de multe încât nu veți mai ști la care să vă opriți.

Thassos oferă peisaje cu totul și cu totul speciale și plaje unice, mâncare bună, relaxare și foarte multe locuri de vizitat. Eu sigur voi reveni în Thassos!

 ??  ?? Thassos mai este numită „insula de smarald”, datorită pădurilor de pin, brazi și platani, și se află la circa 8 km de continent.
Thassos mai este numită „insula de smarald”, datorită pădurilor de pin, brazi și platani, și se află la circa 8 km de continent.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Îți vei aminti multă vreme de peisajele de vis de la țărmul mării Egee.
Îți vei aminti multă vreme de peisajele de vis de la țărmul mării Egee.
 ??  ?? Sunt multe lucruri care merită vizitate. Nu rata Mănăstirea Sf. Panteleimo­nas din Kazaviti și Muzeul de Arheologie din Thassos.
Sunt multe lucruri care merită vizitate. Nu rata Mănăstirea Sf. Panteleimo­nas din Kazaviti și Muzeul de Arheologie din Thassos.
 ??  ?? Dintre numeroasel­e terase, sigur vei găsi una pe gustul tău.
Dintre numeroasel­e terase, sigur vei găsi una pe gustul tău.
 ??  ??

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania