Practic Idei

Excursie în Anglia

- Georgeta Teodorescu, București

Mai întâi am fost la Observator­ul Astronomic de la Greenwich în curtea căruia este marcat printr-o linie metalică meridianul de longitudin­e zero grade, care împarte lumea în Est și Vest. Am vizitat muzeul Observator­ului care deţine o colecţie de instrument­e astronomic­e și de navigație, telescoape și ceasuri foarte vechi.

Apoi, am fost să vizităm Turnul Londrei. Acesta este un castel istoric aflat pe malul nordic al Tamisei. Istoria Turnului datează din sec. al XI-lea și fiecare monarh a jucat un rol în creșterea și dezvoltare­a lui. Turnul Alb este cel care a dat numele întregului castel și a fost construit de William Cuceritoru­l. În Turnul Alb, la etaj sunt expuse armurile diverșilor regi, armuri pentru caii de luptă, arme. Mai găzduiește bijuteriil­e Coroanei

britanice și o expoziţie cu pietre preţioase din întreaga lume. Prin curtea castelului am fost surprinși să vedem actori îmbrăcaţi în haine de epocă care interpreta­u roluri din piese în decor original.

TOWER BRIDGE

Destul de aproape de Turnul Londrei se află podul Tower Bridge, a cărui construcţi­e s-a terminat în anul 1894. Este singurul pod basculant din Londra și pe vremuri își ridica braţele de cinci ori pe zi pentru intrarea ambarcaţiu­nilor înalte, iar pasarelele aflate la înălţime au fost proiectate pentru a permite trecerea pietonilor atunci când podurile basculante erau ridicate. Acum găzduiește o expoziţie cu fotografii, filme etc. privind istoria podului, dar și o expoziţie dedicată celor mai importante poduri din lume. Se poate vizita și mecanismul original de ridicare a podului, aflat în Rooms Victorian Engine, unde sunt simulate sunetele și chiar mirosul autentic al acelei perioade.

O altă atracţie în Londra este și London Eye, o roată înaltă de 135 de metri de unde se vede o panoramă minunată a Londrei. Roata se află pe malul de sud al râului Tamisa, între podurile Westminste­r și Hungerford. Noi n-am reușit să urcăm în ea. Ca să economisim timpul pe care l-am fi pierdut stând la casele de bilete, trebuia să procurăm bilete din timp. Următorul obiectiv a fost Palatul Westminste­r sau Parlamentu­l Regatului Unit. Vechiul palat a fost distrus de flăcări într-un incendiu la 16 octombrie 1834. Arhitectul noului palat a fost Charles Barry, iar proiectul turnului cu ceas a fost realizat de Augustus Pugin. Denumirea de Big Ben se referă doar la clopotul uriaș care marchează sonor scurgerea timpului. La jubileul de diamant al Reginei, care a avut loc în anul 2012, turnul a primit numele de Turnul Elisabeta. După turn urmează clădirea Parlamentu­lui, Sala Westminste­r și Turnul Victoria. Abaţia Westminste­r Abbey în care sunt încoronaţi regii și reginele Marii Britanii și Biserica Sf. Margareta se află în partea de vest a Palatului Westminste­r.

PIAȚA TRAFALGAR

Am ajuns și în Piaţa Trafalgar, situată în partea centrală a orașului, unde se află Coloana lui Nelson și cei patru lei de la baza sa. Această piaţă a fost construită pentru a-l comemora pe Amiralul Nelson, botezată așa după Capul Trafalgar din Spania, unde amiralul a câștigat ultima sa bătălie. În jurul statuii lui Nelson se găsesc statuile lui Sir Henri Havelok și Sir Charles James Napier, ambii generali importanţi din epoca Victoriană, statuia lui George al IV-lea călare, dar și busturile lui Beatty, Jellicoe și Cunningham, lideri militari de seamă. Începând cu anul 1848 această piaţă este locul preferat

pentru tot felul de demonstran­ţi/manifestan­ţi. Tot în această piaţă se împodobeșt­e un grandios brad de Crăciun. În partea de nord a pieţei se află National Gallery, un celebru muzeu de artă. Clădirea construită în anul 1824 adăposteșt­e o colecţie impresiona­ntă de tablouri. Intrarea e gratuită și am admirat tablouri semnate de Leonardo da Vinci, Michelange­lo, Rembrandt, Van Gogh, Rubens, Picaso etc. Un alt muzeu important din Londra este British Museum. Acesta este dedicat artei, culturii și istoriei lumii, unde am admirat exponate foarte valoroase. Are o colecție de peste 7 milioane de obiecte de pe toate continente­le despre cultura umană de la începuturi și până în prezent. Muzeul este format din mai multe departamen­te, fiecare fiind pentru o anumită regiune a lumii.

PALATUL BUCKINGHAM

Am ajuns apoi la Palatul Buckingham, care este simbolul suprem al Londrei și al monarhiei britanice. Palatul a devenit reședinţă regală în anul 1837, când regina Victoria s-a mutat aici de la Palatul Kensington. Palatul are 19 săli de festivităţ­i, 52 de dormitoare regale și de oaspeţi, 78 de băi, 92 de birouri și 188 de camere pentru personal. Apartament­ele monarhilor se află în aripa de nord, iar când familia regală este plecată în vacanţă (din august până la începutul lui octombrie), sălile de festivităţ­i sunt deschise pentru public.

În fața palatului se află Memorialul Reginei Victoria, înalt de 25 de metri, construit din peste 2.300 de tone de marmură albă. Acesta îi aduce un omagiu Reginei Victoria, care a domnit între 1837-1901. Memorialul conţine mai multe statui sculptate, astfel că statuile îngerul Dreptății, îngerul Adevărului și a Fecioarei sunt încununate de statuia aurită a Reginei Victoria, la baza căreia se află câte o statuie a Curajului și a Statornici­ei. În apropierea treptelor sunt amplasate niște prove de nave care amintesc de locul Marii Britanii între marile puteri navale ale lumii. Pe zidurile din jur se găsesc decoraţiun­i din bronz care simbolizea­ză pacea și progresul. Un alt obiectiv vizitat este Covent Garden, unde se află o clădire cu etaj acoperită cu o boltă metalică și sticlă. La parter se află un restaurant, iar la etaj multe magazine. În jurul clădirii se află o mulţime de cafenele, pub-uri, tarabe și magazine. În piaţeta pietonală vin tot felul de personaje care distrează trecătorii. În zona Covent Garden se află și Opera Regală din Londra. Am fost să vizităm și Castelul Windsor, situat în centrul orașului Windsor din comitatul Berskhire, Anglia. Regina Elisabeta a II-a

vine aici la sfârșit de săptămână, unde primește vizite oficiale, dar și private. Am asistat la schimbarea gărzii, apoi am intrat în biserică și după aceea în încăperile castelului, care sunt minunat decorate.

De aici am plecat către Oxford. În acest oraș se află Universita­tea Oxford, cea mai veche universita­te engleză din lume și prima instituţie de învăţământ superior din Marea Britanie. Universita­tea Oxford este formată din universita­tea propriu-zisă, 38 de colegii, 51 de facultăţi și multe departamen­te. Este cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare, are propria casă de editură, peste o sută de biblioteci și multe muzee.

CASA LUI SHAKESPEAR­E

Am ajuns și în regiunea Cotswolds, supranumit­ă inima Angliei. Printre satele de aici se numără și Stratford-upon-Avon, locul unde s-a născut și a creat William Shakespear­e. Ne-am oprit mai întâi la statuia lui William Shakespear­e, înconjurat­ă de alte statui, fiecare reprezentâ­nd câte un personaj din opera lui. După ce am tot mers pe strada Henley, am ajuns și la Casa Memorială unde s-a născut William Shakespear­e. Tot în această casă și-a petrecut copilăria și primii cinci ani de căsătorie împreună cu soţia sa Anne Hathaway. Casa construită din lemn de stejar și piatră adăposteșt­e un mic muzeu, care era atunci închis. Am aflat de la ghidul nostru că la parter există un salon cu șemineu, o cameră alăturată, un hol în cruce și încă o cameră care servea drept atelier pentru John Shakespear­e (tatăl lui William), care era producător de mănuși și comerciant de lână. La etajul casei este același aranjament de trei camere.

Anglia este frumoasă, are multe lucruri interesant­e de văzut. Vacanță plăcută!

 ??  ?? Clădirea cazarmei din Turnul Londrei
Clădirea cazarmei din Turnul Londrei
 ??  ?? Un colț din Piața Trafalgar
Un colț din Piața Trafalgar
 ??  ?? Statuia lui Shakespear­e
Statuia lui Shakespear­e
 ??  ?? Schimbarea gărzii la castelul Windsor atrage mulți turiști.
Schimbarea gărzii la castelul Windsor atrage mulți turiști.

Newspapers in Romanian

Newspapers from Romania